ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Μπιγκ Μπεν και σημαία

Η Βρετανία εξετάζει επέκταση της απαγόρευσης της αλιείας με τράτα βυθού

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει την απαγόρευση της αλιείας με τράτα βυθού.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα στρατηγική για την ενίσχυση της προστασίας της θαλάσσιας ζωής, προωθώντας την περαιτέρω απαγόρευση της αλιείας με τράτα βυθού.

Το μέτρο αυτό έρχεται ως απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία για τη διατήρηση των ωκεανών, μετά από εκκλήσεις του διακεκριμένου φυσιοδίφη Ντέιβιντ Ατένμπορο και του πρίγκιπα Ουίλιαμ για άμεση δράση υπέρ των θαλασσών.

Νέα Ζώνη Προστασίας 30.000 Τετραγωνικών Χιλιομέτρων

Το υπό διαβούλευση σχέδιο, που θα τεθεί σε συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς, περιλαμβάνει την επέκταση της απαγόρευσης της τράτας βυθού σε περίπου 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η ζώνη αυτή καλύπτει 41 προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Σκοπός είναι η διασφάλιση της επιβίωσης κρίσιμων ειδών, όπως οι αστακοί, τα μύδια, τα μαλακά κοράλλια και οι καραβίδες. Ενίσχυση της Υφιστάμενης Προστασίας Μέχρι σήμερα, η απαγόρευση της αλιείας με τράτα βυθού εφαρμόζεται σε θαλάσσιες περιοχές 18.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η προτεινόμενη διεύρυνση αποτελεί στρατηγική ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση της απειλής προς τα θαλάσσια ενδιαιτήματα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Στιβ Ριντ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η αλιεία με τράτα βυθού βλάπτει την πολύτιμη θαλάσσια ζωή και τα ενδιαιτήματά μας», προσθέτοντας πως «χωρίς επείγουσα δράση, οι ωκεανοί μας θα καταστραφούν ανεπανόρθωτα».

Διεθνείς Πρωτοβουλίες και Ευαισθητοποίηση

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης συμπίπτει με την έναρξη της 3ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς που φιλοξενείται στη Γαλλία.

Η διάσκεψη έχει ως στόχο μια παγκόσμια συμφωνία για τη θωράκιση της θαλάσσιας ζωής από την υπεραλίευση και άλλες ανθρωπογενείς απειλές. Την ίδια στιγμή, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ απηύθυνε έκκληση σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μονακό, να αναλάβουν άμεση δράση «όσο ακόμη έχουμε την ευκαιρία»

 Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, από την πλευρά του, σχολιάζει με έντονη ανησυχία στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του "Ocean":

«Αν γινόταν κάτι ανάλογο στην ξηρά, όλοι θα ήταν εξοργισμένοι», τονίζοντας πως όσα συμβαίνουν στον βυθό των ωκεανών είναι να «απίστευτα απαίσια». Η βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων αποτελεί πρόκληση ύψιστης σημασίας για το μέλλον των ωκεανών και της παγκόσμιας οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Παραίτηση υπουργού στη Γαλλία λόγω νόμου για αμφιλεγόμενα παρασιτοκτόνα

Η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μονίκ Μπαρμπούτ παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενη για την έγκριση νομοσχεδίου που επιτρέπει προσωρινά δύο επικίνδυνα για τις μέλισσες παρασιτοκτόνα, ανακοινώνοντας το γεγονός μέσω Linkedin.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα δουλεύει από Μάντσεστερ μία μέρα τη βδομάδα

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, Άντι Μπέρναμ, θα εργάζεται μία μέρα την εβδομάδα από το Μάντσεστερ, ιδρύοντας το «No 10 North», για να φέρει την εξουσία κοντά στον λαό και να ενισχύσει την ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.
λογαριασμός ρεύματος και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Μείωση φόρων στο ρεύμα υπόσχεται ο νέος πρωθυπουργός

Η νέα βρετανική κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος από 1η Οκτωβρίου, χρηματοδοτώντας το μέτρο μέσω της ακύρωσης του σχεδίου εθνικής ψηφιακής ταυτότητας, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Κιρ Στάρμερ: Αποχωρώ υπερήφανος και με χαμόγελο για όσα πετύχαμε

Ο Κιρ Στάρμερ αποχωρεί από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνοντας περήφανος για το έργο του. Τόνισε πως η χώρα είναι πλέον πιο ισχυρή και δίκαιη και παραδίδει την εξουσία στον Άντι Μπέρναμ.
Κιρ Στάρμερ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Χρηματοδοτικό κενό 4,7 δισ. στην άμυνα από την κυβέρνηση Στάρμερ

Το νέο αμυντικό πρόγραμμα της Βρετανίας αφήνει κενό 4,7 δισ. λιρών, που πρέπει να καλυφθεί από τον επόμενο προϋπολογισμό. Ο διάδοχος του Στάρμερ, Άντι Μπέρναμ, θα κληθεί να επιλύσει το δημοσιονομικό αυτό δίλημμα.