ΓΔ: 2291 -2.73% Τζίρος: 309.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:56:43
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Kικίλιας: Προτεραιότητα μας η ασφάλεια των ελληνικών πλοίων στο Ορμούζ

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των ναυτικών, των ελληνικών πλοίων, και της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Με φόντο την κλιμακούμενη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή και τις εντάσεις στα Στενά του Ορμούζ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας επισήμανε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ πως βασική προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ναυτικών και της ελληνικής ναυτιλίας.

Υπενθύμισε πως ο ελληνικός στόλος καλύπτει το 20% του παγκόσμιου στόλου, κάτι που συνεπάγεται σημαντικές ελληνικές παρουσίες και στην ευρύτερη περιοχή των εξελίξεων.

Εντατικοποίηση μέτρων προστασίας και συνεχής επικαιροποίηση οδηγιών

Στο πλαίσιο αυτό, ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Λιμενικού έχει ήδη προβεί σε επαναλαμβανόμενη κοινοποίηση οδηγιών προς τα ελληνόκτητα και ελληνικής σημαίας πλοία που κινούνται στην περιοχή. Τα στοιχεία ενημερώνονται ανά τακτά διαστήματα, ανά έξι και δώδεκα ώρες, ως μέρος ενός δυναμικού συστήματος παρακολούθησης των εξελίξεων.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ, ο υπουργός το χαρακτήρισε ως «το χειρότερο δυνατό σενάριο», σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση μιας ήδη «ανησυχητικής και επικίνδυνης κατάστασης, η οποία δεν ελέγχεται».

Οι οικονομικές και επιχειρηματικές συνέπειες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, επισημαίνοντας ότι επηρεάζονται ολόκληρη η παραγωγή, η πρωτογενής οικονομία, η βιομηχανία, ο τουρισμός, η ναυτιλία, αλλά και η καθημερινότητα των πολιτών, ακόμη και ως προς το κόστος καυσίμων. Όπως τόνισε, η απότομη άνοδος της τιμής του πετρελαίου μέσα σε μία μέρα είναι χαρακτηριστική των αναταράξεων που προκαλούνται στις αγορές.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπήρξε, όπως ανέφερε, «πλήρης ενημέρωση από τους καθ' ύλην αρμόδιους, τον ΕΕΘΑ και τον Υπουργό Εξωτερικών», ενώ παρατήρησε πως ανεβαίνουν τα επίπεδα συναγερμού και εγρήγορσης πανευρωπαϊκά, με κάθε χώρα να προετοιμάζει προληπτικά μέτρα ασφάλειας.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως «η ισχύς και το συμφέρον ορίζουν την παγκόσμια σκακιέρα», τονίζοντας το ρόλο της διπλωματίας και της στρατηγικής διαχείρισης σε τέτοιες κρίσεις. Επισήμανε δε, πως απαιτείται μεγάλη σοβαρότητα και επαγγελματισμός, παρά την απουσία της Ελλάδας από την άμεση πρώτη γραμμή των εντάσεων.

Διαχείριση τουριστικών ροών και πρόληψη

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Κικίλιας εξήγησε πως παρά τις δυσμενείς συγκυρίες, οι τουριστικές ροές από το Ισραήλ προς την Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστούν μόλις ανοίξει ξανά το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης αγοράς.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως η πρόληψη και το στρατηγικό σχέδιο παραμένουν κεντρικά: «Ένα οργανωμένο κράτος σχεδιάζει, βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο εγρήγορσης», ανέφερε, παραπέμποντας σε επιτυχημένες δράσεις του παρελθόντος σε τομείς κρίσης όπως η πολιτική προστασία, η διαχείριση πανδημιών και η διασφάλιση των συνόρων.

Συνολικά, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απαιτεί διαρκή παρακολούθηση και προσαρμογή, με εστίαση τόσο στην ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του ελληνικού στόλου όσο και στη σταθερότητα των βασικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη ζητά από ΗΠΑ να αγνοήσουν «καταστροφικές επιρροές»

Το Ιράν κάλεσε τις ΗΠΑ να αντισταθούν σε καταστροφικές επιρροές ενόψει της επίσκεψης Νετανιάχου στη Ουάσινγκτον, ζητώντας να μην εκτροχιαστούν οι διαπραγματεύσεις για το πυραυλικό πρόγραμμα και την ασφάλεια της περιοχής.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου και Τραμπ συναντώνται την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον

Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν. Ζητά περιορισμό πυραύλων και διακοπή στήριξης προς τον ιρανικό άξονα. Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και τραυματίες σε νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο

Ισραηλινά πλήγματα στη νότια περιοχή του Λιβάνου προκάλεσαν έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες, σύμφωνα με το λιβανικό Υπουργείο Υγείας, με στόχο θέσεις και μέλη της Χεζμπολά, παρά την εκεχειρία του Νοεμβρίου 2024.
Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εκτέλεσαν άνδρα καταδικασμένο για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Το Ιράν εκτέλεσε έναν άνδρα, που είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, μεταδίδοντας διαβαθμισμένες πληροφορίες στη Μοσάντ και βοηθώντας σε σαμποτάζ του υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Mizan.