ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ σε στιγμιότυπα από δημόσιες εμφανίσεις.

Ο Τραμπ «ανοιχτός» σε μεσολάβηση Πούτιν για τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο να αναλάβει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ρόλο μεσολαβητή στη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στην εντεινόμενη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, επισημαίνοντας πως είναι «πιθανό» να εμπλακούν οι ΗΠΑ σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης.

Διπλωματικές διαβουλεύσεις χωρίς χρονικό περιορισμό

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε δηλώσεις του στο ABC News, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την επιστροφή του Ιράν στις διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος εξήγησε πως αποτελούν διαρκή διαδικασία: «Δεν υπάρχει προθεσμία. Αλλά (οι Ιρανοί) συνομιλούν. Θα ήθελαν να καταλήξουν σε συμφωνία. Συζητούν. Συνεχίζουν να συνομιλούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ, ως στενός σύμμαχος του Ισραήλ, κάλεσε πρόσφατα το Ιράν να προχωρήσει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ νέος γύρος έμμεσων συνομιλιών είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Ομάν. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Μουσκάτ ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις αναβάλλονται, με το Ιράν να αποδίδει την υπαναχώρηση σε παρέμβαση του Ισραήλ.

Πιθανή ρωσική παρέμβαση υπό εξέταση

Αναφορικά με τη μεσολαβητική παρέμβαση της Ρωσίας, ο Τραμπ αποκάλυψε: «Είναι ανοιχτός σε αυτό. Είναι έτοιμος. Με κάλεσε γι’ αυτό και το συζητήσαμε εκτενώς. Μιλήσαμε για αυτό περισσότερο από τη δική του κατάσταση».

Η σχετική πρόταση αποτέλεσε αντικείμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών, επικεντρώνοντας στην επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ενημέρωση από το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία είχε ήδη καταδικάσει τις «απαράδεκτες» επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, αυξάνοντας την ένταση στο διπλωματικό πεδίο την ίδια μέρα.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του, ο Τραμπ υπογράμμισε εκ νέου στην αμερικανική τηλεόραση ότι «είναι πιθανό να εμπλακούμε» στις πολεμικές εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως «δεν εμπλεκόμαστε, σε αυτό το σημείο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ-Νετανιάχου: Πίεση ΗΠΑ στην Τεχεράνη για μείωση πετρελαίου στην Κίνα

Ο Τραμπ και ο Νετανιάχου συμφώνησαν να συνεργαστούν για να μειώσουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στην Κίνα, σύμφωνα με το Axios. Η Κίνα απάντησε πως η νόμιμη διεθνής συνεργασία πρέπει να γίνεται σεβαστή.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός πρωθυπουργός: Επιφυλακτικός για τη στάση Τραμπ προς Ιράν

Ο Νετανιάχου ελπίζει ότι οι ενέργειες του Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν σε «καλή συμφωνία» με το Ιράν, διατηρώντας επιφυλάξεις. Τονίζει πως η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος και τον περιορισμό της στήριξης σε ένοπλες ομάδες.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ σε Νετανιάχου: Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως από τις συνομιλίες με τον Νετανιάχου δεν υπήρξε κάτι οριστικό, εκτός από την επιμονή του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το Ιράν. Εξέφρασε ελπίδα ότι οι Ιρανοί θα φανούν πιο λογικοί και υπεύθυνοι αυτή τη φορά.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Πρώτο θέμα το Ιράν στη συνάντηση με Τραμπ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί αύριο με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, με στόχο να τον πιέσει για αυστηρότερη στάση απέναντι στο Ιράν και τους βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα Μέσης Ανατολής.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου και Τραμπ συναντώνται την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον

Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν. Ζητά περιορισμό πυραύλων και διακοπή στήριξης προς τον ιρανικό άξονα. Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Αλί Χαμενεΐ ομιλία Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη απειλεί ΗΠΑ και Ισραήλ, 116 καταγεγραμένοι νεκροί στις διαδηλώσεις

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου προειδοποίησε τον Τραμπ ότι παρέμβαση των ΗΠΑ θα φέρει αντίποινα κατά Ισραήλ και αμερικανικών βάσεων. 116 νεκροί στις διαδηλώσεις, η πρόσβαση στο διαδίκτυο παραμένει κομμένη.