ΓΔ: 1469.32 0.36% Τζίρος: 97.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Κυρώσεις της ΕΕ σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις σε επτά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών της Βενεζουέλας τα οποία κατηγορούνται κυρίως για «βασανιστήρια».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις σε επτά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών της Βενεζουέλας τα οποία κατηγορούνται κυρίως για «βασανιστήρια» και τα τέσσερα εξ αυτών ότι σχετίζονται με τον θάνατο ενός στρατιώτη ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση, ανακοίνωσε το Συμβούλιο της ΕΕ.

Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών είχαν δώσει την Τετάρτη το πράσινο φώς γι' αυτές τις κυρώσεις, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν επισήμως. Η απόφαση αυτή αυξάνει σε 25 τον συνολικό αριθμό των βενεζουελανών αξιωματούχων σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις θεωρήσεων εισόδου και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους στην ΕΕ.

Τα επτά πρόσωπα, στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις, «είναι αναμιγμένα σε πράξεις βασανισμού και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ευρωπαϊκός θεσμός.

Το Συμβούλιο διευκρινίζει πως «τέσσερις εξ αυτών συνδέονται με τον θάνατο του υποπλοιάρχου (Ραφαέλ) Ακόστα Αρεβάλο». Ο αξιωματικός αυτός του Πολεμικού Ναυτικού απεβίωσε στα τέλη Ιουνίου σε νοσοκομείο του Καράκας έπειτα από βασανιστήρια στα οποία πιστεύεται ότι υποβλήθηκε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Δύο βενεζουελανοί στρατιώτες καταδικάσθηκαν την Τρίτη στο Καράκας σε κάθειρξη έξι ετών για την ευθύνη τους στον θάνατο του αξιωματικού, ο οποίος κρατούνταν ως ύποπτος για συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η Βενεζουέλα είναι η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που τιμωρήθηκε από την ΕΕ το 2017. Εκτός από το εμπάργκο στα όπλα, οι Ευρωπαίοι επέβαλαν το 2018 κυρώσεις σε βάρος 18 αξιωματούχων του καθεστώτος.

Τον Ιούλιο, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε από την ΕΕ να υιοθετήσει αυτές τις επιπλέον κυρώσεις στη βάση μιας έκθεσης της Υπάτης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Η έκθεση «επιβεβαίωσε με σαφή και εμπεριστατωμένο τρόπο την έκταση και τη σοβαρότητα των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τη διάβρωση του κράτους δικαίου και τη διάλυση των δημοκρατικών θεσμών στη Βενεζουέλα», ανακοίνωσε το Συμβούλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ δημιουργούν συνασπισμό άμυνας απέναντι στην Βενεζουέλα

Οι χώρες μέλη της Διαμερικανικής Συμφωνίας Ανταποδοτικής Βοήθειας υποχώρησαν στο αίτημα των ΗΠΑ «να δράσουν από κοινού» για να αντιμετωπίσουν την κρίση στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Κολομβιανός υπουργός Εξωτερικών Κάρλος Χολμς.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ παρατείνει τις κυρώσεις σε Ρώσους λόγω Ουκρανίας

Το Συμβούλιο της ΕΕ παρέτεινε για έξι ακόμη μήνες, έως τον Μάρτιο του 2020, τις κυρώσεις που σχετίζονται με ενέργειες που υπονομεύουν είτε απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σε 170 φυσικά και 44 νομικά πρόσωπα.
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση για οικονομικές κυρώσεις σε όσες χώρες δεν δέχονται πρόσφυγες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας "αυτόματος μηχανισμός" καταμερισμού των μεταναστών στην ΕΕ υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στη Μάλτα

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ρώσου σε χώρα της ΕΕ μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Θα συμμετάσχει σε υπουργική σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Νόμος τιμωρεί την υποστήριξη στις κυρώσεις σε βάρος του Μαδούρο

«Όποιος ενθαρρύνει, υποκινεί, ζητεί, απαιτεί, ευνοεί, διευκολύνει, υποστηρίζει ή συμμετέχει στην υιοθέτηση μέτρων εξαναγκασμού (...) θα τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 25 ως 30 ετών», αναφέρει άρθρο του νόμου.