ΓΔ: 1447.64 0.87% Τζίρος: 59.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:58:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forbes
Πηγή: Shutterstock

Οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι και η επίδραση της πανδημίας στη λίστα Forbes

Φίλιππος Νιάρχος, Αριστοτέλης Μυστακίδης και Βαρδής Βαρδινογιάννης στη φετινή λίστα Forbes. Μειώθηκε κατά 700 δισ. η περιουσία των δισεκατομμυριούχων λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Τρεις είναι οι Έλληνες στη φετινή λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes: στην 743η θέση ο συλλέκτης τέχνης, κληρονόμος του εφοπλιστική Νιάρχου, Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,8 δισ. δολ., ο Αριστοτέλης Μυστακίδης της Glencore (θέση 1851, με 1,1 δισ.) και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με 1 δισ. δολ. στη θέση 1990. Ο Ιβάν Σαββίδης κατατάσσεται στη θέση 1.335 με περιουσία 1,6 δισ. δολ. και ταξινομείται από το αμερικανικό περιοδικό ως Ρώσος δισεκατομμυριούχος.

Τα φετινά στοιχεία του Forbes δείχνουν, πάντως ότι ούτε οι δισεκατομμυριούχοι έχουν ανοσία στον κορονοϊό. Η νέα λίστα του Forbes με τους οικονομικά ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη το 2020 αποδεικνύει πόσο είναι ήδη το κόστος της πανδημίας και στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Είναι ενδεικτικό της μεταβλητότητας που υπάρχει ότι έως να οριστικοποιηθεί η λίστα στις 18 Μαρτίου, το Forbes είχε συγκεντρώσει συνολικά 2.095 δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο, δηλαδή 58 λιγότερους σε σχέση με την περασμένη χρονιά και μειωμένους κατά 226 λιγότερους συγκριτικά με 12 ημέρες νωρίτερα, όταν είχε ξεκινήσει η σύσταση της λίστας.

Ακόμα όμως και από αυτούς που κατάφεραν να διατηρήσουν τη θέση τους στη «χρυσή» λίστα, το 51% έχουν ήδη χάσει μέρος της περιουσίας τους σε σχέση με το 2019. Με άλλα λόγια, οι πλουσιότεροι του κόσμου διαθέτουν συνολική περιουσία 8 τρισ. δολαρίων, μειωμένη κατά 700 δισ. δολάρια σε σχέση με το περασμένο έτος.

Την πρωτοκαθεδρία διατηρεί και φέτος ο Τζεφ Μπέζος  για τρίτη διαδοχική χρονιά, παρά το πολυσυζητημένο διαζύγιο από την πρώην σύζυγο του, που του κόστισε 36 δισ. δολάρια σε μετοχές της Amazon. Συνολικά διαθέτει 113 δισ. δολάρια. Στη δεύτερη θέση παραμένει ο Μπιλ Γκέιτς και τον ακολουθεί ο «βασιλιάς» του κλάδου ειδών πολυτελείας Μπερναντ Αρνώ, που έριξε τον Γουορεν Μπάφετ στην τέταρτη θέση.

Στην 9η θέση είναι η μόνη γυναίκα της πρώτης δεκάδας των δισεκατομμυριούχων, η Άλις Γουόλτον, κληρονόμος της οικογένειας της Walmart με περιουσία 54,4 δισ. δολαρίων. Συνολικά στη φετινή λίστα υπάρχουν 241 γυναίκες.

Από τις 278 νέες εισαγωγές στη λίστα ξεχωρίζει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zoom Video Communications, Έρικ Γουαν που έχει δει τα κέρδη της εταιρείας του να εκτινάσσονται κατά τη διάρκεια του υποχρεωτικού lockdown

Και φέτος οι ΗΠΑ διαθέτουν τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους του κόσμου με 614 Αμερικάνους στη λίστα του Forbes και ακολουθεί η Κίνα με 456 δισεκατομμυριούχους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Χάλασαν οι δουλειές Ερντογάν με Ρωσία, σφίγγει ο κλοιός των κυρώσεων

«Βουτιά» 33% στις εξαγωγές από Τουρκία σε Ρωσία το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς οι δυτικές κυρώσεις γίνονται όλο και αυστηρότερες. Μείωση κατά 1 δισ. δολ. φέτος προβλέπουν οι εξαγωγείς της Τουρκίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς τα νέα ουκρανικά drones «χτυπούν» τη ρωσική βιομηχανία πετρελαίου

Το Κίεβο δημιούργησε τις Δυνάμεις Μη Επανδρωμένων Συστημάτων, μια εξειδικευμένη μονάδα που επικεντρώνεται στα drones και έχει καταφέρει μεγάλα πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε φαύλο κύκλο υπερχρέωσης ο πλανήτης: Ο καίριος ρόλος των ανισοτήτων

Οι οικονομίες είναι εξαρτημένες από το χρέος για την τόνωση της ζήτησης, τονίζει ο καθηγητής του Πρίνστον Α. Μίαν. Η άνιση κατανομή του πλούτου δημιουργεί πλεόνασμα αποταμίευσης σε λίγους και τροφοδοτεί το χρέος.
ΔΙΕΘΝΗ

Πυρετός deals από μεγάλους του πετρελαίου για τα σχιστολιθικά κοιτάσματα

Οι ισχυρότερες πετρελαϊκές εταιρείες (Big Oil) στις ΗΠΑ διαθέτουν τεράστια ποσά για να εξαγοράσουν μικρότερους παραγωγούς πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα. Ποιες συμφωνίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
yemen
ΔΙΕΘΝΗ

Βομβαρδισμοί ΗΠΑ - Βρετανίας στην Υεμένη, ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

Τουλάχιστον 12 στόχοι των ανταρτών Χούθι επλήγησαν από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, ενώ ο Μπάιντεν προειδοποίησε και για άλλες επιθέσεις αν χρειαστεί. Πάνω από 2% η άνοδος της τιμής του αμερικανικού αργού.