ΓΔ: 2266.15 -0.57% Τζίρος: 122.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:37:43
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φωτογραφίζεται μπροστά από σημαίες Ουκρανίας και Γερμανίας.

Ζελένσκι: Εκατοντάδες Ουκρανοί έχουν επιστρέψει από την αιχμαλωσία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, οι περισσότεροι από αυτούς που απελευθερώθηκαν κρατούνταν σε ρωσική αιχμαλωσία από το 2022.

Κατά τη διάρκεια των οκτώ σταδίων της τρέχουσας μεγάλης κλίμακας ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου, εκατοντάδες Ουκρανοί, συμπεριλαμβανομένων τραυματιών στρατιωτικών, πολιτών και όσων προηγουμένως θεωρούνταν αγνοούμενοι, επέστρεψαν στην πατρίδα τους, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινωνικό δίκτυο Facebook, όπως αναφέρει το Ukrinform .

«Οκτώ στάδια της μεγάλης ανταλλαγής. Από τις αρχές Ιουνίου, εκατοντάδες συμπατριώτες μας επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Οι νέοι μας, οι υπερασπιστές της Μαριούπολης, αυτοί που κράτησαν το μέτωπο στις περιοχές Ντόνετσκ, Ζαπορίζια, Λουγκάνσκ, Χάρκοβο, Σούμι, Τσερνιχόφ και Κίεβο. Οι τραυματίες, οι σοβαρά άρρωστοι. Αυτοί που θεωρούσαμε αγνοούμενους κατά τη διάρκεια των μαχών», δήλωσε ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι περισσότεροι από αυτούς που απελευθερώθηκαν κρατούνταν σε ρωσική αιχμαλωσία από το 2022. Μεταξύ αυτών που επέστρεψαν δεν ήταν μόνο στρατιωτικό προσωπικό, αλλά και πολίτες που είχαν πέσει θύματα του πολέμου. Ο πρόεδρος τόνισε ότι η επιστροφή τους κατέστη δυνατή χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες μιας μεγάλης ομάδας που εργάζεται καθημερινά για την απελευθέρωση κάθε Ουκρανού.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι χωρίς εξαίρεση», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Ρούτε συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Καμία απειλή επί του παρόντος για χώρα του ΝΑΤΟ από τη Ρωσία

Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η Ρωσία έχει υποστεί περίπου 65.000 απώλειες τους τελευταίους δύο μήνες στην Ουκρανία και τόνισε πως το ΝΑΤΟ παραμένει ισχυρό ώστε να αποτρέψει κάθε ρωσική επίθεση σε
Αεροδρόμιο Λούμπλιν κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Κανονικά διεξάγονται ξανά οι πτήσεις σε Λουμπλίν και Ρζεσόφ

Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια Ρζεσόφ και Λουμπλίν μετά τη λήξη επιχειρήσεων αεροσκαφών ΝΑΤΟ λόγω ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία. Δεν σημειώθηκε παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου, ευχαρίστησαν το ΝΑΤΟ και τη Γερμανία.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Κίεβο ο γγ του ΝΑΤΟ για συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε έφτασε στο Κίεβο για συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι, σύμφωνα με ανταποκριτή των Financial Times, μετά τη νυχτερινή ρωσική επίθεση με 450 drone και άνω των 60 πυραύλων στην Ουκρανία.
Πύραυλος Topol Μ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Απαράδεκτη για τη Μόσχα η ανάπτυξη ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την πρόταση ανάπτυξης ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία για εγγυήσεις ασφαλείας, επισημαίνοντας πως οι ρωσικοί όροι ειρήνης παραμένουν ίδιοι από το 2024, όπως ανέφερε ο Πούτιν.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία αφήνει να αποπλεύσει ρωσικό πετρελαιοφόρο για νομικούς λόγους

Ο Μακρόν ενημέρωσε τον Ζελένσκι ότι το δεξαμενόπλοιο Grinch θα αποδεσμευτεί για νομικούς λόγους, υποσχόμενος αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να κατασχέτονται ρωσικά πλοία στο μέλλον. Το περιστατικό αφορά και άλλα ναυτικά κράτη.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Συνομιλίες με Τραμπ για Αρκτική - Γροιλανδία και Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για την ασφάλεια της Αρκτικής και τόνισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην Ουκρανία. Διεξάγονται συνομιλίες για τον περιορισμό πρόσβασης Κίνας-Ρωσίας στη Γροιλανδία.