ΓΔ: 2120.71 -0.01% Τζίρος: 148.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Στέλνουν ξανά όπλα στην Ουκρανία, ο Τραμπ δεν γνώριζε για το «πάγωμα»

Μετά από απρόσμενη παύση, οι ΗΠΑ ξανάρχισαν την αποστολή πυρομαχικών και κατευθυνόμενων πυραύλων στην Ουκρανία, εν μέσω αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεκκίνησαν την αποστολή ορισμένων όπλων στην Ουκρανία, μία εβδομάδα αφότου το Πεντάγωνο είχε διατάξει προσωρινή παύση σε συγκεκριμένες παραδόσεις, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων την Τετάρτη.

Στο νέο πακέτο περιλαμβάνονται βλήματα των 155 χιλιοστών και κατευθυνόμενοι πύραυλοι GMLRS, όπως ανέφεραν δύο αξιωματούχοι στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι πληροφορίες δεν είχαν ανακοινωθεί επίσημα. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης των αποστολών παραμένει αδιευκρίνιστη.

Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ διέταξε την προσωρινή παύση των αποστολών την περασμένη εβδομάδα, ώστε να αξιολογηθεί το απόθεμα των ΗΠΑ

Η κίνηση αυτή φέρεται να αιφνιδίασε τον Λευκό Οίκο. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επέμεινε ότι δεν υπήρξε "πάγωμα", αλλά «επανεξέταση» για να διασφαλιστεί ότι η στήριξη της Ουκρανίας συνάδει με την εθνική αμυντική στρατηγική. 

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Σον Πάρνελ, είχε δηλώσει πως δεν μπορούσε να δώσει λεπτομέρειες για τα είδη οπλισμού που είχαν παγώσει ή παραδοθεί.

Το προσωρινό πάγωμα φέρεται να επηρέασε κρίσιμα συστήματα όπως οι πύραυλοι Patriot, Hellfire, κατευθυνόμενα GMLRS, και βλήματα για Howitzer, προκαλώντας αναστάτωση όχι μόνο σε συμμάχους αλλά και στο Κογκρέσο και άλλα υπουργεία.

Ο Πρόεδρος Τραμπ φάνηκε να αγνοεί ποιος έδωσε την εντολή για την παύση. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε: «Δεν ξέρω. Γιατί δεν μου λέτε εσείς;». Παράλληλα, φέρεται να έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την κίνηση του Πενταγώνου, θεωρώντας ότι δεν υπήρξε επαρκής συνεννόηση με τον Λευκό Οίκο. 

Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, αρνείται ότι ενήργησε χωρίς συνεννόηση, τονίζοντας πως η απόφαση του υπουργού εντάχθηκε σε διαδικασία παροχής πλαισίου για την αξιολόγηση από τον Πρόεδρο.

Η απόφαση επανεκκίνησης των αποστολών ήρθε τη στιγμή που η Ρωσία αύξησε τις αεροπορικές της επιθέσεις στην Ουκρανία, φτάνοντας στον μεγαλύτερο αριθμό drones σε μία μόνο νύχτα από την αρχή του πολέμου.

Ο Τραμπ σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου καταδίκασε τις ενέργειες του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, λέγοντας: «Δεν φέρεται σωστά στους ανθρώπους... Σκοτώνει πάρα πολλούς. Στέλνουμε λοιπόν αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, και το ενέκρινα».

Τα βλήματα των 155 mm είναι από τα πιο χρησιμοποιημένα στον πόλεμο, ιδιαίτερα σε Howitzer – βαριά συστήματα πυροβολικού με ικανότητα βολής έως και 32 χιλιόμετρα. 

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποστείλει πάνω από 3 εκατομμύρια τέτοια βλήματα από το 2022, ενισχύοντας την ουκρανική άμυνα σε κρίσιμα μέτωπα.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει πάνω από 67 δισ. δολάρια σε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

 Η επανεκκίνηση των αποστολών εντάσσεται σε αυτήν τη συνεχιζόμενη προσπάθεια, παρά τις εσωτερικές εντάσεις και τις διαφωνίες ως προς τη διαχείριση της πολιτικής ασφάλειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν θεωρούμε ότι η Ουκρανία στόχευσε κατοικία του Πούτιν

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ουκρανία δεν στόχευσε τον Πούτιν ούτε τις κατοικίες του στη πρόσφατη επίθεση drone, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ενώ το Κίεβο έχει διαψεύσει τη σχετική κατηγορία της Μόσχας.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αμφιβολίες πρεσβευτή ΝΑΤΟ για ρωσικό ισχυρισμό επίθεσης σε Πούτιν

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, εξέφρασε αμφιβολίες για την επίθεση drone κατά της οικίας Πούτιν, σημειώνοντας πως δεν είναι βέβαιος αν συνέβη και ότι θέλει να δει στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ανεπίλυτα τα ζητήματα Ντονμπάς και Ζαπορίζια στο ειρηνευτικό σχέδιο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η διαχείριση του Ντονμπάς και του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια παραμένουν ανοιχτά ζητήματα στο ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων, μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Κοντά σε συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας μετά τη συνάντηση με Ζελένσκι

Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι συναντήθηκαν στη Φλόριντα, δηλώνοντας σημαντική πρόοδο για πιθανή συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας. Μετά τη συνάντηση είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ισχυρές εγγυήσεις στην Ουκρανία αν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε την Ουκρανία για «ισχυρές» εγγυήσεις ασφαλείας, εφόσον υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο, τονίζοντας τη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών. Οι συνομιλίες με Ζελένσκι βρίσκονται στην τελική φάση χωρίς προθεσμία λήξης.