Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία απόλυσης περισσότερων από 1.350 εργαζομένων με έδρα τις ΗΠΑ, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί μια βαθιά αναδιάρθρωση του αμερικανικού διπλωματικού σώματος.
Η απόφαση αυτή, που λαμβάνεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με επικριτές να τονίζουν ότι ενδέχεται να αποδυναμώσει σημαντικά την ικανότητα των ΗΠΑ να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με εσωτερική ανακοίνωση που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, οι απολύσεις αφορούν 1.107 δημόσιους υπαλλήλους και 246 διπλωμάτες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση προς το προσωπικό, προχωρά σε «εξορθολογισμό των εγχώριων λειτουργιών, επικεντρώνοντας στις διπλωματικές προτεραιότητες». Οι θέσεις που καταργούνται έχουν, όπως τονίζεται, «επιλεγεί προσεκτικά ώστε να πλήξουν μη βασικές λειτουργίες, γραφεία με επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, ή τομείς όπου μπορεί να παρατηρηθεί ουσιαστική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα».
Η παρούσα εξέλιξη θεωρείται το πρώτο βήμα στην προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να διασφαλίσει ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ συμβαδίζει με το δόγμα «Πρώτα η Αμερική». Πρώην διπλωμάτες και αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι η αποδυνάμωση του διπλωματικού προσωπικού δύναται να μειώσει την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει στρατηγικούς ανταγωνιστές όπως η Κίνα και η Ρωσία, ενώ ενδέχεται να προκαλέσει δυσκολίες και στην επίτευξη διεθνών συμφωνιών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Τραμπ είχε δώσει από τον Φεβρουάριο εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, να προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η πολιτική του προέδρου εφαρμόζεται «πιστά». Παράλληλα, έχει διακηρύξει επανειλημμένα την πρόθεσή του να «αποξηλώσει το βαθύ κράτος», απομακρύνοντας γραφειοκράτες που θεωρούνται «άπιστοι» στη νέα πολιτική γραμμή
Η σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να συρρικνώσει τη δημόσια γραφειοκρατία και να περιορίσει δαπάνες που χαρακτηρίζονται ως υπέρμετρες για τους φορολογούμενους. Αν και το αρχικό πλάνο προέβλεπε ολοκλήρωση των περικοπών έως την 1η Ιουλίου, η διαδικασία παρατάθηκε λόγω εν εξελίξει δικαστικών υποθέσεων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέμενε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για να προχωρήσει.
Την Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο άναψε το πράσινο φως στην κυβέρνηση Τραμπ, επιτρέποντας την εφαρμογή των περικοπών και τη ριζική μείωση προσωπικού σε πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον δρόμο για ενδεχόμενες μαζικές απολύσεις που δυνητικά θα αναδιαμορφώσουν εκ βάθρων τη δομή της αμερικανικής δημόσιας διοίκησης.