ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πλημμύρα σε δρόμο
Αυτοκίνητο οδηγεί μέσα σε μεγάλη πλημμύρα λόγω έντονης βροχόπτωσης σε αστικό δρόμο.

Κόκκινος συναγερμός λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων στην Καταλονία

Η Καταλονία τέθηκε σε κόκκινο συναγερμό λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα η Renfe να διακόψει όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στην περιφέρεια για προληπτικούς λόγους.

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού τέθηκε σήμερα μεγάλο τμήμα της Καταλονίας στη βορειοανατολική Ισπανία, εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου για έντονες βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στην καθημερινότητα και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η λήψη έκτακτων μέτρων οδήγησε τη Renfe, την εθνική εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, στην αναστολή όλων των δρομολογίων τόσο για τρένα υψηλής ταχύτητας όσο και για τα περιφερειακά και προαστιακά δίκτυα.

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι "90 χιλιοστά νερού θα μπορούσαν να πέσουν μέσα σε μία ώρα" σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελόνη και την Ταραγόνα – μια περιοχή που βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο εξαιτίας μιας μεγάλης πυρκαγιάς. Οι "καταρρακτώδεις βροχές" αναμένεται να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο κινδύνου μέχρι αργά το απόγευμα, εντείνοντας τις ανησυχίες για πλημμύρες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο τις υποδομές όσο και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Προτεραιότητα στη διασφάλιση επιβατών και υποδομών

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Renfe τόνισε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα κρίνονται αναγκαία για να "εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των ταξιδιωτών". Η επανέναρξη των σιδηροδρομικών δρομολογίων παραμένει αβέβαιη και θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, υπογραμμίζοντας έτσι τον άμεσο αντίκτυπο της κλιματικής αστάθειας στις μεταφορές και στην ευρύτερη οικονομία των ισπανικών περιφερειών.

Εκτός από την Καταλονία, βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό και περιοχές της βόρειας και ανατολικής Ισπανίας, όπως η Αραγονία και τμήματα της κοινότητας της Βαλένθια, λόγω της απειλής ισχυρών βροχοπτώσεων.

Μαθήματα από παλαιότερες κρίσεις

Η τρέχουσα κατάσταση ανασύρει μνήμες από το τέλος Οκτωβρίου, όταν "καταρρακτώδεις βροχές άφησαν πίσω τους 227 νεκρούς" στη συγκεκριμένη περιοχή. Η συγκεκριμένη τραγωδία είχε αναδείξει την ανεπάρκεια των αρχών, κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, όσον αφορά την προετοιμασία και την αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων κρίσεων.

Τα τελευταία περιστατικά αναδεικνύουν την κρισιμότητα της ταχείας ενεργοποίησης προληπτικών μέτρων και τη σημασία της αναδιαμόρφωσης των υποδομών και της επιχειρησιακής ετοιμότητας για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων, που αποτελούν βασική πρόκληση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα στις πληγείσες περιοχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τεχνητή νοημοσύνη interface
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανίδα ακτιβίστρια ζητά αυστηρούς κανόνες για deepfakes στο διαδίκτυο

Ισπανίδα ακτιβίστρια, θύμα διαδικτυακής κακοποίησης μέσω AI, ζητά ιχνηλάτηση ανώνυμων λογαριασμών στα social media. Η Ισπανία και άλλες χώρες αυστηροποιούν τα μέτρα πρόσβασης για ανηλίκους και τιμωρούν αδρά αδύναμες πλατφόρμες.
Αστικά ακίνητα Αθήνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η πώληση υπνοδωματίων ως ένδειξη της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη

Νεοφυείς επιχειρήσεις προσφέρουν λύσεις σε νέους Ευρωπαίους που πλήττονται από την κρίση στέγασης, όπως ενοικίαση δωματίων με αγνώστους ή δάνεια για φίλους. Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν 10% ταχύτερα από τα εισοδήματα την τελευταία δεκαετία.
Ισπανικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο Αντόνιο Τεχέρο, αρχηγός του πραξικοπήματος στην Ισπανία το 1981

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Αντόνιο Τεχέρο Μολίνα, ο αντισυνταγματάρχης που εισέβαλε οπλισμένος στη Βουλή της Ισπανίας το 1981 επιχειρώντας πραξικόπημα. Την ίδια μέρα αποχαρακτηρίστηκαν έγγραφα για το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Επίθεση με αυτοκίνητο Μαγδεμβούργο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη υπόπτου στη Γερμανία για τη δολοφονία φιλορώσου Ουκρανού στην Ισπανία

Συνελήφθη στη Γερμανία ο φερόμενος δράστης της δολοφονίας του φιλορώσου πρώην Ουκρανού βουλευτή Άντριι Πόρτνοφ, ο οποίος σκοτώθηκε έξω από σχολείο της Μαδρίτης τον Μάιο 2025. Οι έρευνες συνεχίζονται, ανακοίνωσε η ισπανική αστυνομία.
Πόλη Βαρκελώνη κατοικίες
ΔΙΕΘΝΗ

Βαρκελώνη: Διπλασιάζει τον τουριστικό φόρο για ενίσχυση στέγασης

Η Βαρκελώνη αυξάνει το τουριστικό τέλος έως 15 ευρώ ανά διανυκτέρευση, καθιστώντας το ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ο αριθμός των τουριστών και να χρηματοδοτηθεί η προσιτή στέγαση.