ΓΔ: 2593.57 -0.90% Τζίρος: 244.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
σημαία της Κίνας

Κίνα: Στο πλευρό του Ιράν για κυριαρχία και ειρηνική πυρηνική χρήση

Ο Γουάνγκ Γι επανέλαβε τη στήριξη της Κίνας στο Ιράν, τονίζοντας την ανάγκη για ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας και απόρριψη διεθνούς εκφοβισμού.

Η σχέση μεταξύ Κίνας και Ιράν διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, με το Πεκίνο να διατυπώνει σαφή στήριξη στην εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια της Τεχεράνης. 

Σε πρόσφατη επικοινωνία του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, διαβεβαίωσε τον Ιρανό ομόλογό του, Αμπάς Αραγτσί, ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να στέκεται αρωγός στο Ιράν, αναφορικά με την «αντίσταση στην πολιτική ισχύος και τον εκφοβισμό».

Στη δήλωσή του, ο Γουάνγκ Γι έδωσε έμφαση στη σημασία που αποδίδει η Κίνα στη δέσμευση του Ιράν να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αλλά και στο σεβασμό του δικαιώματος της χώρας στη ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας

Όπως διευκρινίζεται στην επίσημη ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, το Πεκίνο θεωρεί ουσιώδη τη διατήρηση αυτού του ισοζυγίου στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών ασφάλειας.

Η Κίνα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γουάνγκ, προτίθεται να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης στο πυρηνικό ζήτημα του Ιράν και στη διατήρηση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή

Παράλληλα, το Πεκίνο εκφράζει την εκτίμησή του για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τεχεράνης που αποσκοπούν στην προώθηση της «ειρήνης μέσω της διπλωματίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα διαπραγματεύεται με Χούθι για ασφαλή διέλευση δεξαμενόπλοιων

Η Κίνα διαπραγματεύτηκε απευθείας με τους Χούθι στην Υεμένη για να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των δεξαμενόπλοιών της από την Ερυθρά Θάλασσα, μετά τον αποκλεισμό που επέβαλαν στα λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιστεύω Ρωσία και Κίνα όταν δηλώνουν ότι δεν εξοπλίζουν το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε Ρωσία και Κίνα να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι ο Πούτιν και ο Σι δεν εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές, τονίζοντας όμως ότι θα είναι «πολύ κακό γι’ αυτούς» αν το κάνουν.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: 38 νεκροί από αμερικανικά πλήγματα – Έκκληση Κίνας για διάλογο

Το ιρανικό υπ. Υγείας ανακοίνωσε πως από τις 22 Ιουνίου, 38 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 400 τραυματίστηκαν από αμερικανικά χτυπήματα στο Ιράν, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες και ένας ανήλικος.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ για αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή

Ο Κινέζος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και την Υεμένη, τονίζοντας πως παρεμποδίζουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες και την προστασία των αμάχων στη Γάζα.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Καλεί ΗΠΑ και Ιράν για ομαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ

Η Κίνα ζήτησε από ΗΠΑ και Ιράν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη κυκλοφορία πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, υπογραμμίζοντας πως η ασφάλεια στη στρατηγική αυτή θαλάσσια οδό αποτελεί κοινή προσδοκία της διεθνούς κοινότητας.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί με πλήγματα σε βάσεις που στηρίζουν επιθέσεις των ΗΠΑ

Το Ιράν προειδοποίησε πως κάθε εγκατάσταση που επιτρέπει αμερικανική επίθεση στη χώρα θα θεωρηθεί νόμιμος στόχος. Στα αμερικανικά πλήγματα σκοτώθηκε μέλος του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, αναφέρει το Irna.