ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
σημαία της Κίνας

Κίνα: Στο πλευρό του Ιράν για κυριαρχία και ειρηνική πυρηνική χρήση

Ο Γουάνγκ Γι επανέλαβε τη στήριξη της Κίνας στο Ιράν, τονίζοντας την ανάγκη για ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας και απόρριψη διεθνούς εκφοβισμού.

Η σχέση μεταξύ Κίνας και Ιράν διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, με το Πεκίνο να διατυπώνει σαφή στήριξη στην εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια της Τεχεράνης. 

Σε πρόσφατη επικοινωνία του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, διαβεβαίωσε τον Ιρανό ομόλογό του, Αμπάς Αραγτσί, ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να στέκεται αρωγός στο Ιράν, αναφορικά με την «αντίσταση στην πολιτική ισχύος και τον εκφοβισμό».

Στη δήλωσή του, ο Γουάνγκ Γι έδωσε έμφαση στη σημασία που αποδίδει η Κίνα στη δέσμευση του Ιράν να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αλλά και στο σεβασμό του δικαιώματος της χώρας στη ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας. 

Όπως διευκρινίζεται στην επίσημη ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, το Πεκίνο θεωρεί ουσιώδη τη διατήρηση αυτού του ισοζυγίου στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών ασφάλειας.

Η Κίνα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γουάνγκ, προτίθεται να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης στο πυρηνικό ζήτημα του Ιράν και στη διατήρηση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. 

Παράλληλα, το Πεκίνο εκφράζει την εκτίμησή του για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τεχεράνης που αποσκοπούν στην προώθηση της «ειρήνης μέσω της διπλωματίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις για φερόμενη διακίνηση όπλων προς το Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε 10 άτομα και οντότητες από Κίνα και Πακιστάν, κατηγορώντας τους ότι βοήθησαν το Ιράν να αποκτήσει όπλα. Το ΥΠΟΙΚ δηλώνει αποφασισμένο να πλήξει όσους στηρίζουν το ιρανικό καθεστώς.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος στη ΓΣ του ΟΗΕ: Κριτική κατά ΗΠΑ για Ιράν και Κούβα

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος Χαν Ζενγκ, κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ, άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ για την Κούβα και τον σεβασμό των χωρών του Κόλπου, σε αντίθεση με το θετικό κλίμα που επικράτησε πρόσφατα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ ζητά ΗΠΑ και Ιράν να λύσουν διαφορές για την Ταϊβάν

Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε ΗΠΑ και Ιράν να επιλύσουν άμεσα τις διαφορές τους μέσω διαλόγου, ενώ προέτρεψε τον Τραμπ για σύνεση στο ζήτημα της Ταϊβάν. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Σι «εξαιρετική».
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Υποστηρίζει το Ιράν και καλεί Ιράν-ΗΠΑ σε αυτοσυγκράτηση

Η Κίνα δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα του Ιράν στη Μέση Ανατολή, ενθαρρύνοντας διαβουλεύσεις και αυτοσυγκράτηση με τις ΗΠΑ. Ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία της με το Ιράν, βασικό οικονομικό της εταίρο.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ στο Πεκίνο ανακοίνωσε η Κίνα

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν Αμπάς Αραγτσί θα συναντηθεί την Τετάρτη στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, στο πλαίσιο προσπαθειών διαμεσολάβησης στον πόλεμο Ιράν-ΗΠΑ. Η Κίνα είναι βασικός οικονομικός και διπλωματικός εταίρος του Ιράν.