ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Καπιτώλιο ΗΠΑ

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε περικοπές 9 δισ. από βοήθεια και δημόσια ΜΜΕ

Με οριακή πλειοψηφία, η Γερουσία ψήφισε νομοσχέδιο Τραμπ για ακύρωση 9 δισ. δολαρίων δαπανών, πλήττοντας USAID, NPR, PBS και προκαλώντας αντιδράσεις από Δημοκρατικούς γερουσιαστές.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα, υπό την καθοδήγηση του Λευκού Οίκου και της αρμόδιας επιτροπής DOGE με επικεφαλής παλαιότερα τον Ίλον Μασκ, ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση Τραμπ να αποφύγει τη διάθεση περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από δημόσιες δαπάνες. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού επρόκειτο να κατευθυνθεί σε διεθνείς αναπτυξιακές βοήθειες.

Παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν την πλειοψηφία με 53 έδρες στη Γερουσία, η νομοθετική πρόταση υπερψηφίστηκε με περιορισμένη διαφορά: 51 ψήφοι υπέρ έναντι 48 κατά.

Από το συνολικό ποσό, περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούσαν την αμερικανική υπηρεσία αναπτυξιακής βοήθειας USAID, ενώ το υπόλοιπο απευθυνόταν κυρίως στα δημόσια μέσα ενημέρωσης NPR και PBS.

Αρχικά οι περικοπές περιλάμβαναν και το παγκόσμιο πρόγραμμα Pepfar για την καταπολέμηση του AIDS, με προϋπολογισμό 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, μετριοπαθείς γερουσιαστές κατόρθωσαν να εξαιρεθεί ο συγκεκριμένος τομέας από το τελικό κείμενο, το οποίο είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το αναθεωρημένο σχέδιο νόμου θα χρειαστεί εκ νέου ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων έως το βράδυ της Παρασκευής, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ στη νέα τροποποιημένη του μορφή, όπως είχε υιοθετηθεί αρχικά τον Ιούνιο.

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τζον Θιούν, χαρακτήρισε τις περικοπές ένα πρώτο απαραίτητο βήμα, σχολιάζοντας τη σημασία του εγχειρήματος.

«Εδώ μιλάμε για το 1/10 του 1% όλων των ομοσπονδιακών δαπανών», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Θιούν, προσθέτοντας: «Όταν έχεις χρέος ύψους 36.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οφείλεις να κάνεις κάτι».

Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, έχουν εκφράσει έντονα την αντίθεσή τους στο σχέδιο περικοπών. Ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Κόρεϊ Μπούκερ, μιλώντας στο AFP, στηλίτευσε το σχέδιο χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα νέο παράδειγμα του τρομερού τρόπου με τον οποίο το πνεύμα και τα ιδεώδη του Συντάγματός μας κλονίζονται» επί διακυβέρνησης Τραμπ.

Με την αρχική ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την εξοικονόμηση των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που, κατά τα λεγόμενά του, «προορίζονταν για μια σπάταλη ξένη βοήθεια»

Παράλληλα, επιτέθηκε στα δημόσια δίκτυα NPR και PBS, χαρακτηρίζοντάς τα «άκρως προκατειλημμένα» κατά των Ρεπουμπλικανών, με αποτέλεσμα τα δύο αυτά μέσα να κινδυνεύουν να στερηθούν χρηματοδότηση άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, μόνο το Κογκρέσο έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει την κατανομή των ομοσπονδιακών κονδυλίων. Το παρόν νομοσχέδιο στοχεύει στην παροχή νομικής ισχύος στις περικοπές που εισηγήθηκαν η επιτροπή Doge και ο Λευκός Οίκος, παρόλο που οι σχετικές δαπάνες είχαν ήδη εγκριθεί σε προηγούμενο στάδιο από το Κογκρέσο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις για τα όπλα στην Ουκρανία από ΗΠΑ και Τουρκία

Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από ΗΠΑ και Τουρκία για πιθανά σχέδια μεταφοράς αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα.
Κλαούντια Σέινμπαουμ σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σέινμπαουμ κατηγορεί τις ΗΠΑ για παρέμβαση στα εσωτερικά του Μεξικού

Η πρόεδρος Κλαούντια Σέινμπαουμ χαρακτήρισε «ανάμιξη» την ακύρωση αμερικανικών θεωρήσεων πολιτικών, όπως του γιου του προκατόχου της. Ο Λόπες Μπελτράν κατήγγειλε ότι η ακύρωση οφείλεται σε αντιπάθεια προς το κόμμα MORENA.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόθεση Τραμπ για «αμερικανικό» Ορμούζ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν απέρριψε δηλώσεις Τραμπ για το στενό του Ορμούζ, τονίζοντας πως το πέρασμα ήταν, είναι και θα παραμείνει ιρανικό και πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχτούν τις ήττες τους στην περιοχή.
Πινακίδα Wall Street
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στη Wall Street στον απόηχο των αρνητικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

Με πτώση έκλεισε η Wall Street, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και τις ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,20% και ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,28%.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σύντομα θα ανακηρύξω τα Στενά του Ορμούζ αμερικανικά εδάφη

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χιουμοριστικά ότι θα ανακηρύξει τα Στενά του Ορμούζ ως έδαφος των ΗΠΑ, τονίζοντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως τη στρατηγική θαλάσσια διαδρομή και κανένα πλοίο δεν περνά χωρίς άδεια.
Όχημα της αστυνομίας Νέας Υόρκης
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Μαντζιόνε ομολόγησε πως πυροβόλησε τον επικεφαλής ασφαλιστικής

Ο Λουίτζι Μαντζιόνε παραδέχτηκε ενώπιον δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον Μπράιαν Τόμσον, διευθύνοντα σύμβουλο της UnitedHealthcare, στις 4 Δεκεμβρίου 2024, ως πράξη εκδίκησης.