ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σύστημα Patriot εκτόξευση
Εντυπωσιακή εκτόξευση πυραύλου από το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot σε πεδίο βολής.

Ουκρανία: NATO και ΗΠΑ επιταχύνουν την αποστολή συστημάτων Patriot

Ο NATOϊκός διοικητής Αλ. Γκρίνκεβιτς δηλώνει πως η μεταφορά Patriot στην Ουκρανία γίνεται με ταχείς ρυθμούς εν μέσω εντεινόμενων ρωσικών επιθέσεων.

Συνεχείς είναι οι προετοιμασίες για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, με επίκεντρο τη γρήγορη μεταφορά συστοιχιών Patriot εν μέσω μιας από τις εντονότερες επιθέσεις που δέχεται η χώρα κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου πολέμου με τη Ρωσία. 

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του NATO, Αλέξους Γκρίνκεβιτς, τόνισε τη σημασία της άμεσης κινητοποίησης των συμμαχικών δυνάμεων, σημειώνοντας ότι «η οδηγία που μου δόθηκε είναι να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Σε δηλώσεις του από τη γερμανική πόλη Βισμπάντεν, ο Γκρίνκεβιτς επισήμανε τη στενή συνεργασία με τη γερμανική πλευρά για την επιτάχυνση της διαδικασίας μεταφοράς των αμερικανικών πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας του Κιέβου.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιδείξει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι στη Ρωσία, δίνοντας έμφαση στην ταχεία παροχή νέων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα τη δέσμευση της Δύσης για αποστολή νέων πυραύλων και υπογράμμισε ότι ορισμένες μονάδες Patriot βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς το ουκρανικό έδαφος, προερχόμενες από τη Γερμανία.

Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί σύνοδος κρατών που διαθέτουν συστήματα Patriot, μαζί με δωρητές, με κύριο σκοπό την εξεύρεση και αποστολή επιπρόσθετων συστοιχιών στην Ουκρανία.

 Τη συνάντηση αναμένεται να προεδρεύσει ο ίδιος ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του NATO, με πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής την προσεχή Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο αρχηγείο SHAPE του NATO, κοντά στη βελγική πόλη Μονς, και θα επικεντρωθεί σε τεχνικά και επιχειρησιακά ζητήματα μεταφοράς οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τον Γκρίνκεβιτς, ο (Αμερικανός) υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο επισήμανε ότι οι δυνατότητες που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη μπορούν να μετακινηθούν πιο γρήγορα σε σχέση με νέες μονάδες που ενδέχεται να παραχθούν στο μέλλον. 

«Η γραμμή παραγωγής μπορεί να χρησιμοποιηθεί τότε για να συμπληρώσει τις δυνατότητες που δωρίζουν άλλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής του NATO, καταδεικνύοντας τη σημασία του συνδυασμού διαθέσιμων αποθεμάτων και νέας παραγωγής.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό συστημάτων Patriot που θα μεταφερθούν, ο Γκρίνκεβιτς διαβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες προχωρούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα.

 «Πολλά περισσότερα θα ακολουθήσουν, θα κινηθούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε πάνω σε αυτό», δήλωσε σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο.

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται και από το διπλωματικό μέτωπο, καθώς έπειτα από επίσημη συνάντηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ με τον Γερμανό ομόλογό του Μπόρις Πιστόριους στην Ουάσινγκτον, διαφαίνεται πως η λήψη απόφασης για την αποστολή δύο αμερικανικής κατασκευής συστημάτων Patriot στην Ουκρανία είναι εφικτή εντός των προσεχών ημερών ή και εβδομάδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα καταγγέλλει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για στήριξη της Ουκρανίας

Η Μόσχα καταδίκασε τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ υπέρ της Ουκρανίας στη σύνοδο της Άγκυρας ως «ανεύθυνες», κατηγορώντας τους Ευρωπαίους συμμάχους για προετοιμασία ένοπλης σύγκρουσης και ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης στην Ευρώπη.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία επιδιώκει νέες αμυντικές συμφωνίες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε νέες συμφωνίες για drones και συνεργασίες με συμμάχους στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, ενώ θα έχει 20 διμερείς συναντήσεις. Προτεραιότητα παραμένει η ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας.
Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

22 νεκροί και πολλοί τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο

Τουλάχιστον 22 νεκροί και δεκάδες τραυματίες στο Κίεβο και τα περίχωρά του από ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ επίκειται σύνοδος ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Τραμπ για νέες ειρηνευτικές προσπάθειες.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θα θίξω το ζήτημα Ουκρανίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε και ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Για το Ιράν, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν αλλαγή καθεστώτος αλλά επιδιώκουν συμφωνία.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ρούτε υπόσχεται δισεκατομμύρια για ενίσχυση της Συμμαχίας

Ο Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να λάβει την απαραίτητη στήριξη, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής στην Άγκυρα.