ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας

Νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία με πρωθυπουργό τη Γιούλια Σβιριντένκο

Η Ουκρανία απέκτησε νέα κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Γιούλια Σβιριντένκο. Νέα πρόσωπα στα υπουργεία Οικονομίας, Ενέργειας και Άμυνας – ενισχύεται η διπλωματία με ΗΠΑ.

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τη Γιούλια Σβιριντένκο, όπως έκανε γνωστό ο βουλευτής Γιαροσλάβ Ζελεζνιάκ. Η ετυμηγορία αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική πολιτική εξέλιξη για την Ουκρανία εν μέσω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει δύο έμπειρους πρώην αναπληρωτές της κυρίας Σβιριντένκο: τον Ολέξιι Σόμπολεφ, ο οποίος αναλαμβάνει διευρυμένο ρόλο ως υπουργός Οικονομίας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, και τον Ταράς Κάτσκα, που τοποθετείται ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Επιπλέον, η Σβιτλάνα Χρουντσούκ αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας.

Το Κοινοβούλιο επικύρωσε επίσης τη διατήρηση του Άντριι Σιμπίχα ως υπουργού Εξωτερικών, διασφαλίζοντας τη συνέχεια στις διεθνείς επαφές της χώρας.

 Παράλληλα, ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός και μακροβιότερο μέλος της κυβέρνησης, Ντενίς Σμιχάλ, διορίστηκε υπουργός Άμυνας, αναλαμβάνοντας ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να τοποθετήσει την απερχόμενη υπουργό Όλγα Στεφανίσινα στη θέση πρέσβειρας στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Οι ΗΠΑ παραμένουν στρατηγικός σύμμαχος για την Ουκρανία, ιδιαίτερα στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής που διαρκεί πλέον πάνω από τρία χρόνια.

Όπως υπογράμμισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Όλγα Στεφανίσινα, μέχρι πρότινος αναπληρώτρια πρωθυπουργός, θα διατελέσει αρχικά «ειδική αντιπρόσωπος» για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ. 

Αυτό θα ισχύσει έως ότου ολοκληρωθούν οι «απαραίτητες διαδικασίες» για να εγκριθεί ο διορισμός της ως «πρέσβειρας» στη χώρα, ενισχύοντας περαιτέρω τη διπλωματική εκπροσώπηση της Ουκρανίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά μετά από ρωσικές επιθέσεις

Χωρίς ρεύμα έμειναν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Ουκρανία μετά από ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις. Ο Ζελένσκι τόνισε την ισχυρή ένταση των επιθέσεων και επιβεβαίωσε χτύπημα ουκρανικών πυραύλων σε χημικό εργοστάσιο στη Ρωσία.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν δεν θα αρνούνταν επικοινωνία με τον Ζελένσκι σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε ότι ο Πούτιν θα απαντούσε σε τηλεφώνημα του Ζελένσκι, καθώς δεν έχει απορρίψει συνομιλίες. Τόνισε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν με τριμερές σχήμα.
Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικός βομβαρδισμός σε ρωσική βιομηχανία και διυλιστήριο

Επίθεση με drones έπληξε βιομηχανική μονάδα στην περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ, 400 χλμ. από τη Μόσχα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές αλλά χωρίς θύματα, ανέφεραν οι ρωσικές αρχές. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι στόχος ήταν πετρελαϊκό διυλιστήριο.
Ουκρανία σε βομβαρδισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Πλήγματα των Ουκρανών σε βιομηχανία ανατολικά της Μόσχας και διυλιστήριο

Η ρωσική περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ δέχθηκε μαζική επίθεση από drone, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε βιομηχανική μονάδα κοντά στη Μόσχα, χωρίς θύματα, ενώ η Ουκρανία αναφέρει ότι επλήγη σημαντικό διυλιστήριο πετρελαίου.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Ρούμπιο: Ο Ζελένσκι ίσως προσκληθεί στη G20 Μαϊάμι αν το θελήσει ο Τραμπ

Ο Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε πως ο Ζελένσκι ίσως προσκληθεί στη G20 στο Μαϊάμι αν το εγκρίνει ο Τραμπ, ενώ δεν διαφαίνεται άμεσα συμφωνία για την Ουκρανία. Επίσης, ο Ρούμπιο μίλησε με τον Λαβρόφ για πιθανή συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Κίνα.
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βαρθολομαίος στηρίζει Ουκρανία και ζητά επιστροφή απαχθέντων παιδιών

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επανέλαβε τη στήριξή του στον ουκρανικό λαό και τόνισε την ανάγκη ειρήνης και επιστροφής των απαχθέντων παιδιών, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ζελένσκι στο Φανάρι.