ΓΔ: 2266.09 2.08% Τζίρος: 705.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
Φώτο: Shutterstock

Νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία με πρωθυπουργό τη Γιούλια Σβιριντένκο

Η Ουκρανία απέκτησε νέα κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Γιούλια Σβιριντένκο. Νέα πρόσωπα στα υπουργεία Οικονομίας, Ενέργειας και Άμυνας – ενισχύεται η διπλωματία με ΗΠΑ.

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τη Γιούλια Σβιριντένκο, όπως έκανε γνωστό ο βουλευτής Γιαροσλάβ Ζελεζνιάκ. Η ετυμηγορία αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική πολιτική εξέλιξη για την Ουκρανία εν μέσω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει δύο έμπειρους πρώην αναπληρωτές της κυρίας Σβιριντένκο: τον Ολέξιι Σόμπολεφ, ο οποίος αναλαμβάνει διευρυμένο ρόλο ως υπουργός Οικονομίας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, και τον Ταράς Κάτσκα, που τοποθετείται ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Επιπλέον, η Σβιτλάνα Χρουντσούκ αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας.

Το Κοινοβούλιο επικύρωσε επίσης τη διατήρηση του Άντριι Σιμπίχα ως υπουργού Εξωτερικών, διασφαλίζοντας τη συνέχεια στις διεθνείς επαφές της χώρας.

 Παράλληλα, ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός και μακροβιότερο μέλος της κυβέρνησης, Ντενίς Σμιχάλ, διορίστηκε υπουργός Άμυνας, αναλαμβάνοντας ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να τοποθετήσει την απερχόμενη υπουργό Όλγα Στεφανίσινα στη θέση πρέσβειρας στις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι ΗΠΑ παραμένουν στρατηγικός σύμμαχος για την Ουκρανία, ιδιαίτερα στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής που διαρκεί πλέον πάνω από τρία χρόνια.

Όπως υπογράμμισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Όλγα Στεφανίσινα, μέχρι πρότινος αναπληρώτρια πρωθυπουργός, θα διατελέσει αρχικά «ειδική αντιπρόσωπος» για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ. 

Αυτό θα ισχύσει έως ότου ολοκληρωθούν οι «απαραίτητες διαδικασίες» για να εγκριθεί ο διορισμός της ως «πρέσβειρας» στη χώρα, ενισχύοντας περαιτέρω τη διπλωματική εκπροσώπηση της Ουκρανίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones έπληξαν διυλιστήριο της Rosneft στη ρωσική πόλη Σιζράν

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χτύπημα με drones στο ρωσικό διυλιστήριο της Rosneft στη Σιζράν, πάνω από 800 χλμ. από τα σύνορά της. Ο Ζελένσκι τόνισε πως πρόκειται για νέα επίθεση «κύρωση» κατά ρωσικών πετρελαϊκών υποδομών.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από αμοιβαίες επιθέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας με drones

Δύο νεκροί και τραυματίες αναφέρθηκαν σε επίθεση με drones στην πόλη Σιζράν της Ρωσίας, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης. Παράλληλα, δύο άτομα σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με ουκρανικές αρχές.
Κατεστραμμένο κτήριο Ντνίπρο
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις τραυματίες σε νυχτερινές επιθέσεις με drones Ουκρανίας-Ρωσίας

Τρεις τραυματίες από ουκρανική επίθεση με drone στη Σεμπέκινα της Ρωσίας και ένας από ρωσικό χτύπημα στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τοπικές αρχές. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις ανακοινώσεις.
Σμήνος drones σε πτήση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ολοκληρώνει συμβάσεις εξαγωγής drones αμυντικού τύπου

Η Ουκρανία ολοκληρώνει τις πρώτες εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού, κυρίως drones, βάσει συμφωνιών με συμμάχους, ενώ το Κίεβο θα διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης, ανέφερε ο επικεφαλής άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ.