ΓΔ: 2359.3 0.58% Τζίρος: 137.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:47:44
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
Η Τζόρτζια Μελόνι μιλάει σε δημοσιογράφους με φόντο τις σημαίες Ιταλίας και ΕΕ.

Πράσινο φως για τη γέφυρα Σικελίας–Καλαβρίας πριν το τέλος του καλοκαιριού

Η Ιταλία ξεκινά την κατασκευή της γέφυρας που θα συνδέσει Σικελία και Καλαβρία. Έργο-μαμούθ 13,5 δισ., με σεισμική θωράκιση, 120.000 θέσεις εργασίας και στρατηγικό ρόλο.

Νέα ώθηση στην πολυσυζητημένη κατασκευή της γέφυρας που θα συνδέσει τη Σικελία με την Καλαβρία φαίνεται να δίνει η ιταλική κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Υποδομών υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

Το φιλόδοξο έργο, με συνολικό προϋπολογισμό στα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει στόχο να ολοκληρωθεί το 2026 και αναμένεται να αλλάξει τον χάρτη των μεταφορών στη νότια Ιταλία. 

Η γέφυρα προβλέπεται να ξεπερνά σε μήκος τα 3,6 χιλιόμετρα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε οδηγούς να διασχίζουν τη διαδρομή σε μόλις ένα τέταρτο της ώρας. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο θεόρατοι πύργοι στην είσοδο και την έξοδο της γέφυρας, με ύψος 399 μέτρων, ενώ έμφαση έχει δοθεί και στη σεισμική θωράκιση, υποστηρίζοντας αντοχή σε σεισμούς έως 7,7 βαθμών και ανέμους ταχύτητας μέχρι και 200 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Το σχέδιο αυτό αποτελεί προσωπικό «στοίχημα» για τον γραμματέα της Λέγκα και υπουργό Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει αναδείξει ιδιαίτερα την ανάγκη δημιουργίας της υποδομής. 

Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της γέφυρας θα έχει πολλαπλά οφέλη – από την ενίσχυση της απασχόλησης με ως και 120.000 νέες θέσεις εργασίας, έως την ουσιαστική σύνδεση της Σικελίας με το υπόλοιπο ιταλικό δίκτυο.

Η ιταλική αντιπολίτευση παραμένει επικριτική, προβάλλοντας ανησυχίες για πιθανή παρέμβαση εργολαβικών εταιριών που συνδέονται με τη μαφία, αλλά και την αναγκαιότητα ενίσχυσης άλλων, ήδη υπαρχουσών, υποδομών, όπως οι σιδηροδρομικές γραμμές της νότιας Ιταλίας, που χαρακτηρίζονται ως «σημαντικότερης προτεραιότητας»

Παράλληλα, οικολογικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους για το περιβαλλοντικό τίμημα, τονίζοντας τη βαρύνουσα επίπτωση στο τοπικό οικοσύστημα, ακόμη κι αν οι υπεύθυνοι του έργου διαβεβαιώνουν πως «η γέφυρα της Μεσσίνας» θα διατηρηθεί για τουλάχιστον δύο αιώνες.

Η νέα γέφυρα, η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες της κατηγορίας της παγκοσμίως, θα κατασκευαστεί με συνδυασμό εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων.

 Ένα τμήμα της χρηματοδότησης θα χαρακτηριστεί ως δαπάνη αμυντικού χαρακτήρα, καθώς το έργο ενισχύει τις στρατηγικές οδικές συνδέσεις της χώρας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή πολέμου.

 Η κυβέρνηση Μελόνι με την επιλογή αυτή στοχεύει, επίσης, στην προσέγγιση του στόχου για διάθεση του 5% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες, θέση που ενισχύεται μέσω τέτοιων στρατηγικών έργων.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος των διοδίων για τους οδηγούς, το υπουργείο Μεταφορών έχει δεσμευτεί πως «οι τιμές θα είναι ανταγωνιστικές και εντελώς λογικές», επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με το κόστος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση υπουργείου Υποδομών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημόσια διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού μεταφορών

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπ. Υποδομών για τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών, καλύπτοντας θεσμικά και τεχνικά κενά, βελτιώνοντας διαδικασίες και ενισχύοντας την εποπτεία και τη διαφάνεια.
κατασκευαστικό έργο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΑΚ και νέο αεροδρόμιο Καστελλίου αλλάζουν τα δεδομένα στην Κρήτη

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευές του ΒΟΑΚ και του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου, μετά τις πρόσφατες υπογραφές σχετικών συμφωνιών για τον εξοπλισμό αεροναυτιλίας και τη σύμβαση παραχώρησης του δρόμου.
Κωνσταντίνος Κυρανάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Ζήτησε παραιτήσεις Τόσκα - Καλογερούδη στον ΟΣΕΘ μετά τις φωτιές

Ο αναπλ. υπ. Μεταφορών Κων. Κυρανάκης ζήτησε τις παραιτήσεις του CEO, Γ. Τόσκα και του προέδρου, Γ. Καλογερούδη στον ΟΣΕΘ, μετά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά φωτιάς σε λεωφορεία.
Χρήστος Δήμας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Ξεκινά η κατασκευή του βασικού ΒΟΑΚ στο τμήμα Ηράκλειο-Χανιά-Κίσσαμος

Υπογράφηκε στα Χανιά το πρακτικό έναρξης της παραχώρησης του βασικού τμήματος «Χανιά - Χερσόνησος» του ΒΟΑΚ, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εταιρικών παραγόντων. Στο έργο εντάσσεται και το τμήμα Κίσσαμος-Χανιά.
κίνηση αυτοκινήτων δρόμος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κηφισός: Σχέδιο μέτρων για το κυκλοφοριακό, «μπαλαντέρ» η εκτροπή μέσω Κάζας

Σχέδιο άμεσων παρεμβάσεων για το κυκλοφοριακό στον Κηφισό χωρίς απαγόρευση φορτηγών, με «μπαλαντέρ» την εκτροπή μέσω Κάζας στην παλιά εθνική. Στη «μάχη» και ψηφιακές τεχνολογίες και ομάδες κρούσης για ταχεία επέμβαση.