ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
goldman_sachs
Πηγή: Shutterstock.

«Βουτιά» 35% για το παγκόσμιο ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο αναμένει η Goldman Sachs

Η Ευρώπη οφείλει να γίνει πιο γενναιόδωρη στα μέτρα στήριξης, τονίζει η Goldman Sachs και να αποδείξει πως ισχύει το «ό,τι χρειαστεί» της ΕΚΤ.

Στο… κλαμπ των απόλυτα απαισιόδοξων για την παγκόσμια οικονομία εισήλθε και η Goldman Sachs, η οποία σε έκθεση της εκτιμά ότι τα προγράμματα στήριξης 18 τρισ. δολαρίων που έχουν εφαρμοστεί ανά την υφήλιο δεν θα είναι επαρκή ώστε να αποτρέψουν τη βύθιση σε ύφεση.

Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να συρρικνωθεί 35% στο β’ τρίμηνο του 2020, δηλαδή θα εμφανίσει συρρίκνωση τετραπλάσια σε σύγκριση με αυτή που καταγράφηκε το 2008.

Το πόσο γρήγορα θα καταφθάσει η ανάκαμψη αποτελεί ένα «ανοιχτό ερώτημα», με δεδομένο ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες. 

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs οι προσπάθειες ανά τον κόσμο να διατηρηθεί η ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα και συνολικά ο πλούσιος κόσμος θα πρέπει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. 

«Η απάντηση στην Ευρώπη θα πρέπει να ανέβει βαθμίδα, μέσω μεγαλύτερης (και ιδανικά κεντρικά χρηματοδοτούμενης) δημοσιονομικής χαλάρωσης και ενός πιο αντισυμβατικού «ό,τι χρειαστεί» για να διασωθεί η  ενότητα της ευρωζώνης» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

johnoson-emvolio-koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξει απόφαση για το εμβόλιο της J&J

Η επιτροπή των Αμερικανικών Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών πρόκειται να συνεδριάσει στις 23 Απριλίου για να συζητήσει για τα επόμενα στάδια ως προς το συγκεκριμένο εμβόλιο.