ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
goldman_sachs
Πηγή: Shutterstock.

«Βουτιά» 35% για το παγκόσμιο ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο αναμένει η Goldman Sachs

Η Ευρώπη οφείλει να γίνει πιο γενναιόδωρη στα μέτρα στήριξης, τονίζει η Goldman Sachs και να αποδείξει πως ισχύει το «ό,τι χρειαστεί» της ΕΚΤ.

Στο… κλαμπ των απόλυτα απαισιόδοξων για την παγκόσμια οικονομία εισήλθε και η Goldman Sachs, η οποία σε έκθεση της εκτιμά ότι τα προγράμματα στήριξης 18 τρισ. δολαρίων που έχουν εφαρμοστεί ανά την υφήλιο δεν θα είναι επαρκή ώστε να αποτρέψουν τη βύθιση σε ύφεση.

Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να συρρικνωθεί 35% στο β’ τρίμηνο του 2020, δηλαδή θα εμφανίσει συρρίκνωση τετραπλάσια σε σύγκριση με αυτή που καταγράφηκε το 2008.

Το πόσο γρήγορα θα καταφθάσει η ανάκαμψη αποτελεί ένα «ανοιχτό ερώτημα», με δεδομένο ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες. 

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs οι προσπάθειες ανά τον κόσμο να διατηρηθεί η ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα και συνολικά ο πλούσιος κόσμος θα πρέπει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. 

«Η απάντηση στην Ευρώπη θα πρέπει να ανέβει βαθμίδα, μέσω μεγαλύτερης (και ιδανικά κεντρικά χρηματοδοτούμενης) δημοσιονομικής χαλάρωσης και ενός πιο αντισυμβατικού «ό,τι χρειαστεί» για να διασωθεί η  ενότητα της ευρωζώνης» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

China-Kina-Covid-19-Koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Η πανδημία μείωσε το μέσο προσδόκιμο ζωής (-1,6 έτος) παγκοσμίως

Tο προσδόκιμο ζωής συρρικνώθηκε το διάστημα αυτό στη συντριπτική πλειονότητα (το 84%) των 200 και πλέον χωρών και περιοχών που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, με άλλα λόγια σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία για την παγκόσμια επάνοδο του κορονοϊού το καλοκαίρι

Η υποπαραλλαγή Έρις, της οικογένειας Όμικρον, μοιάζει περισσότερο μεταδοτική από άλλες που κυκλοφορούν -πιθανόν λόγω νέων γενετικών μεταλλάξεων- και ίσως είναι πιο ικανή να διαφεύγει από τις ανοσολογικές άμυνες.