ΓΔ: 2558.09 -0.39% Τζίρος: 244.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:51:42
Χάρτης Ιράν Ισραήλ
Ισραήλ και Ιράν και η θέση τους στον χάρτη Φώτο: Shutterstock

Ιράν: Εκτελέστηκε πυρηνικός επιστήμονας για κατασκοπεία υπέρ Μοσάντ

Ο Ρουζμπέχ Βαντί, διακεκριμένος Ιρανός φυσικός, καταδικάστηκε σε θάνατο για κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ, έχοντας διαρρεύσει ευαίσθητα στοιχεία για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Ρουζμπέχ Βαντί, ο οποίος σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν εκτελέστηκε την Τετάρτη, υπήρξε όχι μόνο ένας σημαντικός πυρηνικός επιστήμονας, αλλά και πρόσωπο-κλειδί σε μια υπόθεση διαρροής πληροφοριών προς τη Μοσάντ, τη μυστική υπηρεσία του Ισραήλ. 

Όπως μετέδωσε το κρατικό ιρανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB, ο Βαντί αποτελούσε βασικό μέλος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και είχε ολοκληρώσει διδακτορικές σπουδές στη πυρηνική φυσική στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Αμίρ Καμπίρ.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mizan, που συνεργάζεται με το δικαστικό σώμα, ο Βαντί βρέθηκε ένοχος για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, καθώς και για διαβίβαση ζωτικής σημασίας στοιχείων σχετικών με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Μεταξύ των πληροφοριών που διοχέτευσε ήταν και δεδομένα για έναν πυρηνικό επιστήμονα, ο οποίος βρήκε τον θάνατο τον Ιούνιο, έπειτα από αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον στόχων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σε αποκαλυπτικό βίντεο που προβλήθηκε από το IRIB, ο Βαντί ομολογεί πως είχε αποστείλει λεπτομερειακά δεδομένα για σημαντικές εγκαταστάσεις προς τη Μοσάντ. «Οι σημαντικές εγκαταστάσεις ήταν το Φορντό και η Νατάνζ (εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου), για τα οποία έστειλα πληροφορίες. 

Τους είπα ότι ήξερα κάποια πράγματα για το Φορντό και μου είπαν (οι πράκτορες της Μοσάντ) να στείλω τα πάντα», αναφέρει ο ίδιος στο βίντεο. Η είσοδος και η έξοδος πυρηνικών υλικών στο “Εγκατάσταση Μετατροπής Ουρανίου (UCF)” και στον “Σταθμό Παρασκευής Καυσίμου (FMP)” αποτέλεσαν, όπως λέει, πρωταρχικούς στόχους ενδιαφέροντος για την ισραηλινή κατασκοπεία.

Στο ίδιο υλικό, ακούγεται μια φωνή να αποκαλύπτει πως ο Βαντί είχε πραγματοποιήσει πέντε συναντήσεις με πράκτορες της Μοσάντ κατά την παραμονή του στη Βιέννη. 

Του ζητήθηκε μάλιστα να δημιουργήσει λογαριασμό κρυπτονομισμάτων για τη λήψη αμοιβών για τις υπηρεσίες του, ενώ ο ίδιος επιβεβαιώνει πως του προσφέρθηκε ξένο διαβατήριο για να ολοκληρώσει μια μακρόπνοη συνεργασία.

Την φετινή χρονιά παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στις εκτελέσεις Ιρανών που καταδικάστηκαν για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.

 Μόνο τους τελευταίους μήνες, ο αριθμός των αντίστοιχων περιπτώσεων έχει ανέλθει σε τουλάχιστον οκτώ, γεγονός που επιβεβαιώνει ένα αυστηρότερο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατηγορίας αυτής από την ιρανική δικαιοσύνη.

Σε διεθνές γεωπολιτικό πλαίσιο, το Ισραήλ προχώρησε τον Ιούνιο σε δωδεκαήμερες αεροπορικές επιθέσεις, στοχεύοντας επιφανείς στρατηγούς, πυρηνικούς επιστήμονες και σημαντικές πυρηνικές δομές στο Ιράν. 

Η Τεχεράνη απάντησε άμεσα, εξαπολύοντας μαζικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά ισραηλινών στόχων, συντηρώντας ένα κλίμα έντασης στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός πάνω από το Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Η επίθεση της Χαμάς επιτάχυνε την παρακμή του Ισραήλ

Ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 επιτάχυνε την παρακμή του Ισραήλ, καθώς το Μέτωπο Αντίστασης μετέτρεψε τη στρατηγική του υπέρ της υπεράσπισης των Παλαιστινίων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υποψίες για Ιράν στην υπόθεση Flydubai, απειλεί με σφοδρά πλήγματα

Ο Τραμπ απείλησε με ισχυρά αντίποινα αν αποδειχθεί εμπλοκή της Τεχεράνης σε επίθεση σε πτήση Flydubai, ενώ το Ισραήλ αναφέρθηκε στην ισλαμιστική κατήχηση του υπόπτου. Τα κίνητρα του φερόμενου δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή προειδοποίηση πριν το περιστατικό σε βρετανική βάση

Ο Νετανιάχου αποκάλυψε ότι το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τη Βρετανία για ιρανική επίθεση σε βάση της, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τις βρετανικές κυρώσεις κατά των οικισμών. Πέντε Βρετανοί συνελήφθησαν για τρομοκρατία και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ανοικτή επιστολή Φρουρών Επανάστασης προς ψηφοφόρους στις ΗΠΑ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν καλούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να απορρίψουν τις πολιτικές Τραμπ και να δεχτούν ειρηνική συνύπαρξη, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή που επικρίνει τη στήριξη σε Ισραήλ και πολέμους.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός πρόεδρος: Θύμα τρομοκρατίας ο Ιράν στον αμερικανο-ισραηλινό πόλεμο

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε στη ΓΣ του ΟΗΕ ότι το Ιράν είναι «θύμα τρομοκρατίας» λόγω της στρατιωτικής επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ και τόνισε πως προτιμά τη διπλωματία για να τερματιστεί η σύγκρουση.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Μείωση άνω του 10% στο ΑΕΠ την περίοδο του πολέμου

Το ΑΕΠ του Ιράν μειώθηκε κατά 10,1% το πρώτο τρίμηνο, λόγω επίθεσης από ΗΠΑ και Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Η συρρίκνωση επηρέασε έντονα τον πετρελαϊκό τομέα και συνδέεται με τους 40ήμερους βομβαρδισμούς.