ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τζέι Ντι Βανς ομιλητής
Φώτο: Shutterstock

Βανς: Οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος

Ο Τζ. Ντι Βανς δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν σχεδιάζει αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, πριν από συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Λάμι στην Τσίβενινγκ Χάουζ.

Σε δηλώσεις που επιβεβαιώνουν τη διαχρονική στάση των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, τόνισε πως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος στο άμεσο μέλλον. 

Το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη σημερινή του συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βανς, «Δεν έχουμε κανένα σχέδιο να αναγνωρίσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος. Δεν ξέρω τι θα σήμαινε να αναγνωρίσουμε πραγματικά ένα παλαιστινιακό κράτος, δεδομένης της έλλειψης μιας λειτουργικής κυβέρνησης εκεί»

Οι δηλώσεις του πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνομιλίας με δημοσιογράφους, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με τον Λάμι.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική που ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση στη Μέση Ανατολή. 

Όπως δήλωσε, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «ήταν πολύ σαφής σχετικά με τους στόχους του, σχετικά με το τι θέλει να πετύχει στη Μέση Ανατολή και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό». Αυτό δηλώνει πρόθεση διατήρησης μιας συνεπούς διπλωματικής γραμμής από την αμερικανική πλευρά στα ζητήματα της περιοχής.

Η συνάντηση μεταξύ του Τζέι Ντι Βανς και του Ντέιβιντ Λάμι φιλοξενείται στην ιστορική έπαυλη Τσίβενινγκ Χάουζ της νότιας Αγγλίας – την εξοχική κατοικία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών.

 Η επίσκεψη Βανς στο Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδοτεί την έναρξη ενός ταξιδιού στην περιοχή, συνοδευόμενος από την οικογένειά του.

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε πως στη συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, αντικατοπτρίζοντας τη σημασία που αποδίδει το Λονδίνο στην εξέλιξη της περιοχής. 

Μιλώντας δίπλα στον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως οι «σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ είναι εξαιρετικές», υπογραμμίζοντας το στρατηγικό βάθος της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Επαφές με Τραμπ και Κάρνεϊ για το Στενό του Χορμούζ

Ο Κιρ Στάρμερ συνομίλησε με Τραμπ για το Στενό του Χορμούζ και τον τερματισμό της αναστάτωσης στη ναυτιλία, ενώ με τον Κάρνεϊ συζήτησαν τις επιπτώσεις. Θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή τη Δευτέρα.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Καλεί ΗΠΑ και Ιράν για ομαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ

Η Κίνα ζήτησε από ΗΠΑ και Ιράν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη κυκλοφορία πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, υπογραμμίζοντας πως η ασφάλεια στη στρατηγική αυτή θαλάσσια οδό αποτελεί κοινή προσδοκία της διεθνούς κοινότητας.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ειρωνείες ΥΠΕΞ Αραγτσί για τα τέλη Τραμπ στα πλοία του Ορμούζ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί ειρωνεύτηκε τον Τραμπ για τα τέλη 20% στα πλοία των Στενών του Ορμούζ, λέγοντας πως όσοι εγγυώνται την ασφάλεια πρέπει να αποζημιώνονται αλλά το Ιράν, «αιώνιος φύλακας των Στενών», θα είναι πιο δίκαιο.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν καταδικάζει τα αμερικανικά πλήγματα και τις επιπτώσεις στη διπλωματία

Το Ιράν καταδίκασε έντονα τα αμερικανικά πλήγματα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι ματαίωσαν τις προσπάθειες για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και παραβίασαν το μνημόνιο Ισλαμαμπάντ, προκαλώντας ανασφάλεια στο στενό του Ορμούζ.
Σημαίες Ελλάδας Ισραήλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείπνο εργασίας πρέσβη Ισραήλ με διπλωμάτες Ελλάδας και Κύπρου στις ΗΠΑ

Δείπνο εργασίας είχαν οι πρέσβεις Ισραήλ, Ελλάδας, ο επιτετραμμένος Κύπρου και θρησκευτικοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον, εστιάζοντας στις εξελίξεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας.