ΓΔ: 2110.14 0.58% Τζίρος: 240.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ σε γραφείο
Ο Ντόναλντ Τραμπ κοιτάζει, ενώ εμφανίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε κινητό τηλέφωνο.

Οι Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα για ειρήνη, εξετάζεται η ανταλλαγή εδαφών

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις 15 Αυγούστου στην Αλάσκα, επιδιώκοντας κατάπαυση πυρός και πιθανές ανταλλαγές εδαφών στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025 στην πολιτεία της Αλάσκας, με στόχο τη διαμεσολάβηση για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ εμού, ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025 στην υπέροχη πολιτεία της Αλάσκας», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.

Η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση συνιστά πολιτικό ρίσκο για τον Τραμπ, ο οποίος είχε δεσμευθεί προεκλογικά να τερματίσει γρήγορα τη σύρραξη, αλλά μέχρι στιγμής οι προσπάθειές του συναντούν εμπόδια. 

Η επιστροφή του Πούτιν σε αμερικανικό έδαφος για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία αυξάνει το πολιτικό διακύβευμα.

Η απουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τις συνομιλίες προκαλεί ανησυχία ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν συμφωνία βασισμένη σε παραχωρήσεις που το Κίεβο δεν είναι διατεθειμένο να κάνει. Ο Τραμπ πάντως δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά» σε μια συμφωνία ειρήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις περιστρέφονται γύρω από συμφωνία που θα παγίωνε τα εδάφη που κατέχει η Ρωσία, περιλαμβάνοντας την παραχώρηση ολόκληρης της περιοχής Ντονμπάς και της Κριμαίας στη Μόσχα. 

Αυτό θα απαιτούσε την απόσυρση ουκρανικών δυνάμεων από τμήματα των Λουχάνσκ και Ντονέτσκ που ελέγχει ακόμη το Κίεβο.

Ο Τραμπ αναγνώρισε ότι η «ανταλλαγή εδαφών» είναι πιθανό μέρος μιας συμφωνίας: «Είναι πολύ περίπλοκο… Θα πάρουμε κάποια πίσω, θα αλλάξουμε κάποια. Θα υπάρξει ανταλλαγή εδαφών προς όφελος και των δύο.»

Μια τέτοια έκβαση θα αποτελούσε σημαντική νίκη για τον Πούτιν, που επιδιώκει εδώ και καιρό απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της. 

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει ουκρανικό έδαφος και ζητά πλήρη αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων και αποζημιώσεις.

Ο Τραμπ, πάντως, παρουσίασε τον Ουκρανό πρόεδρο ως πρόθυμο να κινηθεί προς μια συμφωνία: «Ο πρόεδρος Ζελένσκι πρέπει να έχει όλα όσα χρειάζεται, γιατί θα πρέπει να είναι έτοιμος να υπογράψει κάτι και πιστεύω ότι εργάζεται σκληρά για αυτό.»

Η ανακοίνωση της συνόδου ήρθε μετά από έντονη διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ ΗΠΑ, Ευρωπαίων εταίρων και Ρωσίας. Ο Πούτιν απαίτησε παύση των επιχειρήσεων σε Ζαπορίζια και Χερσώνα με τα υπάρχοντα μέτωπα να παραμένουν ως έχουν.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, το Κρεμλίνο κάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί τη Ρωσία: «Είναι φυσικό να επιδιώκουμε η επόμενη συνάντηση να γίνει σε ρωσικό έδαφος», δήλωσε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ.

Ο Τραμπ έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για «φιλική» στάση προς τον Πούτιν, ενώ η σύνοδος του 2018 στο Ελσίνκι προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες έχει υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την αδράνεια της Μόσχας.

Η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας θα αποτελούσε μεγάλη πολιτική νίκη για τον ίδιο, που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει οικονομική πίεση για την επίλυση διεθνών κρίσεων, όπως η επιβολή πρόσθετου δασμού 25% στην Ινδία για αγορά ρωσικού πετρελαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ σε γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Μελάνια Τραμπ: Άνοιξα δίαυλο με Πούτιν για τα παιδιά της Ουκρανίας

Η Μελάνια Τραμπ ανακοίνωσε πως άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με τον Πούτιν για τα ουκρανικά παιδιά που κατηγορείται ότι απήγαγε η Μόσχα. Οκτώ παιδιά επέστρεψαν στις οικογένειές τους μετά από διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.
Πύραυλος Tomahawk σύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Αναμένουμε διευκρινίσεις για πιθανική προμήθεια Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με ενδεχόμενη αποστολή πυραύλων Τόμαχοκ στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Ο Τραμπ είπε ότι θέλει να γνωρίζει τα σχέδια της Ουκρανίας πριν αποφασίσει.
Σημαίες ΗΠΑ Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 5.000 Κουβανοί πολεμούν υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε από τους διπλωμάτες να καταψηφίσουν ψήφισμα του ΟΗΕ για το εμπάργκο στην Κούβα, επικαλούμενη στήριξη της Κούβας στη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία, σύμφωνα με εσωτερικό τηλεγράφημα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Επικίνδυνη κλιμάκωση αν οι ΗΠΑ στείλουν Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι η προμήθεια Ουκρανίας με πυραύλους Τόμαχοκ από τις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε νέα επικίνδυνη κλιμάκωση με τη Δύση, απαιτώντας αντίδραση από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας – Κατηγορούμενο βλακωδώς για Ζαπορίζια

Το Κρεμλίνο τόνισε ότι ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του για τη διατήρηση της ειρήνης, παραμένοντας ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, ενώ σημείωσε πως υπάρχει παύση στην ειρηνευτική διαδικασία.