ΓΔ: 2120.71 -0.01% Τζίρος: 148.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βανς
Φωτο: Shutterstock

Βανς: Η Ρωσία διεκδικεί εδάφη που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, δήλωσε πως η Ρωσία επιδιώκει να αποκτήσει ουκρανικά εδάφη που δεν βρίσκονται υπό την κατοχή της, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, αποκάλυψε ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία επικεντρώνονται σε δύο κρίσιμα ζητήματα, τις εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο και τα εδαφικά αιτήματα της Ρωσίας, που αφορούν περιοχές τόσο κατεχόμενες όσο και μη.

Σε συνέντευξή του στην παρουσιάστρια του Fox News, Λόρα Ίνγκραχαμ, ο κ. Βανς τόνισε: «Υπάρχουν δύο μεγάλα ερωτήματα που εκκρεμούν. 

Από τη μία, η Ουκρανία θέλει να γνωρίζει ότι δεν θα δεχθεί ξανά εισβολή και ότι θα διασφαλιστεί η εδαφική της ακεραιότητα

. Από την άλλη, η Ρωσία ζητά συγκεκριμένα εδάφη, κάποια από τα οποία κατέχει ήδη και κάποια που δεν έχει ακόμη καταλάβει».

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταδίδεται, εντείνει τις πιέσεις του για να επιτευχθεί ειρήνη. Την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε στην Αλάσκα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ τη Δευτέρα είχε συνομιλίες στον Λευκό Οίκο με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ευρωπαίους συμμάχους.

Σύμφωνα με τον κ. Βανς, η πραγματική «ουσία» των διαπραγματεύσεων βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το σημείο: «Οι Ουκρανοί θέλουν ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.

 Οι Ρώσοι επιδιώκουν την κατοχύρωση ενός συγκεκριμένου όγκου εδαφών. Αυτή είναι η καρδιά της διαπραγμάτευσης», σημείωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια κατ’ ιδίαν συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις συζητήσεις.

 Η Ουάσιγκτον εργάζεται για την οργάνωση αυτού του ραντεβού, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ακόμη χρόνος ή τόπος. Αν υπάρξει πρόοδος, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει τριμερής σύνοδος με Πούτιν και Ζελένσκι.

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος αποκάλυψε ακόμη ότι έχει μιλήσει τηλεφωνικά «αρκετές φορές» με τον Ρώσο Πρόεδρο, περιγράφοντάς τον με διαφορετικά χαρακτηριστικά από όσα συνήθως παρουσιάζονται στα ΜΜΕ. 

«Τα αμερικανικά μέσα έχουν μια συγκεκριμένη εικόνα για εκείνον», είπε ο κ. Βανς. «Στην πραγματικότητα είναι πιο ήπιος απ’ όσο θα περίμενε κανείς. Είναι πολύ μεθοδικός, πολύ προσεκτικός».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αμφιβολίες πρεσβευτή ΝΑΤΟ για ρωσικό ισχυρισμό επίθεσης σε Πούτιν

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, εξέφρασε αμφιβολίες για την επίθεση drone κατά της οικίας Πούτιν, σημειώνοντας πως δεν είναι βέβαιος αν συνέβη και ότι θέλει να δει στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ανεπίλυτα τα ζητήματα Ντονμπάς και Ζαπορίζια στο ειρηνευτικό σχέδιο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η διαχείριση του Ντονμπάς και του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια παραμένουν ανοιχτά ζητήματα στο ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων, μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Κοντά σε συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας μετά τη συνάντηση με Ζελένσκι

Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι συναντήθηκαν στη Φλόριντα, δηλώνοντας σημαντική πρόοδο για πιθανή συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας. Μετά τη συνάντηση είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ισχυρές εγγυήσεις στην Ουκρανία αν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε την Ουκρανία για «ισχυρές» εγγυήσεις ασφαλείας, εφόσον υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο, τονίζοντας τη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών. Οι συνομιλίες με Ζελένσκι βρίσκονται στην τελική φάση χωρίς προθεσμία λήξης.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ειρηνευτικού σχεδίου για Ουκρανία

Ο Τραμπ υποδέχτηκε τον Ζελένσκι στη Φλόριντα για συνομιλίες σχετικά με ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια και διαβεβαιώνοντας πως η Ουκρανία θα έχει ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας.