ΓΔ: 2617.02 -0.49% Τζίρος: 235.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΑΠΘ: Διεθνής ανάλυση για λαϊκισμό και ευρωσκεπτικισμό στο πλαίσιο EUPopLink

Στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ, επιστήμονες από 15 χώρες ανέλυσαν λαϊκισμό και ευρωσκεπτικισμό, τονίζοντας τις πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες.

Ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής ανάλυσης, στο πλαίσιο της δράσης COST Action EUPopLink, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολιτικοί επιστήμονες από περισσότερες από δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες, παρουσίαζοντας εισηγήσεις σχετικά με την απήχηση και τις επιπτώσεις των δύο αυτών φαινομένων στα ευρωπαϊκά κοινωνικοπολιτικά συστήματα.

Οι ομάδες εργασίας και οι προσκεκλημένοι σύνεδροι διατύπωσαν απόψεις για το πώς ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός εκδηλώνονται σε κάθε χώρα, μέσα από πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που επιδιώκουν να διευρύνουν την επιρροή τους στα δημόσια πράγματα, χρησιμοποιώντας αυτά τα χαρακτηριστικά ως κύρια εργαλεία παρέμβασης.

Όπως εξήγησε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Ιωάννης Ανδρεάδης από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο λαϊκισμός συχνά διασυνδέεται με τον ευρωσκεπτικισμό

Παρόλα αυτά, όπως τόνισε, τα φαινόμενα αυτά μπορούν να εμφανίζονται είτε σε συμφυείς πολιτικές ή κοινωνικές ομάδες, είτε ανεξάρτητα, με ξεκάθαρη διαφοροποίηση αναλόγως του ιδεολογικού πλαισίου και του πολιτικού φάσματος στο οποίο ανήκουν.

 «Υπάρχει δεξιός και αριστερός λαϊκισμός, όπως και δεξιός ή αριστερός ευρωσκεπτικισμός, χωρίς να υποδηλώνεται απαραίτητα ότι συνυπάρχουν κάτω από την ίδια κομματική ή ιδεολογική στέγη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ξένοι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση πολιτικών φορέων, κομμάτων και οργανώσεων που, κατά την άποψή τους, εκφράζουν και προάγουν αυτές τις τάσεις στη δημόσια συζήτηση στη χώρα τους.

 Κατά τις τοποθετήσεις τους, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που έχουν τα φαινόμενα του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τη δυναμική των τοπικών κοινωνιών.

Το πρόγραμμα COST Action EUPopLink σχεδιάστηκε ως επέκταση του επιτυχημένου, χρηματοδοτούμενου από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., ερευνητικού προγράμματος DataPopEU. Αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας που επικεντρώνεται στη μελέτη της σύνδεσης ανάμεσα στον ευρωσκεπτικισμό και τον λαϊκισμό, με τη χρήση καινοτόμων και συγκριτικών μεθοδολογιών ανάλυσης.

Ο στόχος της δράσης είναι η εις βάθος κατανόηση των αιτίων και των συνεπειών αυτών των φαινομένων, καθώς και η διαμόρφωση τεκμηριωμένων προτάσεων πολιτικής για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το EUPopLink αποτελεί μία από τις λίγες δράσεις COST στον τομέα των κοινωνικών επιστημών που υλοποιούνται υπό την ευθύνη ελληνικού φορέα, και πιο συγκεκριμένα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημαντική ερευνητική συμβολή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό επιστημονικό χάρτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Η γνώση και τα πανεπιστήμια κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι η γνώση, η έρευνα και τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια αποτελούν βασικούς πυλώνες για την ανταγωνιστικότητα και το μέλλον της Ευρώπης.
Τεχνητή νοημοσύνη οθόνη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο ημερίδας του ΔΙΠΑΕ στις Βρυξέλλες

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πλέον βασικός μοχλός μεταρρυθμίσεων, επηρεάζοντας την ευρωπαϊκή κοινωνία, όπως επισημάνθηκε σε ημερίδα του ΔΙΠΑΕ στις Βρυξέλλες, με έμφαση στην εκπαίδευση και τις προκλήσεις για Ελλάδα και Ευρώπη.
Λεωφορείο ΚΤΕΛ στάση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά αύριο ο νέος διαγωνισμός για τα σχολικά δρομολόγια Θεσσαλονίκης

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκηρύσσει διαγωνισμό για τα σχολικά δρομολόγια Θεσσαλονίκης με αυξημένη αποζημίωση μεταφοράς μαθητών, διασφαλίζοντας τη μετακίνηση 16.500 μαθητών τα έτη 2023-2029. Προηγούμενοι διαγωνισμοί είχαν αποτύχει.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σεμινάριο υγιεινής τροφίμων για εθελόντριες από HELLENiQ ENERGY

Η HELLENiQ ENERGY εκπαίδευσε 100 εθελόντριες σε υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΕ και την Ιερά Μητρόπολη, ενισχύοντας τη γυναικεία ενδυνάμωση και τις κοινωνικές δράσεις.
Λεωφορείο ΚΤΕΛ στάση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Αυξάνεται η κατώτατη αποζημίωση για σχολικά δρομολόγια

Αυξήθηκε η ελάχιστη αποζημίωση για τη μεταφορά των μαθητών στη Θεσσαλονίκη, μετά από έγκριση συναρμόδιων υπουργείων. Η αλλαγή διευκολύνει την ομαλή έναρξη των σχολικών δρομολογίων για 16.500 μαθητές τον Σεπτέμβριο.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

9 υποτροφίες για επαγγελματική εκπαίδευση στην Κ. Μακεδονία

Εννέα υποτροφίες επαγγελματικής εκπαίδευσης σε νέους της Κεντρικής Μακεδονίας παρέχουν το Mediterranean College και το ΙΕΚ ΑΛΦΑ, με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και πλήρη κάλυψη διδάκτρων, στο πλαίσιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.