ΓΔ: 2279.1 -0.43% Τζίρος: 314.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου (Union Jack) κυματίζει σε καθαρό ουρανό.

Βρετανία: Κυρώσεις σε 11 πρόσωπα για την παράνομη μεταφορά ουκρανών παιδιών

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε 11 πρόσωπα και οργανισμούς συνδεδεμένους με τη Ρωσία για την παράνομη μεταφορά ουκρανών παιδιών. Η Μόσχα μιλά για «προστασία ανηλίκων».

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε ακόμη 11 άτομα και οργανισμούς συνδεδεμένους με το ρωσικό κράτος. 

Τα νέα αυτά μέτρα στοχεύουν εκείνους που εμπλέκονται στη μεταφορά και προσηλυτισμό ουκρανών παιδιών, μια διαδικασία την οποία καταγγέλλει ως απόπειρα της Μόσχας να εντάξει τους ανηλίκους στις ρωσικές αξίες.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πάνω από 19.500 παιδιά έχουν μεταφερθεί παρά τη θέληση των οικογενειών τους είτε στη Ρωσία, είτε σε εδάφη υπό ρωσικό έλεγχο, κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

Η Ουκρανία χαρακτηρίζει αυτές τις ενέργειες ως έγκλημα πολέμου, που φτάνει έως και τον ορισμό της γενοκτονίας βάσει της σχετικής συνθήκης του ΟΗΕ.

Η ρωσική κυβέρνηση, από την πλευρά της, διατυπώνει πως στόχος της παρέμβασής της ήταν η «προστασία ευάλωτων παιδιών από μια εμπόλεμη ζώνη».

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, σε επίσημη δήλωσή του σχετικά με τον τελευταίο γύρο κυρώσεων, ανέφερε: «Η πολιτική απαγωγών, προσηλυτισμού και στρατιωτικής εκπαίδευσης του Κρεμλίνου, παιδιών από την Ουκρανία είναι απαράδεκτη»

Οι κυρώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης αντίδρασης του Ηνωμένου Βασιλείου στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μεταξύ των οργανισμών που πλήττονται από τις κυρώσεις συγκαταλέγεται το Ίδρυμα Αχμάτ Καντίροφ, το οποίο έχει εκπονήσει εκπαιδευτικά προγράμματα επανένταξης για ανήλικους από την Ουκρανία, υποβάλλοντάς τους παράλληλα σε στρατιωτική εκπαίδευση. 

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στην πρόεδρο του ιδρύματος, Αϊμάνι Νεσιέβνα Καντίροβα, με μέτρα που περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, επικεφαλής της Τσετσενίας, αντέδρασε μέσω του καναλιού του στο Telegram, υπερασπιζόμενος τη μητέρα του. 

Όπως δήλωσε, «Πάντα βοηθά τα θύματα του πολέμου και στηρίζει τους φτωχούς και τους μειονεκτούντες σε όλο τον κόσμο», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ίδια δεν έχει πολιτική ενασχόληση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις δυτικές ενέργειες ως «απόδειξη ότι η Δύση δεν καθοδηγείται ούτε από την ηθική ούτε από τον νόμο, αλλά ενεργεί από μίσος και ρωσοφοβία... Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο της σάπιας δυτικής πολιτικής».

Μιλώντας για το διεθνές σκηνικό, τον Μάρτιο του 2023 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπελόβα, Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, εξαιτίας της παράνομης μεταφοράς παιδιών από την Ουκρανία. Η Ρωσία αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τα εντάλματα «εξωφρενικά και απαράδεκτα».

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τόνισε ότι η ρωσική εισβολή έχει επιφέρει βαθιά τραύματα και κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων εκατομμυρίων ουκρανών παιδιών.
Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, πάντως, δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού των νέων κυρώσεων από το Reuters.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οχήματα και εμπόδια Κιέβου
ΔΙΕΘΝΗ

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας υπόσχονται στρατιωτική βοήθεια 35 δισ. δολαρίων

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεσμεύτηκαν σε στρατιωτική βοήθεια ύψους 35 δισ. δολαρίων φέτος, σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΕΘΑ Τζον Χίλι, περιλαμβάνοντας νέες και παλαιότερες υποσχέσεις, με στόχο ενίσχυση της πίεσης στη Ρωσία.
Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα εκατομμύρια ευρώ βοήθειας στην Ουκρανία από Βρετανία, Νορβηγία, Γαλλία

Η Βρετανία θα παρέχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 500 εκατ. λιρών για να ενισχύσει την άμυνά της, ενώ θα στείλει και 1.000 πυραύλους. Ο υπουργός Άμυνας Χίλι προέτρεψε τους συμμάχους να αυξήσουν τη στήριξή τους προς το Κίεβο.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία Στάρμερ - Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Κιρ Στάρμερ μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία που άφησαν χιλιάδες χωρίς ρεύμα, τις διαπραγματεύσεις στο Αμπού Ντάμπι και τη σημασία της βάσης στο Ντιέγκο Γκαρσία.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

«Καρφιά» της Ρωσίας για το βρετανικό σχέδιο για πυραύλους στην Ουκρανία

Η Βρετανία σχεδιάζει να βοηθήσει την Ουκρανία στην ανάπτυξη του βαλλιστικού πυραύλου Nightfall, κάτι που, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, δεν συμβάλλει στην ειρήνη, αλλά ενισχύει τις ουκρανικές πολεμικές δυνατότητες.
Διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος βρετανικός βαλλιστικός πύραυλος για ενίσχυση της άμυνας Ουκρανίας

Η Βρετανία ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέων βαλλιστικών πυραύλων μακράς εμβέλειας για την Ουκρανία, μέσω του έργου Nightfall, με πυραύλους που θα φέρουν 200κιλη κεφαλή και θα έχουν βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: 200 εκατ. λίρες για ενίσχυση του βρετανικού στρατού

Η Βρετανία θα διαθέσει 200 εκατ. λίρες για εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της, ενόψει πιθανής αποστολής στην Ουκρανία εφόσον επιτευχθεί εκεχειρία. Ξεκινά σύντομα και η παραγωγή drones Octopus για ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.