ΓΔ: 2606.95 -0.31% Τζίρος: 194.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας

Ένταση ΗΠΑ–Βενεζουέλας: Προειδοποίηση Πενταγώνου για κλιμάκωση στην Καραϊβική

Το Πεντάγωνο κατήγγειλε ως «προκλητική» την υπέρπτηση F-16 της Βενεζουέλας πάνω από αμερικανικό αντιτορπιλικό, ενώ η κρίση κλιμακώνεται μετά το πλήγμα σε ναρκοπλοίο.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας καταδίκασε χθες Πέμπτη την υπέρπτηση δυο στρατιωτικών αεροσκαφών της Βενεζουέλας πάνω από πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στην Καραϊβική θάλασσα, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερα προκλητική ενέργεια» και προειδοποιώντας το Καράκας εναντίον οποιασδήποτε κλιμάκωσης.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο «απευθύνει σθεναρή σύσταση στο καρτέλ που κυβερνά τη Βενεζουέλα να μην κάνει περαιτέρω προσπάθειες να παρακωλύσει, να αποτρέψει ή να επέμβει σε επιχειρήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων κατά της διακίνησης ναρκωτικών και κατά της τρομοκρατίας», ανέφερε μέσω X, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το επεισόδιο.

Η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει τουλάχιστον οκτώ πολεμικά πλοία στην Καραϊβική, ανοικτά της Βενεζουέλας, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του κατηγορούν τον πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής Νικολάς Μαδούρο πως διευθύνει κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

Την Τρίτη, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Truth Social ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν «πλεούμενο που μετέφεραν ναρκωτικά» κι είχε αναχωρήσει από τη Βενεζουέλα σκοτώνοντας 11 «ναρκωτρομοκράτες», που παρουσίασε ως μέλη του καρτέλ Tren de Aragua.

Η Tren de Aragua είναι συμμορία που ιδρύθηκε στη Βενεζουέλα και φέρεται δρα σε διάφορες χώρες. Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ τη χαρακτήρισε τον Φεβρουάριο, όπως και άλλα λατινοαμερικάνικα καρτέλ, «τρομοκρατική» οργάνωση.

Το πλήγμα εξαπολύθηκε καθώς το ταχύπλοο βρισκόταν «στα διεθνή ύδατα, μεταφέροντας ναρκωτικά με προορισμό τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Μαδούρο καταγγέλλει την «απειλή» που εγείρουν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία τα οποία «έχουν στο στόχαστρο τη Βενεζουέλα», βλέποντας κίνδυνο απόφασης και επιχείρησης «αλλαγής καθεστώτος».

Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να εμπλακεί σε «ένοπλο αγώνα για να υπερασπιστεί την εθνική επικράτεια», πρόσθεσε προ αυτή την εβδομάδα, αν και επισήμως η Ουάσιγκτον δεν έχει απειλήσει να προχωρήσει σε εισβολή.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως τα δυο αεροσκάφη ήταν F-16 και ότι το πλοίο πάνω από το οποίο πέταξαν ήταν το αντιτορπιλικό USS Jason Dunham, κλάσης Άρλι Μπερκ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ χθες υπερασπίστηκε το – ασυνήθιστο – πλήγμα εναντίον του ταχύπλοου και πρόσθεσε πως οι επιχειρήσεις του είδους θα συνεχιστούν, για την αποτροπή της απειλής των ναρκωτικών για τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ, όπως το έθεσε. «Η δηλητηρίαση του αμερικανικού λαού τέλειωσε», είπε.

Προχθές Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας Ντιοσντάντο Καμπέγιο έκανε λόγο για «εξωδικαστικές εκτελέσεις». «Ανακοίνωσαν πομπωδώς πως δολοφόνησαν 11 ανθρώπους (...) Και το δικαίωμα στην υπεράσπιση;» τόνισε.

Πίσω στην Ουάσιγκτον, η δημοκρατική βουλεύτρια Ιλάν Όμαρ έκανε λόγο για «παράνομες» ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ στη νότια Καραϊβική.

Το αμερικανικό Κογκρέσο «δεν έχει κηρύξει πόλεμο στη Βενεζουέλα, ούτε στην Tren de Aragua», θύμισε η πολιτικός, και το γεγονός ότι αυτή η τελευταία εγκληματική οργάνωση χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» δεν δίνει «λευκή επιταγή σε κανέναν πρόεδρο για να αγνοήσει την ξεκάθαρα ορισμένη από το Σύνταγμα δικαιοδοσία του Κογκρέσου όσον αφορά τα ζητήματα του πολέμου και της ειρήνης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Ελπίζω η μετάβαση στη Βενεζουέλα να διαρκέσει μήνες, όχι χρόνια

Ο Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε για υπομονή στην πολιτική μετάβαση στη Βενεζουέλα, ελπίζοντας να διαρκέσει μήνες. Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν συνομιλίες στο Καράκας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με θέμα δημοκρατία και πολιτικά δικαιώματα.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Μαδούρο: Υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία διαλόγου στη Βενεζουέλα

Ο Νικολάς Μαδούρο από τη φυλακή στη Νέα Υόρκη χαιρέτισε τη νέα απόπειρα διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας υπέρ κάθε προσπάθειας που οδηγεί σε ειρήνη και εθνική αναγέννηση.
Μαρία Κορίνα Ματσάδο συγκέντρωση
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Η Ματσάδο αρνείται διάλογο με την αμερικανόφιλη κυβέρνηση

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, Νομπελίστρια Ειρήνης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, τόνισε πως δεν θα συμμετέχει στον διάλογο μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης Ροδρίγκες που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ τον Αύγουστο.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στις 1 Ιουνίου 2027 η δίκη του Νικολάς Μαδούρο στη Νέα Υόρκη

Η δίκη του Νικολάς Μαδούρο για διακίνηση ναρκωτικών θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2027 στη Νέα Υόρκη, ενώ η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες, κατηγορείται επίσης. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες εις βάρος τους.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν θα αποτρέψουν την επιστροφή της Ματσάδο στη Βενεζουέλα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν εμποδίζει την επιστροφή της Μαρία Κορίνα Ματσάδο στη Βενεζουέλα, τόνισε ο Λουίς Μέντες, διευκρινίζοντας όμως πως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα συλληφθεί μετά την επιστροφή της.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ιράν: Σε ισχύ από αύριο ο ναυτικός αποκλεισμός

Ο αμερικανικός στρατός θα επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό σε όλα τα ιρανικά λιμάνια από 14 Ιουλίου, ανεξαρτήτως σημαίας πλοίων. Η ουδέτερη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ και τα πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια θα επιτρέπονται μετά από έλεγχο.