ΓΔ: 2561.4 -0.26% Τζίρος: 238.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:47:39
Σημαία του Ιράν

ΔΟΑΕ–Ιράν: Πρόοδος στις συνομιλίες για επιθεωρήσεις, με χρόνο περιορισμένο

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, ανακοίνωσε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τις πυρηνικές επιθεωρήσεις, προειδοποιώντας όμως ότι απομένει λίγος χρόνος.

Σημαντικά βήματα έχουν καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και του Ιράν σχετικά με την επανέναρξη των επιθεωρήσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, γνωστοποίησε ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει, ωστόσο ο διαθέσιμος χρόνος για την κατάληξή της είναι πλέον περιορισμένος.

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Κυβερνητών του οργανισμού, ο Γκρόσι επισήμανε: «Έχει σημειωθεί πρόοδος. Ελπίζω ειλικρινά ότι εντός των επόμενων λίγων ημερών θα είναι δυνατόν να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση των συνομιλιών αυτών». Παρά τη βελτίωση στις συνομιλίες, τόνισε με έμφαση πως «υπάρχει ακόμα χρόνος, αλλά όχι πολύς».

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διεθνή πυρηνική ασφάλεια και αναμένεται να επηρεάσει τόσο τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής όσο και τις διεθνείς ενεργειακές ισορροπίες. Αν και οι συνομιλίες δείχνουν να βαίνουν προς μία θετική κατάληξη, η πίεση του χρόνου επιτείνει το βάρος της διαπραγμάτευσης, καθώς η καθυστέρηση μπορεί να εντείνει ανησυχίες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν προσφέρει βοήθεια για τον τερματισμό της κρίσης με το Ιράν

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει για τη διευθέτηση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σε συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο Πεζεσκιάν πριν από περιφερειακή σύνοδο, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του Ιράν για τερματισμό της σύγκρουσης.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα υπάρξει επίθεση στο Ιράν πριν τις ενδιάμεσες εκλογές

Ο Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αμερικανικής επίθεσης στο Ιράν πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν «παραγωγικές συνομιλίες» με την Τεχεράνη και διατηρούν αυστηρά μέτρα πίεσης.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η Τεχεράνη προσπαθεί ειλικρινά να σταματήσει τη σύγκρουση με ΗΠΑ

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιράν Πεζεσκιάν στο Τουρκμενιστάν, δηλώνοντας ετοιμότητα για συμβολή στη διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Συζήτησαν επίσης την ενίσχυση συνεργασίας σε ενέργεια και εμπόριο.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επιμένει στον εμπλουτισμό ουρανίου και τη διακράτηση αποθεμάτων

Η Τεχεράνη δεν σκοπεύει να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου ούτε να παραδώσει τα αποθέματά της, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μοχαμάντ Εσλαμί, απαντώντας σε αμερικανικές πιέσεις.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αποκλείεται η διακοπή εμπλουτισμού ουρανίου και η παράδοση αποθεμάτων

Ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν θα εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ούτε θα παραδώσει τα αποθέματα ουρανίου, παρά τις αμερικανικές πιέσεις και απειλές.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα επιτεθούμε στο Ιράν πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «παραγωγικές» συνομιλίες με το Ιράν και δεν σκοπεύουν να επιτεθούν πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζονται οι κυρώσεις στα ιρανικά λιμάνια και η διέλευση πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ.