ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τραμπ στη Βρετανία
Ο Ντόναλντ Τραμπ με μέλη της βασιλικής οικογένειας κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία.

Ο Τραμπ στο Ουίνδσορ: Επίσημη υποδοχή από βασιλιά Κάρολο και Καμίλλα

Με πομπές, ύμνους και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλλα υποδέχθηκαν τον Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλλα υποδέχθηκαν το προεδρικό ζεύγος των Ηνωμένων Πολιτειών στο περίφημο κάστρο του Ουίνδσορ, εγκαινιάζοντας έτσι την πολυαναμενόμενη κρατική επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η τελετή έναρξης χαρακτηρίστηκε από υψηλό συμβολισμό και επίσημη μεγαλοπρέπεια, συμπεριλαμβάνοντας μια εντυπωσιακή πομπή με άμαξες και έφιππους στρατιωτικούς από το Σύνταγμα Έφιππης Φρουράς. 

Η διαδικασία πλαισιώθηκε από τιμητικό άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων, με μέλη από το Βασιλικό Ναυτικό, τη Βασιλική Αεροπορία (RAF) και τον Στρατό. Σε συνέχεια της άφιξης, ο πρόεδρος Τραμπ προχώρησε στη θεσμοθετημένη επιθεώρηση της Τιμητικής Φρουράς, αφού πρώτα αντήχησαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών, ενισχύοντας τη διπλωματική σημασία της επίσκεψης.

Η όλη επίσκεψη διαδραματίζεται υπό ασυνήθιστα αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ένοπλοι αστυνομικοί πραγματοποιούν συνεχή 24ωρη περιπολία στους δρόμους γύρω από το κάστρο, ενώ ειδικά εξοπλισμένα οχήματα βρίσκονται σε μόνιμη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επιπλέον, στην επιτήρηση συμμετέχουν drones, αστυνομικοί σκύλοι, έφιπποι αστυνομικοί καθώς και πεζοναύτες που περιπολούν στον ποταμό Τάμεση, τόσο στην επιφάνεια όσο και σε υποβρύχια επίπεδα.

Ο βοηθός αρχηγός της αστυνομίας, Κρίστιαν Μπαντ, δήλωσε πως οι προετοιμασίες "εξετάζονται και αναθεωρούνται συνεχώς", δίνοντας έμφαση στη διαρκή επαγρύπνηση. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εξαιτίας της φύσης της επίσκεψης, τα μέτρα ασφαλείας σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης απειλής που συνοδεύει επισκέψεις τόσο υψηλού επιπέδου. Σύμφωνα με τον κ. Μπαντ, «επαναξιολογούμε καθημερινά τη στρατηγική μας σε κάθε φάση του σχεδιασμού», ενώ εμφανίστηκε απολύτως ικανοποιημένος από την αρτιότητα της επιχείρησης.

Στο πλευρό του προέδρου των ΗΠΑ βρίσκεται και η χαρακτηριστική θωρακισμένη λιμουζίνα «Το Τέρας», καθώς και μία αυτοκινητοπομπή με οχήματα που μεταφέρθηκαν ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αστυνομία παρακολουθεί και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξετάζοντας την πληροφορία που διακινείται στο διαδίκτυο. Στόχος είναι η έγκαιρη αναγνώριση και αποτροπή πιθανών προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας τόσο στο Ουίνδσορ όσο και στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Ιούνιο του 2019, είχαν επιστρατευθεί περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί, με το συνολικό κόστος ασφαλείας να εκτοξεύεται σχεδόν στα 4 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει το εύρος των επιχειρήσεων κατά τις επισκέψεις ανώτατων αξιωματούχων.

Αυτή τη φορά, στην αποστολή που συνοδεύει τον Αμερικανό πρόεδρο συγκαταλέγονται διακεκριμένα κυβερνητικά στελέχη: ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ο υπουργός Εμπορίου Ρόμπερτ Λάτνικ, η υπουργός Γεωργίας Μπρουκ Ρόλινς καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή και τις ειρηνευτικές αποστολές, Στιβ Γουίτκοφ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία προς Ιράν: Δεν θα ανεχθούμε απειλές και εκφοβισμό στο έδαφός μας

Αυστηρό μήνυμα προς το Ιράν έστειλε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Εντ Μίλιμπαντ, προειδοποιώντας ότι η χώρα δεν θα ανεχθεί απειλές ή εχθρικές ενέργειες από οργανώσεις που συνδέονται με την Τεχεράνη.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Αποτροπή σχεδίου επίθεσης σε εβραϊκή κοινότητα από την αστυνομία

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες, περίπου 30 ετών, στο Μάντσεστερ για υπόθεση τρομοκρατικού σχεδίου κατά της εβραϊκής κοινότητας. Έρευνες έγιναν και σε Σάλφορντ και Λίβερπουλ. Η έρευνα χαρακτηρίστηκε προληπτική.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία δεσμεύεται για στρατιωτική βοήθεια στη Σαουδική Αραβία κατά της Ανσαραλά

Ο Άντι Μπέρναμ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα υποστηρίξει στρατιωτικά τη Σαουδική Αραβία με εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών που αναχαιτίζουν επιθέσεις των Χούθι, περιορίζοντας την υποστήριξη σε αμυντικές αποστολές.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία στηρίζει περιορισμό βέτο στο ΣΑ ΟΗΕ για μαζικά εγκλήματα

Η Βρετανία στηρίζει την πρόταση Γαλλίας και Μεξικού για περιορισμό του δικαιώματος βέτο των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περιπτώσεις μαζικών εγκλημάτων. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται πλέον από 128 χώρες.
Πλοίο στο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Βλήμα χτύπησε πλοίο στο Ορμούζ χωρίς ζημιές, λέει η UKMTO

Η υπηρεσία UKMTO ανακοίνωσε ότι πλοίο χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα στο Στενό του Ορμούζ, σύμφωνα με επαληθευμένη πηγή. Δεν καταγράφηκαν ζημιές ή περιβαλλοντική επίπτωση και οι αρχές διερευνούν το συμβάν.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

MI5: Η επόμενη "11η Σεπτεμβρίου" ίσως ετοιμάζεται στη Βρετανία

Ο επικεφαλής της MI5 υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να προετοιμάζονται για νέα στρατηγικά σοκ, όπως της 11ης Σεπτεμβρίου, αντί να εστιάζουν μόνο σε απειλές του παρελθόντος, τονίζοντας την ανάγκη προσαρμογής.