ΓΔ: 2220.01 0.40% Τζίρος: 274.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
Ο Μαρκ Ρούτε παρευρίσκεται σε σύνοδο του ΝΑΤΟ, συζητώντας θέματα διεθνούς ασφάλειας και συμμαχίας.

Ρούτε: Δυνατότητα κατάρριψης ρωσικών αεροσκαφών από ΝΑΤΟ αν γίνει παραβίαση

Ο Μαρκ Ρούτε στέλνει αυστηρό μήνυμα στη Μόσχα, τονίζοντας ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα απαντήσουν άμεσα σε κάθε παραβίαση εναέριου χώρου, ακόμη και με κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών.

Τη στήριξή του στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, αναφορικά με την αντιμετώπιση πιθανών παραβιάσεων του εναέριου χώρου των χωρών-μελών της Συμμαχίας από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροπλάνα.

Ο Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι έτοιμες να καταρρίψουν ρωσικά αεροσκάφη εάν εισέλθουν στον εναέριο χώρο τους και αν αυτή η ενέργεια κριθεί απαραίτητη για την ασφάλειά τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εκπομπή Fox & Friends του Fox News, «Εάν είναι απαραίτητο. Συμφωνώ απόλυτα με τον Πρόεδρο Τραμπ: εάν είναι απαραίτητο».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Συμμαχίας είναι πλήρως εκπαιδευμένες ώστε να αξιολογούν κάθε πιθανή απειλή και να αποφασίζουν αν είναι εφικτό να συνοδεύσουν ρωσικά αεροπλάνα εκτός του συμμαχικού εναέριου χώρου ή αν απαιτείται να λάβουν περαιτέρω μέτρα. Η τοποθέτησή του ενισχύει τη θέση του ΝΑΤΟ για διασφάλιση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας των κρατών-μελών, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Καναδά: Το ΝΑΤΟ είναι σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ

Η Καναδή ΥΠΕΞ Ανίτα Άναντ δήλωσε ότι παρά τις επικρίσεις Τραμπ, το ΝΑΤΟ παραμένει ζωτικής σημασίας για τη συλλογική ασφάλεια της Δύσης έναντι της Ρωσίας και ενισχύει τις σχέσεις του με την ΕΕ σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Ανησυχία για συνεργασία Ρωσίας-Κίνας στην Αρκτική

Η συνεργασία Κίνας-Ρωσίας προκαλεί ανησυχία στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ανώτατο Διοικητή Αλέξους Γκρινκιέβιτς, λόγω αυξημένων κοινών περιπολιών σε θάλασσα και αέρα, ενώ το ΝΑΤΟ αναζητεί τρόπους ενίσχυσης στην Αρκτική.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Σύντομα συζήτηση στο ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην Αρκτική

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ανέφερε ότι τα μέλη της συμμαχίας θα συζητήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων τα ζητήματα ασφάλειας στην Αρκτική, ενώ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ευθύνες σε Ρωσία-Λευκορωσία για drones στη Βαλτική από φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέδωσε πολιτική ευθύνη σε Ρωσία και Λευκορωσία για παραβιάσεις εναέριου χώρου και απειλές με drones στις χώρες της Βαλτικής, τονίζοντας ότι κάθε απειλή σε κράτος-μέλος αφορά όλη την ΕΕ.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Ριαμπκόφ: Μεγαλώνει ο κίνδυνος άμεσης ρήξης Ρωσίας-ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ προειδοποίησε ότι αυξάνεται ο κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης Ρωσίας-ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε καταστροφικές συνέπειες, λόγω της έντασης και προκλητικών ενεργειών.
Σύστημα Patriot ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Απαραίτητη η ενίσχυση αντιαεροπορικής άμυνας λόγω Ρωσίας

Η Ρωσία συνεχίζει τις παραβιάσεις εναέριου χώρου στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ωθώντας 14 ηγέτες να ζητήσουν ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας και μεγαλύτερη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, καταδικάζοντας τις προκλητικές ρωσικές ενέργειες.