ΓΔ: 2265.13 -0.49% Τζίρος: 245.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σήμα του Χόλιγουντ
Το παγκοσμίου φήμης σήμα του Χόλιγουντ με φόντο τον λόφο και ουρανό.

«Πόλεμος» στο Χόλυγουντ για το πολιτιστικό μποϊκοτάζ στο Ισραήλ

Περίπου 1.200 μέλη της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας υπέγραψαν επιστολή κατά του μποϊκοτάζ ισραηλινών πολιτιστικών φορέων, χαρακτηρίζοντάς το αντισημιτικό και παραπλανητικό, αντιδρώντας σε έκκληση καλλιτεχνών για τη Γάζα.

Περίπου 1.200 μέλη της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην έκκληση για μποϊκοτάζ ισραηλινών πολιτιστικών ιδρυμάτων. Η έκκληση αυτή είχε προηγουμένως υπογραφεί από χιλιάδες ηθοποιούς και σκηνοθέτες, ανάμεσά τους οι Χαβιέ Μπαρδέμ και Έμμα Στόουν, με στόχο την καταγγελία του πολέμου στη Γάζα.

Σύμφωνα με την επιστολή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Variety, το αίτημα για μποϊκοτάζ «ενισχύει την αντισημιτική προπαγάνδα» και αποτελεί «παραπληροφόρηση που υποστηρίζει την αυθαίρετη λογοκρισία». Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί Λιβ Σράιμπερ, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Τζιν Σίμονς και Ρεμπέκα Ντε Μορνέ, καθώς και η Σάρον Όσμπορν και ο διευθύνων σύμβουλος της FOX Entertainment Global, Φερνάντο Ζέου.

Οι συντάκτες της επιστολής εκφράζουν ανησυχία για τη χρήση ασαφών όρων όπως «συνενοχή» ή «ανάμειξη» στην έκκληση για μποϊκοτάζ.

Τον Σεπτέμβριο, υπό το πλαίσιο της συλλογικότητας Film Workers for Palestine, χιλιάδες καλλιτέχνες δεσμεύτηκαν να διακόψουν κάθε συνεργασία με ισραηλινούς πολιτιστικούς φορείς, όπως φεστιβάλ, παραγωγούς και ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς, που θεωρούνται «εμπλεκόμενοι στη γενοκτονία και το απαρτχάιντ εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Η επιστολή των μελών της αμερικανικής βιομηχανίας θέτει το ερώτημα: «Ποιος θα αποφασίσει ποιοι Ισραηλινοί κινηματογραφιστές και φορείς είναι ‘συνένοχοι’; Μια επιτροπή του Μακαρθισμού που συντάσσει μαύρες λίστες; Ή μήπως η ‘συνενοχή’ είναι απλώς ένα μέσο για να μποϊκοτάρουν όλους τους Ισραηλινούς και τους σιωνιστές, ανεξάρτητα από το τι δημιουργούν ή σκέφτονται».

Από την πλευρά της, η συλλογικότητα Film Workers for Palestine, που αριθμεί πλέον περίπου 8.000 υπογράφοντες, απάντησε σε αυτά τα επιχειρήματα, αναφέροντας ότι η «συνενοχή» περιλαμβάνει τη συγκάλυψη ή τη δικαιολόγηση της γενοκτονίας και του απαρτχάιντ ή/και τη συμμαχία με την κυβέρνηση που τα διαπράττει.

Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότεροι Δυτικοί κινηματογραφιστές, μουσικοί και συγγραφείς ζητούν πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα. Αυτή η τάση έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ Ισραηλινών καλλιτεχνών που δηλώνουν ότι αγωνίζονται ενάντια στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελάνια Τραμπ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Ιδιωτική προβολή στον Λευκό Οίκο για ταινία με τη ζωή της πρώτης κυρίας

Η Μελάνια Τραμπ θα πραγματοποιήσει το Σάββατο ιδιωτική προβολή της ταινίας «Μελάνια» στον Λευκό Οίκο. Η ταινία αποκαλύπτει άγνωστες στιγμές της ως Πρώτης Κυρίας και θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 30 Ιανουαρίου.
Ομιλία στο World Economic Forum
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Νταβός η πρέσβης ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ - Συνάντηση με Ισραηλινό πρέσβη

Στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία για ενέργεια και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κυβερνοασφάλεια και δεδομένα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο καλεί κινεζικές εταιρείες να αποφεύγουν λογισμικό ΗΠΑ και Ισραήλ

Οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από εγχώριες εταιρείες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν λογισμικό κυβερνοασφάλειας αμερικανικών και ισραηλινών εταιρειών λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Διαδηλωτής στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προειδοποίηση σε ΗΠΑ για αντίποινα - 116 νεκροί σε διαδηλώσεις

Η Τεχεράνη απειλεί να πλήξει Ισραήλ και αμερικανικές βάσεις αν δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ, ενώ το Ισραήλ βρίσκεται σε επιφυλακή. Ο Τραμπ τονίζει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν τους διαδηλωτές στο Ιράν.