Συναγερμός έχει σημάνει στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, καθώς εντοπίστηκαν drones κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με ανακοίνωση του κρατιδιακού υπουργείου Εσωτερικών. Οι αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο κατασκοπείας, ενώ το περιστατικό έρχεται σε συνέχεια πρόσφατων παρόμοιων συμβάντων στον εναέριο χώρο της Δανίας.
Το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε «εντατικές και συνεχείς» διαβουλεύσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις, όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Σλέσβιγκ-Χολστάιν, Ζαμπίνε Ζίτερλιν-Βάακ. Η αστυνομία του κρατιδίου ενισχύει τα μέτρα άμυνας κατά των drones, σε συνεργασία με τα γειτονικά κρατίδια. Προς το παρόν, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον αριθμό ή τα σημεία εντοπισμού των drones.
Η κυβέρνηση της Δανίας χαρακτήρισε τις υπερπτήσεις ως "υβριδική επίθεση" και ανέφερε ότι πίσω από αυτές κρύβεται "επαγγελματικός" παράγων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν σε διαρκή επιφυλακή, ενώ έχουν ενταθεί οι συνοριακοί έλεγχοι για την αποτροπή παράνομης μεταφοράς drones. «Όλες οι υπηρεσίες είναι σε μεγάλη εγρήγορση και η κατάσταση ασφαλείας δεν έχει αλλάξει», δήλωσε η κυρία Ζίτερλιν-Βάακ.
Ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε ο εκπρόσωπος του SPD για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, Νίκλας Ντίρμπρουκ. Τόνισε ότι, αν επιβεβαιωθεί η υποψία κατασκοπείας, αναδεικνύεται η σοβαρότητα των υβριδικών απειλών που αντιμετωπίζει η περιοχή. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για αποτελεσματική και άμεση αντίδραση από τις αρχές των βόρειων γερμανικών κρατιδίων, σε συντονισμό με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τους Δανούς εταίρους. Το SPD ζήτησε επίσης επίσημη ενημέρωση της Επιτροπής Εσωτερικών και Νομικών Υποθέσεων της Bundestag.
Σημειώνεται ότι στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν έχουν καταγραφεί επανειλημμένα περιστατικά με drones. Πρόσφατα, ειδικές αστυνομικές δυνάμεις ακινητοποίησαν φορτηγό πλοίο στη διώρυγα του Κιέλου, το οποίο φέρεται να λειτουργούσε ως βάση για πτήσεις drones. Στις 26 Αυγούστου, drone που εκτοξεύθηκε από το πλοίο φέρεται να πέταξε πάνω από γερμανικό πολεμικό πλοίο, καταγράφοντας φωτογραφικό υλικό.