ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σφύρα δικαστηρίου

Δικαστήριο: Αντισυνταγματική η απέλαση φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών στις ΗΠΑ

Αμερικανός δικαστής έκρινε ότι η κυβέρνηση Τραμπ παραβίασε το Σύνταγμα, περιορίζοντας την ελευθερία λόγου ξένων φοιτητών και καθηγητών λόγω φιλοπαλαιστινιακών θέσεων. Η απόφαση αναμένει περαιτέρω μέτρα.

Αμερικανός δικαστής αποφάσισε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραβίασε το Σύνταγμα των ΗΠΑ, περιορίζοντας την ελευθερία του λόγου μέσω της πολιτικής ανάκλησης βίζας για ξένους φοιτητές και καθηγητές με φιλοπαλαιστινιακές θέσεις. Η πολιτική αυτή περιλάμβανε τη σύλληψη, φυλάκιση ή απέλασή τους.

Ο περιφερειακός δικαστής της Βοστόνης, Ουίλιαμ Γιανγκ, συντάχθηκε με τις ομάδες που εκπροσωπούσαν τα πανεπιστήμια, διαπιστώνοντας πως η κυβέρνηση καταπνίγει την ελευθερία του λόγου στις πανεπιστημιουπόλεις, κατά παράβαση της Πρώτης Τροπολογίας του Συντάγματος.

Η απόφαση αφορά το κατά πόσο η κυβέρνηση εφάρμοσε μια παράνομη πολιτική. Ο δικαστής Γιανγκ, που διορίστηκε από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, ανέφερε ότι τα επανορθωτικά μέτρα θα καθοριστούν σε μεταγενέστερο στάδιο, ενώ οι δικηγόροι των εναγόντων ζητούν να απαγορευτεί στην κυβέρνηση η απειλή συλλήψεων και απελάσεων στο μέλλον.

Η προσφυγή κατατέθηκε τον Μάιο, μετά τη σύλληψη του φοιτητή Μαχμούντ Χαλίλ του Πανεπιστημίου Κολούμπια, πρώτου στόχου στην προσπάθεια απέλασης αλλοδαπών φοιτητών με φιλοπαλαιστινιακές ή αντιισραηλινές απόψεις.

Έκτοτε, η κυβέρνηση ακύρωσε τις βίζες εκατοντάδων φοιτητών και καθηγητών και προχώρησε στη σύλληψη ορισμένων, όπως της Τουρκάλας φοιτήτριας Ρουμέισα Οζτούρκ του Πανεπιστημίου Ταφτς, η οποία είχε συνυπογράψει άρθρο γνώμης επικρίνοντας τη στάση της σχολής στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Σε αυτές και άλλες περιπτώσεις, οι δικαστές διέταξαν την αποφυλάκιση των φοιτητών, κρίνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραβίαζε την Πρώτη Τροπολογία που εγγυάται την ελευθερία του λόγου.

Οι συλλήψεις αποτέλεσαν τη βάση για την προσφυγή που εκδίκασε ο Γιανγκ, κατατεθειμένη από την Αμερικανική Ένωση Καθηγητών Πανεπιστημίου και τα παραρτήματά της σε Χάρβαρντ, Ρούτγκερς, Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης και την Ένωση Μεσανατολικών Σπουδών. Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας στοχοποίησαν φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές και καθηγητές μετά την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων από τον Τραμπ τον Ιανουάριο, με στόχο την προστασία των Αμερικανών πολιτών από αλλοδαπούς που "ενστερνίζονται ιδεολογία μίσους" και την καταπολέμηση "σθεναρά" του αντισημιτισμού.

Τα διατάγματα υπογράφηκαν μετά τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια, που ακολούθησαν την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Οι δικηγόροι των πανεπιστημιακών ενώσεων τόνισαν πως οι ενέργειες της κυβέρνησης αντίκεινται στο Σύνταγμα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πολιτική απέλασης για ιδεολογικούς λόγους και ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει νόμιμα τους μεταναστευτικούς νόμους για την εθνική ασφάλεια και την προστασία των Εβραίων φοιτητών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πετρέλαιο και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η πετρελαϊκή βιομηχανία κλειδί για συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου τόνισε πως ο ενεργειακός τομέας της χώρας είναι κλειδί για ενδεχόμενη συμφωνία με ΗΠΑ και προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, με έτοιμα προς υπογραφή πολλά επενδυτικά και συνεργατικά έργα.
Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πόλεμος επηρέασε ακόμη και τα παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν επηρέασε και τα παραδοσιακά επενδυτικά «καταφύγια», όπως το δολάριο, ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα, που δεν επιβεβαίωσαν τη φήμη τους ως ασφαλείς επιλογές. Η Morgan Stanley σχολιάζει τη συμπεριφορά των αγορών.
Τζέι Ντι Βανς πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς στην Ελβετία για συνομιλίες με το Ιράν

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς έφτασε στην Ελβετία για συνομιλίες με το Ιράν, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Έφτασε με τη σύζυγό του στην αεροπορική βάση Έμεν κοντά στη Λουκέρνη.
Καμένο περιπολικό Λος Άντζελες
ΔΙΕΘΝΗ

Λος Άντζελες: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πυρκαγιάς σε αποθήκη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το Λος Άντζελες λόγω μεγάλης φωτιάς σε αποθήκη τροφίμων από την Τετάρτη. Πυροσβέστες παλεύουν με φλόγες και τοξικό καπνό, ενώ η πόλη κινητοποιεί επιπλέον πόρους, δήλωσε η δήμαρχος.