ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
Το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, με σημαίες πολλών χωρών στην είσοδο.

Να διαγραφεί 1 τρισ. χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών ζητά ο ΟΗΕ

Οι αναπτυσσόμενες χώρες ήδη πασχίζουν με μια ταχύτατα αυξανόμενη επιβάρυνση χρέους εξαιτίας της πανδημίας και βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ιστορική παγκόσμια ύφεση που απειλεί την βιωσιμότητά τους.

Περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια χρέους που οφείλουν αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να διαγραφεί στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συμφωνίας που πρότεινε σήμερα η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) για να βοηθηθούν αυτές οι χώρες να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες ήδη πασχίζουν με μια ταχέως αυξανόμενη επιβάρυνση χρέους, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με μια ιστορική παγκόσμια ύφεση, την κατάρρευση των τιμών των εξαγωγών πετρελαίου και των εμπορευμάτων τους και την αποδυνάμωση των εθνικών τους νομισμάτων.

«Αυτός είναι ένας κόσμος όπου οι αθετήσεις χρεών από αναπτυσσόμενες χώρες είναι αναπόφευκτες», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κόζουλ Ράιτ, διευθυντής του τμήματος της UNCTAD για την παγκοσμιοποίηση και τις αναπτυξιακές στρατηγικές.

Περίπου 64 χώρες χαμηλού εισοδήματος ξοδεύουν ήδη περισσότερα για την εξυπηρέτηση χρέους από όσο για τα συστήματα υγείας τους, ανέφερε η UNCTAD σε μια έκθεση που καλεί σε ένα παγκόσμιο σχέδιο για την ελάφρυνση του βάρους εξυπηρέτησης του χρέους για φτωχές χώρες, που θα χρειαστεί να αυξήσουν τις δαπάνες για τα συστήματα υγείας τους και για οικονομική τόνωση.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους μεταξύ 2 και 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο το 2020 και το 2021. Οι χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος έχουν υποχρεώσεις εξυπηρέτησης οφειλών από 700 δισεκατομμύρια έως 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ για το χρέος 54 φτωχών χωρών

Η κρίση επιδεινώθηκε όταν εξέπνευσε η ισχύ του μηχανισμού αναστολής αποπληρωμής του χρέους που τέθηκε σε εφαρμογή στη διάρκεια της πανδημίας covid-19, ενώ το νέο σύστημα που δημιουργήθηκε από τη G20 αποδεικνύεται εξαιρετικά αργό.
Διαδηλωτής με ντουντούκα
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κάλεσμα για αυτοσυγκράτηση και σεβασμό δικαιωμάτων στο Ιράν

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει σοκ για τη βία εναντίον διαδηλωτών στο Ιράν, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Τονίζει πως οι Ιρανοί πρέπει να διαδηλώνουν ειρηνικά και τα δικαιώματά τους να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για Ουκρανία μετά τα ρωσικά πλήγματα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται τη Δευτέρα, μετά από αίτημα της Ουκρανίας, λόγω νέων ρωσικών επιθέσεων και χρήσης πυραύλου Orechnik, με τον Ουκρανό πρεσβευτή να καταγγέλλει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Κατεστραμμένη πολυκατοικία Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικές υποδομές από ΟΗΕ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πολιτικές υποδομές, σημειώνοντας ότι παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, μετά από πλήγματα με νεκρούς και διακοπές θέρμανσης στο Κίεβο.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Στo Σουδάν οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την επισιτιστική κρίση

Οι γυναίκες στο Σουδάν φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης, με τα σπίτια που διοικούνται από γυναίκες να είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.