ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά

Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ για το χρέος 54 φτωχών χωρών

Η κρίση επιδεινώθηκε όταν εξέπνευσε η ισχύ του μηχανισμού αναστολής αποπληρωμής του χρέους που τέθηκε σε εφαρμογή στη διάρκεια της πανδημίας covid-19, ενώ το νέο σύστημα που δημιουργήθηκε από τη G20 αποδεικνύεται εξαιρετικά αργό.

Πενήντα τέσσερις χώρες, όπου ζουν περισσότεροι από τους μισούς πιο φτωχούς και πιο ευάλωτους στην κλιματική αλλαγή ανθρώπους, έχουν άμεση ανάγκη να ελαφρυνθεί το χρέος τους καθώς κινδυνεύουν να βυθιστούν σε μια ακόμη πιο σοβαρή κρίση, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για δράση, «μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα», κατήγγειλε ο Αχίμ Στάινερ, επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ για την ανάπτυξη (UNDP).

«Η κρίση εντείνεται και κινδυνεύει να μετατραπεί σε μακροχρόνια κρίση ανάπτυξης για δεκάδες χώρες», πρόσθεσε ο ίδιος κατά τη δημοσίευση της έκθεσης αυτής, λίγο πριν τις φθινοπωρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ουάσινγκτον

Αυτές οι φτωχές, χρεωμένες χώρες βρίσκονται αυτή την περίοδο αντιμέτωπες με οικονομικά φαινόμενα που καθιστούν αδύνατη την αποπληρωμή των χρεών τους ή τους στερούν κάθε πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση.

Η κρίση επιδεινώθηκε όταν εξέπνευσε η ισχύ του μηχανισμού αναστολής αποπληρωμής του χρέους που τέθηκε σε εφαρμογή στη διάρκεια της πανδημίας covid-19, ενώ το νέο σύστημα που δημιουργήθηκε από τη G20 (το κοινό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χρέους) αποδεικνύεται εξαιρετικά αργό. 

Εν αναμονή, το χρέος των χωρών αυτών δεν σταμάτησε να μεγαλώνει την προηγούμενη δεκαετία και αναμφίβολα είναι μεγαλύτερο από τους επίσημους αριθμούς. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, 46 από τις 54 χώρες είχαν συνολικό δημόσιο χρέος 782 δισ. δολάρια το 2020. Δεκαεννέα από τις χώρες, που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, έχουν αποκλειστεί από την αγορά, δέκα περισσότερες σε σχέση με τις αρχές του έτους. 

Και το χρέος του ενός τρίτου όλων των αναπτυσσόμενων χωρών χαρακτηρίζεται πλέον «σοβαρός κίνδυνος, πολύ ριψοκίνδυνο ή σε χρεοκοπία» από τους οίκους αξιολόγησης, υπογράμμισε ο Τζορτζ Γκρέι Μολίνα επικεφαλής οικονομολόγος του UNDP. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν πιο άμεσο κίνδυνο είναι η Σρι Λάνκα, το Πακιστάν και η Τυνησία, αλλά και το Τσαντ και η Ζάμπια, πρόσθεσε. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Να διαγραφεί 1 τρισ. χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών ζητά ο ΟΗΕ

Οι αναπτυσσόμενες χώρες ήδη πασχίζουν με μια ταχύτατα αυξανόμενη επιβάρυνση χρέους εξαιτίας της πανδημίας και βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ιστορική παγκόσμια ύφεση που απειλεί την βιωσιμότητά τους.
Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βούτσιτς κατηγορεί τον ΟΗΕ ότι προσβάλει βαθύτατα τους Σέρβους

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε το δικαστήριο του ΟΗΕ για «απολίτιστη συμπεριφορά» επειδή δεν επέτρεψε στον Ράτκο Μλάντιτς να πεθάνει στη Σερβία, ενώ το Βελιγράδι περιμένει αν θα επιστραφεί η σορός του.
Χρηματιστηριακό γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Παγκόσμιες αγορές: 6 μέτωπα απειλούν να φέρουν αναταράξεις τον Σεπτέμβριο

Πόλεμος στο Ιράν, πληθωρισμός, αποφάσεις Fed και Bank of Japan, υψηλό δημόσιο χρέος και Τεχνητή Νοημοσύνη συνθέτουν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό σκηνικό για τις διεθνείς αγορές τον Σεπτέμβριο.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Απαιτούνται κανόνες για όλα τα social media μετά τη συμφωνία Meta

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ΟΗΕ ζήτησε αυστηρούς κανόνες για την προστασία παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα, μετά τη συμφωνία Meta με τις ΗΠΑ για περιορισμούς σε εφήβους και πρόστιμα άνω των 18 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα με το 1998 στις καπνοβιομηχανίες.
Γιώργος Γεραπετρίτης χαμογελαστός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη με M.F. Espinosa για μεταρρύθμιση του ΟΗΕ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τη Μαρία Φερνάντα Εσπινόζα, υποψήφια για γενική γραμματέας ΟΗΕ, συζητώντας τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και διεθνείς προκλήσεις, ενόψει της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.