ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
united, nations, OHE
Φωτο: Shutterstock

Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ για το χρέος 54 φτωχών χωρών

Η κρίση επιδεινώθηκε όταν εξέπνευσε η ισχύ του μηχανισμού αναστολής αποπληρωμής του χρέους που τέθηκε σε εφαρμογή στη διάρκεια της πανδημίας covid-19, ενώ το νέο σύστημα που δημιουργήθηκε από τη G20 αποδεικνύεται εξαιρετικά αργό.

Πενήντα τέσσερις χώρες, όπου ζουν περισσότεροι από τους μισούς πιο φτωχούς και πιο ευάλωτους στην κλιματική αλλαγή ανθρώπους, έχουν άμεση ανάγκη να ελαφρυνθεί το χρέος τους καθώς κινδυνεύουν να βυθιστούν σε μια ακόμη πιο σοβαρή κρίση, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για δράση, «μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα», κατήγγειλε ο Αχίμ Στάινερ, επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ για την ανάπτυξη (UNDP).

«Η κρίση εντείνεται και κινδυνεύει να μετατραπεί σε μακροχρόνια κρίση ανάπτυξης για δεκάδες χώρες», πρόσθεσε ο ίδιος κατά τη δημοσίευση της έκθεσης αυτής, λίγο πριν τις φθινοπωρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ουάσινγκτον

Αυτές οι φτωχές, χρεωμένες χώρες βρίσκονται αυτή την περίοδο αντιμέτωπες με οικονομικά φαινόμενα που καθιστούν αδύνατη την αποπληρωμή των χρεών τους ή τους στερούν κάθε πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση.

Η κρίση επιδεινώθηκε όταν εξέπνευσε η ισχύ του μηχανισμού αναστολής αποπληρωμής του χρέους που τέθηκε σε εφαρμογή στη διάρκεια της πανδημίας covid-19, ενώ το νέο σύστημα που δημιουργήθηκε από τη G20 (το κοινό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χρέους) αποδεικνύεται εξαιρετικά αργό. 

Εν αναμονή, το χρέος των χωρών αυτών δεν σταμάτησε να μεγαλώνει την προηγούμενη δεκαετία και αναμφίβολα είναι μεγαλύτερο από τους επίσημους αριθμούς. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, 46 από τις 54 χώρες είχαν συνολικό δημόσιο χρέος 782 δισ. δολάρια το 2020. Δεκαεννέα από τις χώρες, που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, έχουν αποκλειστεί από την αγορά, δέκα περισσότερες σε σχέση με τις αρχές του έτους. 

Και το χρέος του ενός τρίτου όλων των αναπτυσσόμενων χωρών χαρακτηρίζεται πλέον «σοβαρός κίνδυνος, πολύ ριψοκίνδυνο ή σε χρεοκοπία» από τους οίκους αξιολόγησης, υπογράμμισε ο Τζορτζ Γκρέι Μολίνα επικεφαλής οικονομολόγος του UNDP. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν πιο άμεσο κίνδυνο είναι η Σρι Λάνκα, το Πακιστάν και η Τυνησία, αλλά και το Τσαντ και η Ζάμπια, πρόσθεσε. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Να διαγραφεί 1 τρισ. χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών ζητά ο ΟΗΕ

Οι αναπτυσσόμενες χώρες ήδη πασχίζουν με μια ταχύτατα αυξανόμενη επιβάρυνση χρέους εξαιτίας της πανδημίας και βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ιστορική παγκόσμια ύφεση που απειλεί την βιωσιμότητά τους.
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Για νέα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ο ΟΗΕ

Η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία αναφέρει ότι ο εκτοπισμός και η μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία προς τη ρωσική επικράτεια συνιστά έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγορεί τη Μόσχα και για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
ΔΙΕΘΝΗ

Την κατάχρηση βλημάτων καουτσούκ καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες 30 ΜΚΟ απαιτούν να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί παγκόσμια σύμβαση που θα υποστηριχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να εμποδίζεται η κατασκευή και η εμπορία των πυρομαχικών του τύπου.