ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
Drone περιπλανώμενου πυρομαχικού σε λειτουργία με φόντο πυκνό μαύρο καπνό.

Μακρόν: Καταστροφή drones που παραβιάζουν τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στην Κοπεγχάγη ότι τα drones που παραβιάζουν τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο μπορούν να καταστρέφονται, ζητώντας αυστηρές δράσεις και στενό συντονισμό με το ΝΑΤΟ για αντιμετώπιση παραβάσεων και ρωσικών λαθρεξαγωγών.

Σαφές μήνυμα για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου από μη επανδρωμένα αεροσκάφη έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Κοπεγχάγη.

Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε ότι τα drones που παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα αποτελούν «σημαντικό κίνδυνο» και τόνισε πως «μπορούν να καταστρέφονται», επισημαίνοντας την ανάγκη για αποφασιστική στάση από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν τον συντονισμό με το ΝΑΤΟ, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση στον «στόλο φάντασμα» που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να εξάγει λαθραία πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις.

Επικαλούμενος πρόσφατη σύλληψη ύποπτου πλοίου από τις γαλλικές αρχές, ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι η ενίσχυση των ελέγχων θα περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί την πολεμική της προσπάθεια.

Ο ίδιος πρότεινε τη συνεργασία στο πλαίσιο του «Συνασπισμού των Προθύμων» και σε στενό συντονισμό με το ΝΑΤΟ, με στόχο την αποτελεσματικότερη κοινή δράση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Στην ίδια σύνοδο, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρθηκε στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δύση από τη Ρωσία στη Βαλτική Θάλασσα, κάνοντας λόγο για «νέο τύπο πολέμου». Ο κ. Τουσκ σημείωσε ότι τα επεισόδια κοντά στο λιμάνι του Στσέτσιν και σε άλλες περιοχές της Βαλτικής είναι πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Παράταση κράτησης για δύο αξιωματικούς ρωσικού δεξαμενόπλοιου

Γάλλοι στρατιωτικοί παραμένουν στο ρωσικό πετρελαιοφόρο Pushpa/Boracay, που συνελήφθη μετά από πλοήγηση στη Δανία με ύποπτα drones. Η κράτηση του πλοιάρχου παρατάθηκε, ενώ το πλοίο υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ.
μαχητικό Rafale Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Μαχητικά Rafale στην προστασία του εναέριου χώρου της Πολωνίας

Τρία γαλλικά μαχητικά Rafale θα ενισχύσουν την προστασία του εναέριου χώρου της Πολωνίας και της Ανατολικής Ευρώπης, μετά τη ρωσική εισβολή drone, ανακοίνωσε ο Μακρόν, τονίζοντας ότι δεν θα υποκύψει σε απειλές της Ρωσίας.
Σημαία Πολωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Ανοίγουν δύο συνοριακά σημεία με Λευκορωσία εν μέσω έντασης

Η Πολωνία ανοίγει από 17 Νοεμβρίου δύο συνοριακά σημεία με τη Λευκορωσία, παρά τις ρωσοκαθοδηγούμενες ασκήσεις και την παραβίαση του εναέριου χώρου από 21 ρωσικά drones, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης μετακινήσεων και εμπορίου.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Δέκα χρόνια από τις επιθέσεις στο Παρίσι: το μήνυμα Μακρόν

Δέκα χρόνια από τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Μακρόν γράφει στο X: «Η Γαλλία θυμάται, ο πόνος παραμένει». Ο πρόεδρος επισκέφθηκε τα σημεία των επιθέσεων και θα μιλήσει αργότερα, τιμώντας τα 132 θύματα και τους τραυματίες.