Margaritis Sxoinas

Μ. Σχοινάς: Βοήθεια στα ευρωπαϊκά κράτη χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε πως υπήρξαν αρκετές αστοχίες από την ΕΕ στην αρχή της κρίσης της πανδημίας όμως σημείωσε την αλλαγή πλεύσης και τόνισε πως θα υπάρξει ισορροπία ανάμεσα σε επιδοτήσεις και δάνεια.

Πρωτοφανής σε μέγεθος αναμένεται να είναι η απάντηση της Ευρώπης απέναντι στο οικονομικό πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς που υπογράμμισε πως δεν θα υπάρξουν μνημονιακού τύπου δεσμεύσεις στη βοήθεια και στους πόρους που θα διατεθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και στον Γιάννη Κουτσομύτη, Πολιτικό Αναλυτή και Διευθυντή του Kappa News, παραδέχτηκε πως στην αρχή της κρίσης υπήρξαν αρκετές αστοχίες από την ΕΕ, αλλά εξήγησε πως στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν και τώρα η Ευρώπη είναι έτοιμη να προχωρήσει οργανωμένα, συντονισμένα και ομαλά στο τρίτο και τελευταίο στάδιο της εξόδου από την κρίση και την ανάκαμψη.

Στο κρίσιμο ερώτημα αν τα χρήματα που θα διατεθούν από το νέο ταμείο ανάκαμψης θα δοθούν υπό μορφή επιδοτήσεων ή δανείων απάντησε πως το κριτήριο για αυτό θα είναι τι είδους δαπάνες θα καλύπτουν αυτά τα χρήματα.  Θα υπάρξει τόνισε ισορροπία ανάμεσα στις επιδοτήσεις και τα δάνεια. Δάνεια θα θεωρούνται οι δαπάνες που έχουν να κάνουν με μεταρρυθμίσεις οι οποίες  θα γίνουν σε βάθος χρόνου, διευκρίνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.  

Στόχος της Κομισιόν είναι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να έχει έτοιμο το σχέδιο για τη δημιουργία του ταμείου. Ενός ταμείου, που όπως είπε, εντάσσεται στον κοινοτικό προϋπολογισμό και αναμένεται να τον διπλασιάσει και από το 1 τρισ. ευρώ να πάει στα 2 τρισ. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως η επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα σχήματα εκτάκτου ανάγκης που εφαρμόζουν οι χώρες-μέλη εξαιτίας της πανδημίας και αν δεν τηρούνται τα κριτήρια που έχει θέσει και το κράτος δικαίου είναι έτοιμη να δράσει. Και τόνισε πως αυτά τα σχήματα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη διάρκεια- αρχή και τέλος. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε πολλές φορές πως η ευρωπαϊκή απάντηση θα είναι πρωτοφανής σε μέγεθος όπως είναι και η κρίση και ξεκαθάρισε πως στους  τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης η ΕΕ έχει ελάχιστο ή κανένα δικαίωμα παρέμβασης στις εθνικές πολιτικές.

Ο αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει σημαντική οικονομική στήριξη και θα βοηθηθούν τόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και οι πολίτες με γνώσεις που ψάχνουν την ευκαιρία για να μπουν στην αγορά εργασίας. 

Ο ίδιος έχει προτείνει να εξαιρεθούν από τη βοήθεια οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δεν φορολογούνται στην ΕΕ αλλά σε φορολογικούς παραδείσους. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς έθεσε και το ζήτημα των διακρίσεων στην μετα-κορονοϊό εποχή τονίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρξουν διακρίσεις απέναντι σε ανθρώπους που έχουν ή δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα στον ιό ούτε απέναντι σε ανθρώπους που ζουν σε περιοχές, όπως η Βόρεια Ιταλία, που επλήγησαν περισσότερο.

Στο ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού είπε πως επεξεργάζεται σχέδιο για να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου και χαρακτήρισε την Τουρκία ένα δύσκολο γείτονα όχι για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεν αναμένει πλήρη ανάκαμψη της ευρωζώνης πριν το 2022 ο Τζεντιλόνι

Ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης και την άμβλυνση των ανισοτήτων εντός της ευρωζώνης εκφράζει ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στην Deutsche Welle.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιον δίνει 4 εκατ. ευρώ για νέα θεραπεία κατά του κορονοϊού

Το ερευνητικό πρόγραμμα θα συντονίζει και θα διευκολύνει τις μελέτες που γίνονται σε όλη την Ευρώπη, με το έργο να είναι στο πλαίσιο των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της ΕΕ για έρευνα και καινοτομία.