ΓΔ: 895.34 -1.18% Τζίρος: 75.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:04:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Χωρίς «συνοδεία» μνημονίου τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάπτυξης

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο, θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, με τους πρώτους πόρους να καταβάλλονται το 2021.

Κατηγορηματικός ότι οι όροι που θα συνδέονται με τη χρήση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ δεν θα έχουν καμία ομοιότητα με αυτούς των μνημονίων, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό. 

Επιπρόσθετα ο κ. Σχοινάς, μιλώντας σε εκπομπή του MEGA,  αναφέρθηκε στο πόσο θα επηρεάσει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά, ενώ, σχολίασε και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, σε τέμενος.

Μιλώντας για τη συμφωνία για το Ταμείο ανάκαμψης τόνισε ότι: «H Ευρώπη είναι κερδισμένη από αυτή τη διαδικασία. Έκανε ένα ποιοτικό φεντεραλιστικό άλμα. Δεν πίστευα ότι η αμοιβαιοπόιηση του χρέους και η κίνηση προς ένα κοινό ταμείο, θα γινόταν τόσο γρήγορα».

Για το πόσο ωφελείται η Ελλάδα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης: «Είναι μεγάλη η σημασία της συμφωνίας. Οι πόροι δεν είναι ένας επιπλέον φάκελος. Είναι ένα δεύτερο ΕΣΠΑ. Είναι διπλασιασμός πόρων που θα έχουμε στη διάθεσή μας τα επόμενα χρόνια. Αυτά τα χρήματα πρέπει να δοθούν για αναθεώρηση του αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Δεν πρέπει να κατευθυνθούν σε άσφαλτο, τσιμέντο ή υποδομές. Πρέπει να πάνε στη νέα οικονομία. Να βοηθήσουν στο πέρασμα της ελληνικής οικονομίας στη πράσινη πραγματικότητα και στην ψηφιακή εποχή. Είναι ένα πεδίο ευκαιριών λαμπρό όπου δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Για τη «ρήτρα χειρόφρενου» στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης: «Η ρήτρα χειρόφρενου είναι το αντίτιμο που ζήτησε και πήρε ο βορράς. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο από τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης, αρχίσουν να εκτρέπονται προς μια τυπολογία δαπανών και έργων που δεν συνδέονται με τα παραπάνω, το οποιοδήποτε από τα κράτη-μέλη θέλει να συζητήσει αυτή την ένταση θα μπορεί να τη φέρει στο Eurogroup για μια κουβέντα. Ωστόσο, τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι υπόλοιποι με πλειοψηφία. Και με την τελευταία λέξη στην Κομισιόν».

Για το αν οι όροι του Ταμείου Ανάκαμψης σχετίζονται με αυτούς των μνημονίων: «Δεν θα έχουν δημοσιονομικό χαρακτήρα οι ρυθμίσεις. Δεν θα υπάρχει μνημονιακή αιρεσιμότητα,  δεν θα υπάρχει τρόικα, δεν θα υπάρχουν επιμέρους δημοσιονομικοί στόχοι. Θα είναι ένα συμβόλαιο μεταρρυθμίσεων, που η Ελλάδα θα συμφωνήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και μαζί θα το υλοποιήσουμε σε βάθος χρόνους. Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά σε καμία περίπτωση, αυτό δεν θέτει όρια στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Τα πρώτα ευρωπαϊκά χρήματα

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά,  η Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο, θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Σε ότι αφορά στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πρώτες επιχορηγήσεις αναμένονται τη νέα χρονιά. Ωστόσο, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, «θα υπάρχουν και κάποιες διευθετήσεις-γέφυρας. Θα μπορέσουν κάποια χρήματα να εκταμιευθούν στο τέλος του χρόνου».

Η ευρωπαϊκή οικογένεια μετά την πανδημία

Ακόμα, ο κ. Σχοινάς, αναφέρθηκε στο πώς εξέρχεται η Ευρώπη μετά την πανδημία, αναφορικά με την ενότητά της. «Βαρέθηκα να ακούω τις προβλέψεις των καταστροφολόγων και των γκρινιάρηδων ότι θα καταστραφεί η Ευρώπη, ότι θα πέσει σε παγόβουνο, ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στη δραχμή. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη.  Η Ευρώπη αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική μέσα από την κρίση.Οι κρίσεις κάνουν τους ευρωπαίους να καταλάβουν πόσα πολλά τους δένουν. Η πανδημία μας επέτρεψε να αμοιβαιοποιήσουμε το χρέος.Είμαστε σε διαδικασία,  η Ευρώπη που προστατεύει να γίνεται κάθε μέρα πιο πειστική».

Αναφορικά με τον κορωνοϊό, υπογράμμισε, πως «πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί το δεύτερο κύμα ή αν θα είναι απόσβεση του πρώτου κύματος. Αν ο ιός υποχωρήσει τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι πιο περιορισμένος».

Η Αγία Σοφία και οι Ευρωπαίοι

Επιπλέον, ο Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, αλλά και το πώς τα προβλήματα Ελλάδας-Τουρκίας είναι στην πράξη ευρωτουρκικά.

«Ως Ελλάδα και ως ΕΕ θέλουμε σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολική Μεσογείου. Έναν ορίζοντα σταθερότητας να ξανά χτίσουμε τα πράγματα στην οικονομία όπως τα θέλει ο κόσμος. Και να μην αισθανθούμε απειλή στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον. Είναι δρομολογημένες οι παράμετροι αυτές. Έχουμε την τύχη τα θέματα που μας απασχολούν να μην είναι μόνο δικά μας. Είναι και θέματα Ευρώπης. Έχουμε συμμαχίες, εταίρους, πόρους. Κάνω έκκληση για ψυχραιμία» τόνισε.

«Το πώς αισθανόμαστε εμείς ως Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος είναι δεδομένο. Πάντως, χθες το βράδυ σε όλα τα δελτία ειδήσεων όλων των ευρωπαϊκών μέσων, το θέμα της Αγίας Σοφίας ήταν κυρίαρχο και η κάλυψή τους, πολύ κοντά με την οπτική μας» πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία –εσχάτως η δεύτερη, τα θέματα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν απασχολούν ως ζητήματα εξωτερικής τους πολιτικής, αλλά ως «ως κρίσιμη συνιστώσα των  εθνικών τους πολιτικών διεργασιών. Και εκεί η ευρωπαϊκή Ελλάδα πρέπει να χτίσει. Αυτό είναι το κεφάλαιο που πρέπει να ξοδέψουμε».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sxoinas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχοινάς: Τέταρτη πιο ευνοημένη χώρα η Ελλάδα από τις χρηματοδοτήσεις

«Από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η Ελλάδα θα λάβει πάνω από 40 δισ. ευρώ, ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης επιπλέον 20 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και σχεδόν 13 δισ. ευρώ σε δάνεια», ανέφερε ο κ. Σχοινάς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίρνει «ζωή» το Ταμείο Ανάκαμψης, εγκρίθηκε ο ιδρυτικός κανονισμός

Επιχορηγήσεις και δάνεια 672,5 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη. Τουλάχιστον 37% των κονδυλίων θα διατεθούν στην πράσινη μετάβαση και 20% στην ψηφιακή μετάβαση. Μέχρι τέλος Απριλίου η υποβολή σχεδίων από τα κράτη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Οι επτά βασικοί άξονες για τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Πράσινη ενέργεια και ψηφιακή μετάβαση στο επίκεντρο των επενδύσεων που θα πρέπει να προωθήσουν τα κράτη - μέλη. Η κατάθεση των προκαταρκτικών προτάσεων έως 15/10, με στόχο ολοκλήρωση της διαδικασίας τον Απρίλιο 2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιστορική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του τουρισμού

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι οι ρυθμοί στις επενδύσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα θα είναι καταιγιστικοί και είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νέες πολλά υποσχόμενες θέσεις εργασίας.