ΓΔ: 2210.85 0.14% Τζίρος: 304.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο Λευκός Οίκος: Η Επιτροπή Νόμπελ προτάσσει την πολιτική έναντι της ειρήνης

Ο Λευκός Οίκος άσκησε κριτική στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης σε ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας αντί για τον Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος συμβάλλει πραγματικά στην ειρήνη με διεθνείς συμφωνίες.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση της Επιτροπής των Βραβείων Νόμπελ να απονείμει το φετινό Νόμπελ Ειρήνης στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, αντί για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Στίβεν Σεούνγκ, στο Χ, ο πρόεδρος Τραμπ θα συνεχίσει να προωθεί ειρηνευτικές συμφωνίες, να τερματίζει συγκρούσεις και να διασώζει ζωές. Ο Σεούνγκ υποστήριξε ότι ο Τραμπ διαθέτει "την καρδιά ενός ανθρωπιστή" και τόνισε πως "δεν θα υπάρξει ποτέ κανείς όπως αυτός που μπορεί να κινήσει βουνά μόνο με τη δύναμη της θέλησής του".

Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης πως "η Επιτροπή Νόμπελ απέδειξε ότι βάζει την πολιτική πάνω από την ειρήνη".

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, κατά την ανακοίνωση της βράβευσης, εξήρε τη στάση της Ματσάδο ως "θαρραλέας υποστηρίκτριας της ελευθερίας που ορθώνει το ανάστημά της και αντιστέκεται" σε αυταρχικές ηγεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πραγματοποιήσει εκστρατεία για την απόκτηση του βραβείου και πρόσφατα ανακοίνωσε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και επίτευξη συμφωνίας για ομήρους στη Γάζα.

Αν και ο ίδιος ο πρόεδρος δεν έχει σχολιάσει δημόσια την απόφαση, σήμερα το πρωί (ώρα ΗΠΑ) ανήρτησε τρία βίντεο στο Truth Social με υποστηρικτές του να γιορτάζουν τη συμφωνία για τη Γάζα.

Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι έχει τερματίσει οκτώ πολέμους κατά τη διάρκεια της θητείας του και επιμένει ότι δικαιούται να λάβει το Νόμπελ Ειρήνης. Ωστόσο, έχει δηλώσει ότι δεν περίμενε να του απονεμηθεί.

Όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνομιλία με την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ, "Θα πάρω το Βραβείο Νόμπελ; Οπωσδήποτε όχι. Θα το δώσουν σε κάποιον που δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα". Ο ίδιος χαρακτήρισε «μεγάλη προσβολή» για τις ΗΠΑ τη μη απονομή του βραβείου στο πρόσωπό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψηφιότητες για το φετινό Νόμπελ έπρεπε να έχουν υποβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τη δεύτερη προεδρική του θητεία στις 20 Ιανουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βενεζουέλα έτοιμη για «νέα ατζέντα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Βενεζουέλα δηλώνει έτοιμη για νέα ατζέντα με την ΕΕ, ενώ ασκείται πίεση από τις ΗΠΑ. Η προσωρινή πρόεδρος Ροδρίγκες υπέγραψε συμφωνίες και απελευθέρωσε κρατούμενους, προτείνοντας διάλογο με την Ευρώπη που στηρίζει την αντιπολίτευση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνάντηση Τραμπ-Ματσάδο την Πέμπτη, λέει αξιωματούχος

Την Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγέτιδα της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης. Η Ματσάδο έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραδώσει το Νόμπελ Ειρήνης της στον Τραμπ.
Καμένο περιπολικό Λος Άντζελες
ΔΙΕΘΝΗ

Φορτηγό παρέσυρε πλήθος σε πορεία υπέρ Ιράν στο Λος Άντζελες

Φορτηγό ενοικίασης έπεσε πάνω σε πλήθος που συμμετείχε σε πορεία υποστήριξης για το Ιράν στο Λος Άντζελες. Άγνωστο παραμένει αν υπήρξαν θύματα ή αν το περιστατικό ήταν εσκεμμένο, σύμφωνα με το KNBC.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Κούβας προς Τραμπ: "Δεν δεχόμαστε υποδείξεις"

Ο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ απέρριψε την απειλή του Τραμπ, τονίζοντας ότι η Κούβα είναι ανεξάρτητη και δεν δέχεται υποδείξεις, ενώ υπογράμμισε πως η χώρα του θα αμυνθεί απέναντι στις πιέσεις των ΗΠΑ ως το τέλος.
Κτήριο Υπουργείου ΕξωτερικώνΚτίριο Υπουργείου Εξωτερικών
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί Αμερικανούς να φύγουν άμεσα

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω αστάθειας, μετά τη σύλληψη του Μαδούρο. Ο ίδιος δήλωσε «είμαστε μαχητές», ενώ παραμένει υπό κράτηση στη Νέα Υόρκη με κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών.
Στρατιώτης ΗΠΑ και Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σύσταση σε Αμερικανούς να φύγουν από τη Βενεζουέλα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα και όσους βρίσκονται ήδη εκεί να φύγουν άμεσα, λόγω αυξημένων κινδύνων από ένοπλες ομάδες που ελέγχουν οδούς αναζητώντας Αμερικανούς πολίτες.