ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ σε γραφείο
Ο Ντόναλντ Τραμπ κοιτάζει, ενώ εμφανίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε κινητό τηλέφωνο.

Μελάνια Τραμπ: Άνοιξα δίαυλο με Πούτιν για τα παιδιά της Ουκρανίας

Η Μελάνια Τραμπ ανακοίνωσε πως άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με τον Πούτιν για τα ουκρανικά παιδιά που κατηγορείται ότι απήγαγε η Μόσχα. Οκτώ παιδιά επέστρεψαν στις οικογένειές τους μετά από διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Η Μελάνια Τραμπ, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε ότι έχει δημιουργηθεί δίαυλος επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο την επιστροφή παιδιών από την Ουκρανία, τα οποία το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι απήγαγε.

Σε δηλώσεις της από τον Λευκό Οίκο, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ανέφερε πως οκτώ παιδιά επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους το τελευταίο 24ωρο, έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ της ομάδας της και της ομάδας του Ρώσου προέδρου.

Η ίδια εξήγησε ότι ο δίαυλος αυτός άνοιξε μετά από επιστολή της, την οποία παρέδωσε ο πρόεδρος Τραμπ στον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της Συνόδου στην Αλάσκα τον Αύγουστο. Παρά τις επαφές αυτές, η Σύνοδος δεν οδήγησε σε ουσιαστική πρόοδο για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Μελάνια Τραμπ σημείωσε ότι ο Πούτιν απάντησε γραπτώς στην επιστολή της, εκφράζοντας διάθεση για άμεση επικοινωνία και παρουσιάζοντας λεπτομέρειες σχετικά με τα παιδιά από την Ουκρανία που βρίσκονται στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη δήλωσή της, αναμένεται να επανενωθούν και άλλα παιδιά με τις οικογένειές τους το προσεχές διάστημα, ενώ χαρακτήρισε τη διαδικασία ως «μια συνεχή προσπάθεια».

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ανέφερε επίσης ότι οι δύο πλευρές έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των ανηλίκων. Ο εκπρόσωπός της συνεργάζεται απευθείας με την ομάδα του Πούτιν για την υλοποίηση αυτών των επανενώσεων.

Η Ουκρανία διεκδικεί την επιστροφή σχεδόν 20.000 ανηλίκων που, σύμφωνα με το Κίεβο, έχουν απελαθεί ή βίαια εκτοπιστεί στη Ρωσία από το 2022. Για το ζήτημα αυτό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες.

Η επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου και της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ θεωρείται ασυνήθιστη και προσθέτει μια θετική διάσταση στις προσπάθειες, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο πρόεδρος Τραμπ, που δηλώνει ότι διατηρεί ισχυρή σχέση με τον Πούτιν και τον είχε καλέσει στη Σύνοδο της Αλάσκας, έχει εκφράσει πρόσφατα την απογοήτευσή του για τη στάση του Ρώσου ηγέτη σχετικά με τη συνέχιση του πολέμου.

Στις συνομιλίες συμμετέχει και ο απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν, Κίριλ Ντμιτρίεφ, ο οποίος τόνισε ότι η Ρωσία συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ σε ανθρωπιστικά ζητήματα και εξήρε την ηγετική ικανότητα της Μελάνια Τραμπ στον ανθρωπιστικό τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ουκρανία: Ρωσία καθορίζει την πρόοδο για ειρήνη στην Ουκρανία

Η πρόοδος προς συμφωνία ειρήνης εξαρτάται από τη στάση της Ρωσίας, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανίας στη Φλόριντα που επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια και τη διαρκή ειρήνη.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ευχαριστίες στις ΗΠΑ για την επιστροφή 7 παιδιών από τη Ρωσία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για τη βοήθεια στην επιστροφή επτά ουκρανόπουλων από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι χιλιάδες παιδιά ακόμη περιμένουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μελάνια Τραμπ: Επτά παιδιά επέστρεψαν στις οικογένειές τους από Ουκρανία

Επτά παιδιά από την Ουκρανία επέστρεψαν στις οικογένειές τους από τη Ρωσία, ανακοίνωσε η Μελάνια Τραμπ, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για τον επαναπατρισμό ανηλίκων και τη βελτίωση της επικοινωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Γουίτκοφ και Κούσνερ ενημέρωσαν τον Τραμπ για συζητήσεις με Πούτιν

Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι Γουίτκοφ και Κούσνερ ενημέρωσαν τον Τραμπ και Ουκρανούς αξιωματούχους μετά από «παραγωγική» συνάντηση με τον Πούτιν στη Μόσχα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός απεσταλμένος συναντήθηκε με Ουκρανούς μετά τις συνομιλίες στη Μόσχα

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, συναντήθηκε με την ουκρανική αντιπροσωπεία μετά τις συνομιλίες στη Μόσχα με τον Πούτιν, σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ. Αναμένονται νέες συνομιλίες στην Αμερική σύντομα.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι ρωσικές προελάσεις «ενίσχυσαν» τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Οι επιτυχίες της Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο «διευκόλυναν» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Γιούρι Ουσακόφ, την ώρα που το Κίεβο διαψεύδει την πτώση της Ποκρόφσκ.