ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
σόγια
Φώτο: Shutterstock

Ρεκόρ εισαγωγών σόγιας από την Κίνα τον Σεπτέμβριο

Η Κίνα εισήγαγε 12,9 εκατ. τόνους σόγιας τον Σεπτέμβριο, επίδοση-ρεκόρ για τον μήνα, επιλέγοντας φορτία από τη Βραζιλία και αποφεύγοντας τις ΗΠΑ amid εμπορικές εντάσεις.

Ιστορικό υψηλό για τις εισαγωγές σόγιας της Κίνας  στον μήνα Σεπτέμβριο, ακόμη κι αν η χώρα αποφεύγει τις προμήθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω αναζωπύρωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο αγροτικών υπερδυνάμεων.

Σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία, η μεγαλύτερη εισαγωγέας σόγιας παγκοσμίως εισήγαγε 12,9 εκατομμύρια τόνους τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ για τον συγκεκριμένο μήνα. 

Οι κινεζικές βιομηχανίες επεξεργασίας ενισχύουν τα αποθέματά τους με φορτία κυρίως από τη Βραζιλία, αποφεύγοντας παράλληλα τις αμερικανικές αποστολές, καθώς οι υψηλοί δασμοί και οι πολιτικοί κίνδυνοι καθιστούν το εμπόριο ασύμφορο.

Οι εισαγωγές του Σεπτεμβρίου πλησίασαν επίσης τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Μαΐου, ανεβάζοντας τον συνολικό όγκο για το εννεάμηνο του 2025 στους 86,18 εκατ. τόνους, δηλαδή αύξηση 5,3% σε ετήσια βάση.

Η επάρκεια αυτή παρέχει ασφάλεια στους Κινέζους επεξεργαστές, ενώ εντείνει την πίεση στους Αμερικανούς παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται στη συγκομιδή χωρίς τη στήριξη του μεγαλύτερου πελάτη τους.

Η αποστασιοποίηση της Κίνας από τις αμερικανικές προμήθειες σόγιας έχει επιβαρύνει τα futures στο χρηματιστήριο του Σικάγο, τα οποία σημείωσαν πτώση τρεις από τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. 

Ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου πήρε νέα τροπή την περασμένη εβδομάδα, όταν η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων που περιέχουν σπάνιες γαίες.

Ως απάντηση, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ και να επιβάλει δασμούς 100% σε κινεζικά προϊόντα. Αργότερα, ο Λευκός Οίκος υιοθέτησε πιο συμφιλιωτικό τόνο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών, αλλά προειδοποίησε ότι τα μέτρα του Πεκίνου παραμένουν σοβαρό εμπόδιο για οποιαδήποτε συμφωνία.

Η τελευταία αυτή κλιμάκωση καθιστά ακόμη πιο αβέβαιες τις προοπτικές μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Πεκίνο να επανεκκινήσει τις αγορές αμερικανικής σόγιας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ στοχεύουν κινεζικά ινστιτούτα σε αμερικανικά πανεπιστήμια

Ο Αμερικανός υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ χαρακτήρισε τα Ινστιτούτα Κομφούκιος απειλή για την εθνική ασφάλεια, λέγοντας πως λειτουργούν ως «οργανώσεις εν υπνώσει» σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, παρά τον πολιτιστικό τους ρόλο.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο κατά Ουάσινγκτον για απαγόρευση κινεζικής τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αντέδρασε στην απαγόρευση χρήσης κινεζικής ΑΙ από τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι κινεζικές εταιρίες ΑΙ προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες παγκοσμίως και τηρούν τη νομοθεσία κάθε χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι και Πούτιν

Ο Τραμπ εξέφρασε ετοιμότητα για τριμερή συνάντηση με τους Σι και Πούτιν στην Κίνα τον Νοέμβριο, με αντικείμενο την αποπυρηνικοποίηση, ενώ επανέλαβε την κριτική του κατά του Ζελένσκι, ζητώντας νέο διαπραγματευτή για την Ουκρανία.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για Ουκρανία, ρόλος ΕΕ

Η ΕΕ ξεκαθαρίζει πως κάθε λύση για την Ουκρανία πρέπει να σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν έως τον τερματισμό του πολέμου, παρά τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενες συνομιλίες με ΗΠΑ και Κίνα.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο ενισχύει την αμερικανική επιρροή στην Κεντρική Ασία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ξεκίνησε περιοδεία σε Ουζμπεκιστάν και Ινδία για ενίσχυση εμπορικών δεσμών ΗΠΑ με χώρες της Κεντρικής Ασίας, στοχεύοντας στην ανάσχεση της κινεζικής επιρροής και την ενίσχυση της διπλωματίας.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Πρόταση για σύνοδο με Τραμπ, Σι για Ουκρανία – Η συμφωνία με ντίζελ

Ο Πούτιν πρότεινε σύνοδο κορυφής με Τραμπ και Σι για διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία, με ευνοϊκούς για τη Μόσχα όρους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η απουσία Ζελένσκι προκαλεί ανησυχία σε Ευρωπαίους ηγέτες.