ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
Ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια, βασικός πυλώνας ενέργειας της Ουκρανίας, φωτογραφημένος δίπλα στον Δνείπερο.

Ξεκινούν άμεσα εργασίες αποκατάστασης ρεύματος στη Ζαπορίζια

Οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στον υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια ξεκινούν εντός εβδομάδας, σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο, που υπογράμμισε την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον Φεβρουάριο του 2022, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου. Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τα πλήγματα στην περιοχή, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της σύνδεσης του σταθμού με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως ανέφερε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, μόνιμος απεσταλμένος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, οι εργασίες αποκατάστασης στις δύο γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προγραμματίζονται να ξεκινήσουν στο τέλος της εβδομάδας. Ο Ουλιάνοφ επισήμανε πως «είναι ζωτικής σημασίας να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή» για να πραγματοποιηθούν οι εργασίες με ασφάλεια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έχει καλέσει επανειλημμένως για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» από τις αντιμαχόμενες πλευρές, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής.

Η σύνδεση του σταθμού της Ζαπορίζια με το ηλεκτρικό δίκτυο έχει διακοπεί από τις 23 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα ο σταθμός να λειτουργεί μέσω γεννητριών εκτάκτου ανάγκης για την τροφοδοσία των συστημάτων ασφαλείας και την ψύξη των έξι αντιδραστήρων.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, έχει διαβεβαιώσει ότι οι γεννήτριες ντίζελ παρέχουν επαρκή ενέργεια στον σταθμό και ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες πλευρές για την αποκατάσταση της εξωτερικής γραμμής ηλεκτροδότησης.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι προκάλεσε σκόπιμα τη διακοπή του σταθμού από το ουκρανικό δίκτυο, με στόχο τη σύνδεσή του στο ρωσικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Από την πλευρά του, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών διέψευσε πρόσφατα ότι η Μόσχα σχεδιάζει την επανεκκίνηση του σταθμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο σε Μόσχα: Εγγυήσεις ασφαλείας για ρεύμα στη Ζαπορίζια

Το ρωσικό ΥΠΕΞ δήλωσε πως, μετά από διαβουλεύσεις, έλαβε εγγυήσεις ασφαλείας από την Ουκρανία για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.
Αεροπλάνο Sukhoi Su-57
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία - Ινδία σε διαπραγματεύσεις για πυρηνικό καύσιμο και παραγωγή Su-57

Η Rosatom διαπραγματεύεται την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου στην Ινδία, ενώ Μόσχα και Νέο Δελχί ενισχύουν τη στρατηγική τους συνεργασία με σχέδια για νέους πυρηνικούς σταθμούς και πιθανή τοπική παραγωγή του μαχητικού Su-57.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Ο Πούτιν δέχθηκε αμερικανικές προτάσεις για την Ουκρανία

Ο Πούτιν αποδέχθηκε κάποιες αμερικανικές προτάσεις για την Ουκρανία και απέρριψε άλλες, δήλωσε το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας πως η Ρωσία είναι ανοιχτή σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για εξεύρεση συμφωνίας.
Βάνες φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Συμφωνία για απαγόρευση ρωσικού αερίου έως το 2027 και πλήρη απεξάρτηση

Ευρωβουλευτές και κράτη μέλη συμφώνησαν στην απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού αερίου έως το 2027. Η φον ντερ Λάιεν μιλά για «νέα εποχή», ενώ η Ευρώπη προχωρά σε πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση και αυστηρό χρονοδιάγραμμα συμβολαίων.
δεξαμενόπλοιο σε σταθμό LNG
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με drone σε ρωσικό τερματικό και πετρελαιοφόρο στα ανοιχτά Τουρκίας

Ο τερματικός πετρελαίου της CPC κοντά στο Νοβοροσίσκ ανέστειλε τη λειτουργία του μετά από ζημιές σε αγκυροβόλιο λόγω επίθεσης μη επανδρωμένου σκάφους. Η φόρτωση σταμάτησε, δεν υπήρξαν τραυματισμοί στο προσωπικό.
Κατεστραμμένο κτήριο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνολικά 600.000 χωρίς ηλεκτρικό στην Ουκρανία μετά από ρωσική επίθεση

Ρωσικά πλήγματα με πυραύλους και drones στην Ουκρανία προκάλεσαν σοβαρές διακοπές ρεύματος σε πάνω από 600.000 πολίτες, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας. Επηρεάστηκαν Κίεβο, περιφέρειές του και το Χ