ΓΔ: 2497.98 1.96% Τζίρος: 169.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:35:37
Τεχνητή Νοημοσύνη Χέρι

MI5: Κίνδυνος για την ασφάλεια από ανεξέλεγκτη Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο επικεφαλής της MI5 προειδοποίησε για μελλοντικούς κινδύνους από την ανεξέλεγκτη Τεχνητή Νοημοσύνη, αν και δεν βλέπει σενάρια καταστροφής τύπου «Εξολοθρευτή». Παράλληλα, ανέφερε πως ήδη αξιοποιείται από υπηρεσίες ασφαλείας και τρομοκράτες.

Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που λειτουργούν χωρίς ανθρώπινο έλεγχο ενδέχεται στο μέλλον να θέσουν ζητήματα ασφάλειας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας MI5. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένει σενάρια «Αποκάλυψης» όπως αυτά που απεικονίζονται σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Στελέχη του τεχνολογικού τομέα έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης Τεχνητής Νοημοσύνης, προειδοποιώντας για ένα μέλλον παρόμοιο με αυτό της σειράς ταινιών «Εξολοθρευτής», όπου ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αποκτά αυτονομία και στρέφεται κατά της ανθρωπότητας.

Κατά την ετήσια ομιλία του για τις απειλές κατά της Βρετανίας, ο Κεν Μακάλουμ, επικεφαλής της MI5, ανέφερε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες ασφαλείας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους, ενώ παράλληλα τρομοκρατικές οργανώσεις αξιοποιούν την τεχνολογία για προπαγάνδα και αναγνώριση στόχων. Επιπλέον, κρατικοί παράγοντες τη χρησιμοποιούν για παρεμβάσεις σε εκλογικές διαδικασίες και αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το 2025, πέρα από τις σημερινές απειλές, είναι απαραίτητο να εξεταστούν οι πιθανοί μελλοντικοί κίνδυνοι από αυτόνομα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που ενδέχεται να ξεφύγουν από την ανθρώπινη επίβλεψη και έλεγχο.

Ο Μακάλουμ τόνισε ότι «διαλέγει προσεκτικά τα λόγια του», αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο παρερμηνείας των δηλώσεών του ως υπερβολικά καταστροφολογικών. Όπως σημείωσε, η περαιτέρω ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης απαιτεί από οργανισμούς όπως η MI5 να σχεδιάσουν εγκαίρως τη μελλοντική στρατηγική για την υπεράσπιση της χώρας.

Συμπλήρωσε ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μην σημαίνει ποτέ κάτι κακό για εμάς. Αλλά θα ήταν απερίσκεπτο να αγνοήσουμε τη δυνατότητά της να προκαλεί ζημία. Το παρακολουθούμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

28χρονος Βρετανός κατηγορείται για τη δολοφονία της Αν Γουίτικαμ

Ένας 28χρονος άνδρας κατηγορείται για τη δολοφονία της πρώην υπουργού Αν Γουίτικαμ, που βρέθηκε νεκρή με σοβαρά τραύματα στη νοτιοδυτική Αγγλία. Ο φερόμενος δράστης θα οδηγηθεί αύριο ενώπιον του δικαστηρίου του Γουεστμίνστερ.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη συνομιλία νέου Βρετανού πρωθυπουργού με Μπάιντεν για ασφάλεια

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ διαβεβαίωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο Τραμπ για τη δέσμευσή του στην άμυνα και ασφάλεια, ενώ τόνισε τη σημασία της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: 14χρονος αρνείται τις κατηγορίες για σχεδιασμό επιθέσεων σε τζαμιά

Ένας 14χρονος στο Λονδίνο, κατηγορούμενος για σχεδιασμό επιθέσεων σε τζαμιά υπό την επιρροή ακροδεξιάς ιδεολογίας, δήλωσε αθώος στο δικαστήριο για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών και ρατσιστικής φθοράς.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώην υπουργός Αν Γουίτικαμ στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στη Βρετανία

Η δολοφονία της πρώην υπουργού Αν Γουίτικαμ ήταν στοχευμένη, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική. Έρευνες συνεχίζονται για τα κίνητρα. Συνελήφθη ύποπτος, που ερευνάται και για προετοιμασία ή υποκίνηση τρομοκρατίας.