ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ σε γραφείο
Ο Ντόναλντ Τραμπ κοιτάζει, ενώ εμφανίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε κινητό τηλέφωνο.

Τραμπ: Συνάντηση με Πούτιν σε δύο εβδομάδες για τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντίμιρ Πούτιν σε δύο εβδομάδες στη Βουδαπέστη, εκφράζοντας αισιοδοξία για κατάπαυση του πυρός και τέλος στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει δεύτερη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν «σε περίπου δύο εβδομάδες», με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η συνάντηση αναμένεται να λάβει χώρα στη Βουδαπέστη, έπειτα από δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών. 

Ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία ότι η επικείμενη συνάντηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλειμμα πυρός, παρά το γεγονός ότι η πρώτη τους συνάντηση, τον Αύγουστο στην Αλάσκα, δεν είχε αποδώσει. 

«Πιστεύω ότι η Αλάσκα έθεσε τις βάσεις», δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο. «Νομίζω ότι αυτή τη φορά θα πετύχουμε και θα σώσουμε πολλές ζωές».

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε τη συνομιλία μέσω του συμβούλου του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, ο οποίος ανέφερε ότι η επικοινωνία ήταν «ουσιαστική και ειλικρινής». Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έγραψε στο X: «Είμαστε έτοιμοι!» και αποκάλυψε πως μίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ για την προετοιμασία της συνόδου.

Πριν από τη συνάντηση κορυφής, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πραγματοποιήσουν διπλωματικές επαφές υψηλού επιπέδου, με επικεφαλής από αμερικανικής πλευράς τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο. Ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται να επικοινωνήσει μαζί του τις επόμενες ημέρες.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν ενδεχόμενο εμπορικών σχέσεων εάν τερματιστεί ο πόλεμος, υπογραμμίζοντας ότι η διπλωματία πρέπει να προηγηθεί των κυρώσεων. 

«Θέλουμε ειρήνη. Δεν είναι ώρα για νέες κυρώσεις, ίσως όχι ακόμα», φέρεται να δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνεργάτες του στο Κογκρέσο.

Η επικοινωνία Τραμπ–Πούτιν πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πιέζει για την προμήθεια πυραύλων Tomahawk με μεγαλύτερο βεληνεκές.

Παρότι ο Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα εξετάσει το αίτημα, φάνηκε να αλλάζει στάση μετά την επικοινωνία με τον Ρώσο ηγέτη. 

«Έχουμε πολλούς Tomahawk, αλλά τους χρειαζόμαστε κι εμείς. Δεν μπορούμε να αποδυναμώσουμε τη χώρα μας», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους.

Ο Ζελένσκι σχολίασε ότι η απειλή χρήσης Tomahawk φαίνεται να «έφερε τη Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».  «Η Μόσχα σπεύδει να επαναλάβει τον διάλογο μόλις ακούσει για Tomahawks», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ουκρανή πρέσβης στις ΗΠΑ, Όλγα Στεφανισίνα, ωστόσο, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «πλήττει την ειρηνευτική προσπάθεια του Τραμπ», επικαλούμενη νέα νυχτερινή αεροπορική επίθεση κατά ουκρανικών πόλεων.

Η νέα πρωτοβουλία του Τραμπ έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη διαμεσολάβησή του για κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ο ίδιος θεωρεί ότι η επιτυχία του στη Μέση Ανατολή μπορεί να βοηθήσει και στη διπλωματική επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία. 

«Η επιτυχία στη Μέση Ανατολή θα βοηθήσει να πετύχουμε τέλος στον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας», έγραψε ο Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα.

Παρά τις επανειλημμένες συνομιλίες του με τον Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει δείξει διάθεση για παραχωρήσεις. Η Μόσχα συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής, προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.

Την ίδια ώρα, ο Ζελένσκι αναμένεται να επιδιώξει ενίσχυση αεράμυνας και συνεργασία σε drones, καθώς και νέα ενεργειακά συμβόλαια, προκειμένου να διατηρήσει την αμερικανική στήριξη.

Παρά τις πιέσεις, ο Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει άλλη μια ευκαιρία στη διπλωματία με τον Πούτιν, δηλώνοντας ότι «ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζει κανείς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ουκρανία: Ρωσία καθορίζει την πρόοδο για ειρήνη στην Ουκρανία

Η πρόοδος προς συμφωνία ειρήνης εξαρτάται από τη στάση της Ρωσίας, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανίας στη Φλόριντα που επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια και τη διαρκή ειρήνη.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ευχαριστίες στις ΗΠΑ για την επιστροφή 7 παιδιών από τη Ρωσία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για τη βοήθεια στην επιστροφή επτά ουκρανόπουλων από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι χιλιάδες παιδιά ακόμη περιμένουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μελάνια Τραμπ: Επτά παιδιά επέστρεψαν στις οικογένειές τους από Ουκρανία

Επτά παιδιά από την Ουκρανία επέστρεψαν στις οικογένειές τους από τη Ρωσία, ανακοίνωσε η Μελάνια Τραμπ, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για τον επαναπατρισμό ανηλίκων και τη βελτίωση της επικοινωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Γουίτκοφ και Κούσνερ ενημέρωσαν τον Τραμπ για συζητήσεις με Πούτιν

Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι Γουίτκοφ και Κούσνερ ενημέρωσαν τον Τραμπ και Ουκρανούς αξιωματούχους μετά από «παραγωγική» συνάντηση με τον Πούτιν στη Μόσχα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός απεσταλμένος συναντήθηκε με Ουκρανούς μετά τις συνομιλίες στη Μόσχα

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, συναντήθηκε με την ουκρανική αντιπροσωπεία μετά τις συνομιλίες στη Μόσχα με τον Πούτιν, σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ. Αναμένονται νέες συνομιλίες στην Αμερική σύντομα.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι ρωσικές προελάσεις «ενίσχυσαν» τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Οι επιτυχίες της Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο «διευκόλυναν» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Γιούρι Ουσακόφ, την ώρα που το Κίεβο διαψεύδει την πτώση της Ποκρόφσκ.