Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας, καθώς σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Βενεζουέλα πραγματοποίησε την Πέμπτη μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορά της με την Κολομβία. Παράλληλα, οι ΗΠΑ έπληξαν ακόμη ένα σκάφος στην Καραϊβική, το οποίο φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά, αυξάνοντας τους φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση.
Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό με επιζώντες από τα αμερικανικά πλήγματα στην περιοχή, μετά την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Η αυξανόμενη κρίση προκαλεί ανησυχία σε περιφερειακό επίπεδο και έχει οδηγήσει σε σημαντικές ανακατατάξεις τόσο στον κρατικό μηχανισμό των δύο χωρών όσο και στις ένοπλες δυνάμεις. Στις ΗΠΑ, ο ναύαρχος που ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις στην περιοχή ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή του μετά από μόλις έναν χρόνο στη θέση αυτή.
Στη Βενεζουέλα, η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες αναγκάστηκε να διαψεύσει δημοσιεύματα περί διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Παράλληλα, οι πολιτείες Ταχίρα και Αμαζόνας ανακοίνωσαν την ενίσχυση περιπολιών και ελέγχων στα σύνορα με την Κολομβία. Στην Ταχίρα, όπου βρίσκονται τρεις βασικές γέφυρες που συνδέουν τις δύο χώρες, ο στρατός έχει αναπτυχθεί στη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, με τουλάχιστον 17.000 στρατιώτες, σύμφωνα με τον στρατηγό Μιχέλ Βαγιαντάρες.
Στην πολιτεία Αμαζόνας, που συνορεύει με τη Βραζιλία, ο στρατός οργανώνεται με στόχο την προστασία των «στρατηγικών επιχειρήσεων» και των βασικών υπηρεσιών, όπως δήλωσε ο στρατηγός Λιονέλ Σόχο. Βασικός στόχος είναι η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και η ενσωμάτωση των ένοπλων πολιτών.
Επιχειρήσεις των ΗΠΑ και κατηγορίες για «ψυχολογικό πόλεμο»
Οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών, έχουν αναπτύξει επτά πολεμικά πλοία στην Καραϊβική και ένα ακόμη στον Κόλπο του Μεξικού. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τον Βενεζουελάνο ομόλογό του για άμεση εμπλοκή στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από την αμερικανική δικαιοσύνη και προσφέρεται αμοιβή 50 εκατ. δολαρίων για τη σύλληψη του Μαδούρο.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι έχει δώσει στη CIA άδεια για μυστικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Βενεζουέλας. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον πέντε επιχειρήσεις κατά ταχύπλοων που φέρονται να μετέφεραν ναρκωτικά, με τουλάχιστον 27 νεκρούς. Το τελευταίο επεισόδιο, σύμφωνα με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, άφησε για πρώτη φορά επιζώντες.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις Τραμπ για τις επιχειρήσεις της CIA, καταγγέλλοντας «τα πραξικοπήματα που απεργάζεται» η αμερικανική υπηρεσία. Παράλληλα, δημοσίευμα της εφημερίδας Miami Herald, που δεν επικαλείται πηγές, ανέφερε ότι η Ντέλσι Ροντρίγκες και ο αδελφός της Χόρχε διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ για την εκδίωξη του Μαδούρο, κάτι που η ίδια χαρακτήρισε «ψέμα» και «μέρος του ψυχολογικού πολέμου» κατά της Βενεζουέλας.
Η Ροντρίγκες τόνισε ότι η «μπολιβαριανή επανάσταση» στηρίζεται σε μια πολιτικοστρατιωτική ανώτατη διοίκηση, ενωμένη γύρω από τη λαϊκή βούληση, επιβεβαιώνοντας τη στήριξή της στον πρόεδρο Μαδούρο.