ΓΔ: 2665.49 0.16% Τζίρος: 43.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:08:39
Ορυκτά καύσιμα
Φώτο: Shutterstock

Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης αναγνωρίζει τα ορυκτά καύσιμα ως απειλή

Ιστορική απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης, τα ορυκτά καύσιμα χαρακτηρίζονται βασική αιτία της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης, με κάλεσμα για δίκαιη μετάβαση.

Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) προχώρησε σε μια ιστορική απόφαση, αναγνωρίζοντας τα ορυκτά καύσιμα ως βασική αιτία των κρίσεων του κλίματος και της βιοποικιλότητας. 

Η ανακοίνωση έγινε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο της IUCN, του μεγαλύτερου παγκόσμιου δικτύου προστασίας της φύσης, στο οποίο συμμετέχουν 1.400 κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Για πρώτη φορά, τα μέλη της IUCN ενέκριναν την πρόταση 042, η οποία χαρακτηρίζει ρητά την παραγωγή ορυκτών καυσίμων ως απειλή για τη φύση. Παράλληλα, καλεί τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στο παγκόσμιο πολυμερές σύστημα διεθνών οργανισμών και συμφωνιών.

Η πρόταση 042 υπογραμμίζει το επείγον κενό στη διεθνή ρύθμιση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων. 

Ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να εξετάσουν νέες λύσεις, όπως μια πιθανή Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Ορυκτών Καυσίμων, με στόχο τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, του πετρελαίου και του αερίου. Προτείνει επίσης τη διακοπή νέων εξορύξεων και τη διασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης για εργαζόμενους και κοινότητες.

Το ψήφισμα ενισχύει τον ρόλο της IUCN στη διατήρηση της φύσης, ζητώντας την προστασία των οικοσυστημάτων από εξορύξεις και την ακύρωση επέκτασης νέων έργων ορυκτών καυσίμων. 

Τονίζει την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα διατήρησης, αποτελώντας την πιο ισχυρή διατύπωση που έχει υιοθετηθεί έως σήμερα σε πολυμερές φόρουμ για την προμήθεια πετρελαίου, αερίου και άνθρακα.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που επιβεβαιώνει τις νομικές υποχρεώσεις των κρατών για αποτροπή κλιματικών ζημιών. Έρχεται επίσης λίγες εβδομάδες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP30) στο Μπελέμ, όπου αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις. Το μήνυμα είναι σαφές: «δεν υπάρχει διατήρηση της φύσης χωρίς κλιματική δικαιοσύνη και δεν υπάρχει μέλλον με ορυκτά καύσιμα»

Ο χρόνος για δράση είναι περιορισμένος και οι παγκόσμιοι ηγέτες καλούνται να ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακρόπολη Αθήνας φόντο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερυθρός Σταυρός: Δράση για προστασία επισκεπτών Ακρόπολης από ζέστη

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός πραγματοποίησε έκτακτη δράση στην Ακρόπολη, με κλιμάκια νοσηλευτών και εθελοντών που στήριξαν επισκέπτες λόγω υψηλών θερμοκρασιών, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Greenpeace: 36 δισ. ευρώ το κόστος της ξηρασίας στη Γερμανία

Η παρατεταμένη ξηρασία στη Γερμανία προκάλεσε ζημιές τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Greenpeace, με σημαντικές απώλειες στην αγορά εργασίας και τη γεωργία. Η οργάνωση ζητά άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Υμηττός βουνό θέα Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Forum ΣΠΑΥ: Πρόληψη, ανθεκτικότητα και διακυβέρνηση για τον Υμηττό

Ξεκίνησε το Forum του ΣΠΑΥ με θέμα «Υμηττός 2030», εστιάζοντας στην πρόληψη, ανθεκτικότητα και διακυβέρνηση απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις. Όλοι οι δήμοι-μέλη βρίσκονται σε εγρήγορση για την προστασία του βουνού.