ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:44:31
Το κτίριο της Κνεσέτ

Ο Βανς απορρίπτει την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ

Ο Τζέι Ντι Βανς καταδίκασε τις συζητήσεις ισραηλινής προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, ενώ και ο ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο εξέφρασε αντίθεση, τονίζοντας πως τέτοια σχέδια υπονομεύουν την ειρήνη στη Γάζα.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, εξέφρασε την αντίθεσή του στις συζητήσεις που διεξάγονται στην Κνεσέτ σχετικά με τα σχέδια προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, ακολουθώντας την κριτική που διατύπωσε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ εντός της ημέρας.

Κατά την επίσκεψη του Βανς, το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε την εξέταση δύο νομοσχεδίων που αποσκοπούν στην επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας στη Δυτική Όχθη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες υπονομεύουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Ο Βανς, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, δήλωσε: «Η πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ είναι ότι η Δυτική Όχθη δεν θα προσαρτηθεί από το Ισραήλ, αυτό θα συνεχίσει να είναι η πολιτική μας». Πρόσθεσε πως «αν κάτι τέτοιο θα ήταν μία πολιτική κίνηση, θα ήταν μία πολύ βλακώδης πολιτική κίνηση και προσωπικά το εκλαμβάνω ως ύβρη».

Πριν την αναχώρησή του για το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι ενδεχόμενο σχέδιο προσάρτησης θα απειλούσε την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και θα είχε αρνητικές συνέπειες.

Ο Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε πως «δεν είναι κάτι που μπορούμε να υποστηρίξουμε προς το παρόν», ενώ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι «δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη. Όχι, δεν θα το επιτρέψω. Αυτό δεν θα συμβεί».

Τα σχέδια προσάρτησης υποστηρίζονται κυρίως από την ισραηλινή άκρα δεξιά.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ επισκέφθηκαν την Ιερουσαλήμ αυτήν την εβδομάδα, με αφορμή τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου.

Ο Βανς παραδέχθηκε ότι οι επόμενες φάσεις της συμφωνίας, που περιλαμβάνουν τον αφοπλισμό της Χαμάς και την ανοικοδόμηση της Γάζας, θα είναι «πολύ δύσκολες».

Όπως τόνισε, «έχουμε μία πολύ, πολύ δύσκολη αποστολή μπροστά μας, δηλαδή τον αφοπλισμό της Χαμάς και την ανοικοδόμηση της Γάζας, τη βελτίωση της ζωής για τους ανθρώπους στη Γάζα, αλλά επίσης τη διασφάλιση ότι η Χαμάς δεν θα αποτελεί πια απειλή για τους φίλους μας στο Ισραήλ».

Ο Βανς απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γάζα, στο πλαίσιο διεθνούς δύναμης ασφαλείας που προβλέπει η συμφωνία, και διευκρίνισε ότι αναζητούνται χώρες πρόθυμες να συμμετάσχουν στη δύναμη αυτή.

Η Χαμάς, μέχρι στιγμής, έχει απορρίψει τον αφοπλισμό, ενώ οι μαχητές της έχουν επανεμφανιστεί σε περιοχές της Γάζας μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, συγκρουόμενοι με άλλες ένοπλες οργανώσεις που κατηγορούνται για συνεργασία με το Ισραήλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, ενώ αστειεύτηκε αποκαλώντας κατά λάθος τον γερουσιαστή Τσακ Σούμερ Παλαιστίνιο.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Φόβοι για εξοπλιστική κούρσα λόγω πυρηνικής συμφωνίας Σ. Αραβίας

Η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για πυρηνικούς αντιδραστήρες με αμερικανική τεχνολογία και εμπλουτισμό ουρανίου προκαλεί ανησυχίες για κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ισραήλ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα ακόμα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αούν παρουσιάζει στις ΗΠΑ σχέδιο αφοπλισμού Χεζμπολάχ και ζητά στήριξη

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν θα παρουσιάσει στον Ντόναλντ Τραμπ σχέδιο αφοπλισμού της Χεζμπολάχ και αποχώρησης ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί ποτέ στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί στις ΗΠΑ, απαντώντας στις δηλώσεις του δημάρχου Νέας Υόρκης που άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο λόγω νομικών διαδικασιών.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο συγχαίρει τον Λίβανο για το βήμα προς ειρήνη

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο συνεχάρη τον Λίβανο για τα βήματα προς την ειρήνη, συζητώντας με τον πρόεδρο Αούν στην Ουάσιγκτον. Τόνισε τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.