ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πώς θα είναι οι διακοπές μας στην εποχή του κορονοϊού

Ο επικεφαλής του τουριστικού ομίλου TUI σημειώνει πως θα ταξιδεύουμε με μάσκες και αντισηπτικά ενώ πλεονέκτημα θα έχουν οι χώρες που προετοιμάζονται εντατικά για την επιστροφή των τουριστών.

Αισιόδοξος για το πως θα διαμορφωθούν οι φετινές διακοπές έδειξε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της TUI Φρίτς Γιούσεν με επιστολή του προς τους εργαζομένους του τουριστικού ομίλου που αποτελεί τον κορυφαίο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την επιστολή του, που δημοσιεύει η Bild, ο επικεφαλής της TUI εκτιμά πως θα υπάρξουν ταξίδια αλλά θα προσφέρουν διαφορετικούς προορισμούς καθώς θα προέχει η ασφάλεια. «Φυσικά και τα ταξίδια θα είναι διαφορετικά το 2020: άλλοι προορισμοί, άλλα μέτρα ασφαλείας, διαφορετικές τουριστικές προσφορές στον τόπο των διακοπών. Αλλά ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και από τη στιγμή που ο τουρισμός μπορέσει και εκκινήσει υπεύθυνα και με ασφάλεια, οι τουρίστες θα αρχίσουν τα ταξίδια». Ο ίδιος επισημαίνει μάλιστα ότι «αντί να θέτουμε εν αμφιβόλω τις διακοπές και την καλοκαιρινή σεζόν, θα έπρεπε να συμφωνήσουμε σε σαφείς προδιαγραφές. Τόσο για τις διακοπές στο εσωτερικό, όσο και στην Ευρώπη και την ΕΕ».

Η τουριστική σεζόν αναμένεται να μετακινηθεί προς τα πίσω, με συγκεκριμένες περιοχές να ξεκινούν νωρίτερα να υποδέχονται τους τουρίστες. «Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κέντρο βάρους της σεζόν μετατίθεται προς τα πίσω. Το άνοιγμα θα γίνει πιθανότατα σταδιακά και ανά περιφέρειες. Οι Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά, για παράδειγμα, θα μπορέσουν να υποδεχθούν νωρίτερα τουρίστες από τις τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής Ισπανίας».

Χώρες που ήταν καλά προετοιμασμένες και δεν έχουν πληγεί τόσο από τον κορονοϊό αναμένεται να υποδεχθούν τους περισσότερους τουρίστες με τον κ. Γιούσεν να σημειώνει πως τα ταξίδια θα είναι εφικτά «καταρχήν στην ίδια τη χώρα, σε γειτονικές χώρες και σε χώρες που δεν έχουν πληγεί τόσο (σ.σ. από την πανδημία) και οι οποίες θεωρούν τον εαυτό τους καλά προετοιμασμένο. Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία και Πορτογαλία αναζητούν το διάλογο με μας και προετοιμάζονται εντατικά για την επιστροφή των τουριστών. Αυτό προϋποθέτει βέβαια την σταδιακή προσαρμογή των περιορισμών που ισχύουν για ταξίδια και πτήσεις».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γερμανικού τουριστικού ομίλου, ύψιστη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πελατών και των εργαζομένων. «Αναφορικά με τα εξειδικευμένα βήματα επανέναρξης των δραστηριοτήτων μας είμαστε σε στενή επαφή με τις διάφορες κυβερνήσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο».

Ο τρόπος που θα ταξιδεύουμε θα είναι διαφορετικός καθώς  «οι διαδικασίες σε αεροδρόμια, στα αεροπλάνα μας, στα ξενοδοχεία και πλοία αλλάζουν. Είχαμε και πριν υψηλά υγειονομικά στάνταρ, αλλά τώρα τα διευρύνουμε. Πιθανότατα θα έρθουν οι μάσκες στα αεροσκάφη, όπως και στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Όσον αφορά την ασφάλεια των τουριστών επί τόπου, για παράδειγμα στα ξενοδοχεία, ο τουριστικός κλάδος καλείται να βρει λύσεις σε μια σειρά ερωτημάτων, όπως λέει: «Ποια θα πρέπει να είναι η πληρότητα σε ξενοδοχεία και πλοία; Πως θα γίνεται η εξυπηρέτηση στα εστιατόρια, θα υπάρχουν αρχικά περισσότερες προσφορές διαμερισμάτων στα ξενοδοχεία μας και ποιες αθλητικές δραστηριότητες θα προσφέρουμε;». Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να αναμένονται σταθερά ωράρια γευμάτων, μικρά τραπέζια, λιγότερα μπουφέ και, φυσικά, περισσότερο προσωπικό. Οι λεπτομέρειες για όλα αυτά, όπως λέει, θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες. «Το σίγουρο είναι ότι είμαστε προετοιμασμένοι και θα διαμορφώσουμε με υπευθυνότητα την επανέναρξη», επισημαίνει ο Φριτς Γιούσεν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εξαιρετικά αργή η ανάκαμψη του κλάδου φιλοξενίας εκτιμά η Corinth Capital

O ταξιδιωτικός και τουριστικός κλάδος συμβάλλει στο 3 έως 3,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ αν μετρήσουμε τις σχετικές βιομηχανίες, η συνολική συμβολή του τουρισμού στο παγκόσμιο ΑΕΠ πλησιάζει το 10%. 
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες κάτοικοι διαδήλωσαν στα Κανάρια Νησιά κατά του μαζικού τουρισμού

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Άνθρωποι ζουν εδώ» και «Δεν θέλουμε να δούμε το νησί μας να πεθάνει», διαδηλωτές καλούσαν για αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία που αντιπροσωπεύει το 35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
ΔΙΕΘΝΗ

Εκατομμύρια Αμερικανοί προετοιμάζονται για την ολική έκλειψη ηλίου

Πολλά ξενοδοχεία καταγράφουν πληρότητα εδώ και μήνες. Και οι τιμές των λίγων εναπομείναντων δωματίων, που συνήθως κυμαίνονται στα 150 δολάρια τη βραδιά, έχουν εκτοξευτεί μεταξύ 600 και 700 δολαρίων.