ΓΔ: 2199.5 -3.43% Τζίρος: 323.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:03:42
Μουσείο Λούβρου Παρίσι
Εντυπωσιακή όψη του Μουσείου Λούβρου στο Παρίσι κάτω από καθαρό ουρανό.

Λούβρο: Έξι χρόνια απαιτούνται για την αποκατάσταση της ασφάλειας

Το Λούβρο ξεκίνησε έλεγχο ασφαλείας πριν 10 χρόνια, όμως η αναβάθμιση δεν θα ολοκληρωθεί πριν το 2032, σύμφωνα με έκθεση. Η πρόσφατη κλοπή πολύτιμων κοσμημάτων ανέδειξε τα σοβαρά κενά ασφαλείας του μουσείου.

Σημαντικά ερωτήματα για την ασφάλεια και τη διαχείριση του Μουσείου του Λούβρου στη Γαλλία προκαλεί η πρόσφατη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε λίγο μετά την εντυπωσιακή κλοπή κοσμημάτων αξίας 102 εκατ. δολαρίων από τέσσερις δράστες.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι ο εκτεταμένος έλεγχος ασφαλείας που ξεκίνησε το μουσείο το 2015 δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, με την πλήρη αναβάθμιση να τοποθετείται χρονικά μετά το 2032. Μέχρι το 2024, μόλις το 39% των αιθουσών διέθεταν κάμερες παρακολούθησης, ενώ οι αρχές έχουν αναγνωρίσει την ανεπάρκεια των μέτρων ασφαλείας του μουσείου.

Παρά το γεγονός ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε τέσσερις υπόπτους για τη ληστεία, τα κλοπιμαία παραμένουν άφαντα. Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης λίγες ημέρες μετά το περιστατικό.

Επιπλέον, η έκθεση τονίζει ότι υπερβολικές δαπάνες για αγορές έργων τέχνης, επαναπρογραμματισμό έργων μετά την πανδημία και απώλειες εσόδων λόγω αναποτελεσματικότητας και απάτης με εισιτήρια δυσχεραίνουν τις προσπάθειες ανακαίνισης της υποδομής.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του μουσείου δεν βασίστηκαν σε τεχνικές ή οικονομικές μελέτες σκοπιμότητας και δεν έλαβαν υπόψη τις ανάγκες σε προσωπικό.

Συστάσεις και νέες πρωτοβουλίες

Το Ελεγκτικό Συνέδριο προτείνει δέκα συστάσεις, όπως τη μείωση του αριθμού των αποκτημάτων, την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και την ανακαίνιση της ψηφιακής υποδομής. Επιπλέον, ζητά την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ανεπαρκής για το μέγεθος του Λούβρου.

Ο επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε τη ληστεία «εκκωφαντικό» συναγερμό που ενισχύει τα συμπεράσματα της έκθεσης. Μετά το περιστατικό, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν νέα μέτρα ασφαλείας, όπως συσκευές αποτροπής εισβολών και φράγματα για οχήματα στις γύρω οδούς.

Η υπουργός Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί, σε γραπτή δήλωσή της, συμφώνησε με την ανάγκη για άμεσες τεχνικές παρεμβάσεις, ενώ η διευθύντρια του Λούβρου, Λοράνς ντε Καρ, υποστήριξε τις περισσότερες συστάσεις, τονίζοντας τη σημασία του μακροπρόθεσμου σχεδίου μετασχηματισμού για τη διαχείριση των διαρθρωτικών προκλήσεων του μουσείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Αύξηση πυρηνικών κεφαλών με απόφαση που ανήκει στον πρόεδρο

Ο Μακρόν ανακοίνωσε αύξηση των γαλλικών πυρηνικών κεφαλών, χωρίς πλέον δημοσιοποίηση των αριθμών. Τόνισε ότι δεν προτίθεται να ξεκινήσει κούρσα εξοπλισμών και ότι η απόφαση για χρήση ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Δεν χρειάζεται υπερβολική ανησυχία ή φόβος στους πολίτες

Ο Παύλος Μαρινάκης επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η ένταξη της χώρας σε πυρηνική ομπρέλα της Γαλλίας, με νεότερα σύντομα. Διαβεβαίωσε για επαρκή μέτρα ασφαλείας και κανένα κίνδυνο για Έλληνες στρατιώτες μετά το πλήγμα στη Σαουδική Αραβία.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Υψηλή ετοιμότητα της γαλλικής αστυνομίας λόγω κρίσης στη Μέση Ανατολή

Οι γαλλικές αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε ενίσχυση μέτρων ασφαλείας σε ευαίσθητους χώρους και ιρανικές διαδηλώσεις στη Γαλλία.
Άνδρας σε συνεδρίαση ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαρό: Έκκληση για αποκλιμάκωση και στήριξη των χωρών του Κόλπου

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό ζήτησε άμεση αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συνδράμει στην άμυνα του Κόλπου, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την εμπλοκή του Ιράν και της Χεζμπολάχ στην κρίση.
Σύστημα εκτόξευσης πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ στέλνει δύο γαλλικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Η ΕΕ ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της στην Ερυθρά Θάλασσα με δύο γαλλικά πολεμικά πλοία, λόγω της κλιμάκωσης στην περιοχή που απειλεί τις θαλάσσιες μεταφορές, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για επέκταση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία, Γερμανία και ΗΒ έτοιμες για «αναλογικά» αμυντικά μέτρα κατά Ιράν

Σε κοινή δήλωση, οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου καταδικάζουν τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή, καλώντας σε άμεσο τερματισμό τους και δηλώνοντας ετοιμότητα για αμυντική δράση μαζί με ΗΠΑ και συμμάχους.