Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εξαιρέσει την Ουγγαρία από τις αμερικανικές κυρώσεις που αφορούν χώρες που προμηθεύονται ρωσικό πετρέλαιο. Η δήλωση έγινε κατά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, στον Λευκό Οίκο, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε την αντιμεταναστευτική πολιτική της ουγγρικής κυβέρνησης.
Ο Τραμπ ανέφερε πως η επιλογή αυτή εξετάζεται, καθώς, όπως δήλωσε, «είναι πολύ δύσκολο για αυτόν να πάρει πετρέλαιο και αέριο από άλλες περιοχές. Όπως ξέρετε, δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα». Ο Όρμπαν από την πλευρά του τόνισε ότι η Ουγγαρία εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία, καθώς προμηθεύεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσω αγωγών.
Τον προηγούμενο μήνα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις μεγαλύτερες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, Rosneft και Lukoil, λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον κάλεσε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, να διακόψουν τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.
Οι κυρώσεις αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν την πολιτική σταθερότητα του Όρμπαν, λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν διασφαλίζουν τη νίκη του εθνικιστή ηγέτη, ο οποίος κυβερνά από το 2010.
Ο Τραμπ εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή του στον Ούγγρο πρωθυπουργό, δηλώνοντας: «Τον στηρίζω. Κάνει φανταστική δουλειά».
Ο Βίκτορ Όρμπαν επισκέφθηκε πέρυσι τρεις φορές τον Τραμπ στη Φλόριντα, γεγονός που επιβεβαιώνει τη στενή πολιτική και ιδεολογική τους σχέση. Ο Τραμπ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «σέβεται» την Ουγγαρία και τον ηγέτη της, επισημαίνοντας πως «είχε δίκιο για τη μετανάστευση» και ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν «να αντλήσουν έμπνευση» από την ουγγρική πολιτική.
Από την πλευρά του, ο Όρμπαν ζήτησε να ξεκινήσει «μια χρυσή εποχή» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ουγγαρίας, χρησιμοποιώντας μια έκφραση που συχνά επαναλαμβάνει ο Τραμπ.
Θέσεις για την Ουκρανία και τη διεθνή πολιτική
Ο Όρμπαν υποστήριξε ότι «είμαστε η μόνη κυβέρνηση στην Ευρώπη που θεωρείται σύγχρονη χριστιανική κυβέρνηση», ασκώντας κριτική στις προοδευτικές πολιτικές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Επέκρινε επίσης τη στάση της ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως «οι μοναδικές κυβερνήσεις που τάσσονται υπέρ της ειρήνης είναι αυτές των ΗΠΑ και της μικρής Ουγγαρίας».
Ο Τραμπ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία «σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον».
Ο Βίκτορ Όρμπαν παραμένει ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που διατηρούν σχέσεις τόσο με την Ουάσινγκτον όσο και με τη Μόσχα. Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Ντάνιελ Χέγκεντους, ο Τραμπ έχει ήδη αποδείξει ότι «είναι έτοιμος να βοηθήσει τους ιδεολογικούς συμμάχους του», ιδιαίτερα ενόψει εκλογών, όπως συνέβη πρόσφατα με την οικονομική στήριξη προς τον Αργεντινό πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι.
Ο Όρμπαν, που έχει αρνηθεί να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, βρίσκεται συχνά σε αντιπαράθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για ζητήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου.