ΓΔ: 2120.71 -0.01% Τζίρος: 148.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Όμηροι Ισραήλ Χαμάς
Τοίχος με αφίσες ομήρων από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ισραήλ: Παράδοση λειψάνων που φέρεται να ανήκουν στον Χαντάρ Γκόλντιν

Το Ισραήλ παρέλαβε από τη Χαμάς τη σορό άνδρα που φέρεται πως είναι ο στρατιώτης Χαντάρ Γκόλντιν, ο οποίος σκοτώθηκε στη Γάζα το 2014. Το λείψανο θα εξεταστεί για ταυτοποίηση, ενώ είναι η 24η σορός ομήρου που επιστρέφεται.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την παραλαβή της σορού ενός ομήρου, που σύμφωνα με τη Χαμάς είναι ο Ισραηλινός στρατιώτης Χαντάρ Γκόλντιν, ο οποίος σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2014.

Τα λείψανα παραδόθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό στον ισραηλινό στρατό και τη Σιν Μπετ, την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Ισραήλ για εξέταση από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση, όπως αναφέρει το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του ομήρου, αυτή θα είναι η 24η σορός που παραδίδει η Χαμάς, από τις συνολικά 28 που έχει δεσμευτεί να επιστρέψει βάσει της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Το Σάββατο κυκλοφόρησαν φήμες, μετά τη δημοσίευση βίντεο που έδειχνε ενόπλους της Χαμάς και μέλη του Ερυθρού Σταυρού να εισέρχονται σε σήραγγα στη Γάζα για να ανασύρουν μια σορό. Πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το Ισραήλ επέτρεψε σε μέλη της Χαμάς και του Ερυθρού Σταυρού να πραγματοποιήσουν έρευνες σε σήραγγα στην πόλη της Ράφα, η οποία βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο.

Ο αρχηγός του στρατού, Εγιάλ Ζαμίρ, συναντήθηκε το βράδυ με την οικογένεια του υπολοχαγού Χαντάρ Γκόλντιν.

Νωρίτερα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι θα παραδώσει τη σορό "του αξιωματικού Χαντάρ Γκόλντιν, που βρέθηκε χθες σε μια σήραγγα" στη Ράφα. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε αργότερα ότι παραδόθηκε στον Ερυθρό Σταυρό φέρετρο με τη σορό ενός ομήρου.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Χαντάρ Γκόλντιν ήταν 23 ετών όταν σκοτώθηκε την 1η Αυγούστου 2014, κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής σε σήραγγα κοντά στη Ράφα, στον πόλεμο της Λωρίδας της Γάζας. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε ότι "τρομοκράτες που βγήκαν από μια σήραγγα" επιτέθηκαν στους Ισραηλινούς στρατιώτες, σκότωσαν τον Γκόλντιν και "έσυραν τη σορό του μέσα στη σήραγγα".

Η επιστροφή της σορού του "έπειτα από 11 χρόνια αναμονής (…) θα στείλει το μήνυμα ότι η δέσμευση του Ισραήλ να μην αφήνει πίσω κανέναν στρατιώτη του, παραμένει απαρασάλευτη", σημείωσε ο Ισραηλινός χρονικογράφος Άμος Χάρελ στην εφημερίδα Haaretz.

Τον Ιανουάριο, ο ισραηλινός στρατός είχε μεταφέρει από τη Γάζα στο Ισραήλ τη σορό του στρατιώτη Ορόν Σαούλ, ο οποίος σκοτώθηκε στις 20 Ιουλίου 2014, σε ηλικία 21 ετών, από έκρηξη στρατιωτικού οχήματος κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην Πόλη της Γάζας.

Αν επιβεβαιωθεί ότι τα λείψανα ανήκουν στον Γκόλντιν, στη Γάζα θα παραμένουν μόνο τέσσερις σοροί ομήρων που πρέπει να επιστραφούν σύμφωνα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Οι υπόλοιπες σοροί ανήκουν σε τρεις Ισραηλινούς και έναν Ταϊλανδό, που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ, ΕΕ και ΜΚΟ καταδικάζουν τον αποκλεισμό 37 ΜΚΟ στη Γάζα από το Ισραήλ

Από αύριο 37 ΜΚΟ στη Γάζα αντιμετωπίζουν απαγόρευση αν δεν παραδώσουν ονόματα Παλαιστίνιων υπαλλήλων, μέτρο που καταδικάζουν ΟΗΕ, ΕΕ και Χαμάς. Το Ισραήλ αναφέρει ότι στόχος είναι η αποτροπή σχέσεων με τρομοκρατία.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου με έμφαση στη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Σήμερα ο Νετανιάχου συναντά τον Τραμπ για να συζητήσουν για τη Λωρίδα της Γάζας, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και άλλα κρίσιμα ζητήματα, με φόντο το αδιέξοδο στην ανακωχή και την εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε δύο Παλαιστίνιους στη Γάζα, καθώς πέρασαν την «κίτρινη γραμμή». Οι άνδρες χαρακτηρίστηκαν «τρομοκράτες» και θεωρήθηκαν άμεση απειλή για τους στρατιώτες.
Επίθεση στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Νεκρό στέλεχος της Χαμάς σε επίθεση στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε αξιωματούχος των οικονομικών της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς από επιδρομή στη Γάζα, ενώ βρισκόταν σε όχημα με τον Ραίντ Σαΐντ, έναν από τους αρχιτέκτονες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ο Υπ. Άμυνας αναδιπλώνεται για παραμονή στρατού στη Γάζα

Μετά τις δηλώσεις του περί μη πλήρους αποχώρησης του στρατού από τη Γάζα, ο Ισραηλινός Υπ. Άμυνας Ισραέλ Κατς ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να χτίσει οικισμούς, επιμένοντας στην παραμονή για λόγους ασφαλείας.