ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης

Λατινική Αμερική και ΕΕ απορρίπτουν τη χρήση βίας στο διεθνές δίκαιο

Σε κοινή δήλωση στην Κολομβία, 58 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της ΕΕ καταδίκασαν τη χρήση στρατιωτικής ισχύος εκτός διεθνούς δικαίου, στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ.

Περισσότερες από πενήντα χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψαν τη χρήση ισχύος, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) και της ΕΕ, που διεξάγεται στην Κολομβία.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε από 58 από τις 60 συμμετέχουσες χώρες, «επαναλαμβάνουμε την αντίθεσή μας στη χρήση ή στην απειλή χρήσης ισχύος και σε κάθε δράση που δεν συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα επέλεξαν να απέχουν.

Η δήλωση επισημαίνει τη σημασία της ασφάλειας της ναυτιλίας και της περιφερειακής σταθερότητας στην Καραϊβική, χωρίς ωστόσο να γίνεται ρητή αναφορά στις πρόσφατες αμερικανικές επιχειρήσεις κατά πλοίων που θεωρούνται ύποπτα για διακίνηση ναρκωτικών.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν προκαλέσει εντάσεις με τις ΗΠΑ και έχουν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες άτομα. Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, έχει καταγγείλει «εξωδικαστικές εκτελέσεις» από τις ΗΠΑ στην περιοχή.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάγια Κάλας, ανέφερε ότι δεν υπήρξε αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ στη δήλωση, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κρατών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υπογράμμισε ότι «η απειλή της χρήσης στρατιωτικής ισχύος αποτελεί και πάλι μέρος της καθημερινότητας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική», τονίζοντας τον κίνδυνο παράνομων επεμβάσεων.

Η Κάλας, κατά την άφιξή της στη σύνοδο, τόνισε ότι η χρήση ισχύος μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο σε περιπτώσεις νόμιμης άμυνας ή βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κοινή δήλωση καταδικάζει επίσης «τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον της Ουκρανίας, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο». Αυτό αποτέλεσε και τον λόγο που η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα απέσυραν τη στήριξή τους στη δήλωση, σύμφωνα με την Κάλας.

Σημειώνεται ότι στη σύνοδο κορυφής συμμετέχουν μόνο εννέα αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων από τα συνολικά 60 μέλη της CELAC και της ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης: Χρειαζόμαστε ιδιωτικές επενδύσεις για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και πρόεδρος του Eurogroup, Κ. Πιερρακάκης, συμμετείχε σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες με θέμα την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών, τονίζοντας την ανάγκη αύξησης επενδύσεων και ενοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τζιτζικώστας στη Νέο Δελχί για διάλογο ΕΕ-Ινδίας στις αερομεταφορές

Ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισκέφθηκε το Νέο Δελχί για να ενισχύσει τη συνεργασία ΕΕ-Ινδίας στις μεταφορές, συμμετέχοντας στον πρώτο υψηλόβαθμο διάλογο για τις αερομεταφορές.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής MED9

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο MED9 στο Σπλιτ, τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκής στήριξης σε πολίτες κι επιχειρήσεις λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας και ζήτησε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και φιλόδοξο νέο προϋπολογισμό ΕΕ.
Έλενα Κουντουρά προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεσμευτικά μέτρα για φθηνή στέγαση ζήτησε η Ελ. Κουντουρά στην ΕΕ

Η Έλενα Κουντουρά ζήτησε ευρωπαϊκή δράση για προσιτή στέγαση, τονίζοντας την ανάγκη δεσμευτικών μέτρων και περισσότερης προστασίας, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή την προτεινόμενη νομοθεσία και ασκώντας κριτική για τις καθυστερήσεις.