ΓΔ: 2199.5 -3.43% Τζίρος: 323.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:05:42
Γαλλική Γερουσία συνεδρίαση
Η Γαλλική Γερουσία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Παρίσι, με παρόντες πολλούς γερουσιαστές.

Γαλλική Εθνοσυνέλευση υπέρ αναστολής μεταρρύθμισης συντάξεων έως 2027

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με 255 ψήφους υπέρ την αναστολή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού έως το 2027, εξασφαλίζοντας τη στήριξη των Σοσιαλιστών και ανοίγοντας τον δρόμο για την έγκριση του προϋπολογισμού 2026.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε, με 255 ψήφους υπέρ και 146 κατά, την αναστολή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος έως το 2027, δηλαδή μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί προϋποθέσεις για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2026 και ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα. Η αναστολή της μεταρρύθμισης αποτελούσε βασικό όρο για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου οι ψήφοι είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών. Το κόμμα ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνί, αποτρέποντας έτσι ενδεχόμενη πολιτική αναταραχή όπως είχε συμβεί με τις κυβερνήσεις Μπαϊρού και Μπαρνιέ.

Την πρόταση υπερψήφισαν οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Οικολόγων. Αντίθετα, κατά ψήφισαν οι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν και του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Αύξηση πυρηνικών κεφαλών με απόφαση που ανήκει στον πρόεδρο

Ο Μακρόν ανακοίνωσε αύξηση των γαλλικών πυρηνικών κεφαλών, χωρίς πλέον δημοσιοποίηση των αριθμών. Τόνισε ότι δεν προτίθεται να ξεκινήσει κούρσα εξοπλισμών και ότι η απόφαση για χρήση ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Δεν χρειάζεται υπερβολική ανησυχία ή φόβος στους πολίτες

Ο Παύλος Μαρινάκης επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η ένταξη της χώρας σε πυρηνική ομπρέλα της Γαλλίας, με νεότερα σύντομα. Διαβεβαίωσε για επαρκή μέτρα ασφαλείας και κανένα κίνδυνο για Έλληνες στρατιώτες μετά το πλήγμα στη Σαουδική Αραβία.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Υψηλή ετοιμότητα της γαλλικής αστυνομίας λόγω κρίσης στη Μέση Ανατολή

Οι γαλλικές αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε ενίσχυση μέτρων ασφαλείας σε ευαίσθητους χώρους και ιρανικές διαδηλώσεις στη Γαλλία.
Άνδρας σε συνεδρίαση ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαρό: Έκκληση για αποκλιμάκωση και στήριξη των χωρών του Κόλπου

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό ζήτησε άμεση αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συνδράμει στην άμυνα του Κόλπου, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την εμπλοκή του Ιράν και της Χεζμπολάχ στην κρίση.
Σύστημα εκτόξευσης πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ στέλνει δύο γαλλικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Η ΕΕ ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της στην Ερυθρά Θάλασσα με δύο γαλλικά πολεμικά πλοία, λόγω της κλιμάκωσης στην περιοχή που απειλεί τις θαλάσσιες μεταφορές, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για επέκταση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία, Γερμανία και ΗΒ έτοιμες για «αναλογικά» αμυντικά μέτρα κατά Ιράν

Σε κοινή δήλωση, οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου καταδικάζουν τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή, καλώντας σε άμεσο τερματισμό τους και δηλώνοντας ετοιμότητα για αμυντική δράση μαζί με ΗΠΑ και συμμάχους.