Η Σερβία βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμη απόφαση για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της σε καύσιμα μέσω του διυλιστηρίου NIS, το οποίο ανήκει σε ρωσικά συμφέροντα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η χώρα έχει στη διάθεσή της πέντε ημέρες ώστε να επιλέξει την επόμενη κίνησή της, αποφεύγοντας την εθνικοποίηση της εταιρείας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ζητήσει πλήρη ρωσική αποεπένδυση από την NIS, που αποτελεί το μοναδικό διυλιστήριο της Σερβίας. Παράλληλα, έδωσε στους ιδιοκτήτες της εταιρείας προθεσμία τριών μηνών για να βρεθεί αγοραστής, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση.
Οι τράπεζες έχουν παγώσει τις συναλλαγές της NIS, ενώ αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα αποθέματα πετρελαίου επαρκούν έως και τις 25 Νοεμβρίου. Ο Βούτσιτς υπογράμμισε σε κυβερνητική συνεδρίαση πως "η απόφαση πρέπει να ληφθεί μέσα στις επόμενες επτά ημέρες, το διυλιστήριο πρέπει να λειτουργεί".
Επιπλέον, σημείωσε ότι η Σερβία επιδιώκει να αποφύγει την εθνικοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων των Ρώσων με εταίρους στην Ασία και την Ευρώπη, η σερβική πλευρά δηλώνει έτοιμη να καταθέσει προσφορά υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή αγοράς για την εξαγορά της εταιρείας.
Οι ρωσικές εταιρείες Gazprom Neft και Gazprom κατέχουν συνολικά το 56% της NIS και έχουν ήδη ενημερώσει την υπηρεσία ελέγχου περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για την πρόθεσή τους να μεταβιβάσουν τον έλεγχο σε τρίτο μέρος.
Ο υπουργός Οικονομικών, Σίνισα Μάλι, προειδοποίησε ότι η συνέχιση των κυρώσεων κατά της NIS ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη, την πιστοληπτική αξιολόγηση και τις ξένες επενδύσεις στη χώρα. Αυτή τη στιγμή, η Gazprom Neft ελέγχει το 44,9% της NIS, η Gazprom το 11,3%, ενώ το σερβικό δημόσιο διατηρεί το 29,9% και το υπόλοιπο ανήκει σε μικρομετόχους.