ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κατεστραμμένη Γάζα πόλη
Φώτο: Shutterstock

Παλαιστίνη: 17.000 αρχαιότητες αφαιρέθηκαν από το Μουσείο Αλ-Μπάσα

Η Πρεσβεία της Παλαιστίνης καταγγέλλει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αφαίρεσαν 17.000 αρχαιολογικά αντικείμενα από το Μουσείο Αλ-Μπάσα στη Γάζα, ζητώντας διεθνή λογοδοσία και επιστροφή των θησαυρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα, οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής φέρονται να αφαίρεσαν πάνω από 17.000 αρχαιολογικά αντικείμενα από το ιστορικό Μουσείο Παλατιού Αλ-Μπάσα στη Γάζα κατά τη διάρκεια της διετούς επίθεσης στην περιοχή.

Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Yussef Dorkhom, τόνισε ότι "Το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη, πρέπει να λογοδοτήσει για την κλοπή χιλιάδων αρχαιολογικών αντικειμένων από το Παλάτι Αλ-Μπάσα, τα οποία περιλαμβάνουν αντικείμενα που χρονολογούνται από τη Βυζαντινή και την Ελληνιστική Περίοδο". 

Παράλληλα, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να συμβάλουν στην επιστροφή αυτών των ιστορικών θησαυρών, επισημαίνοντας ότι "συμβολίζουν τη βαθιά ιστορική φιλία και την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των δύο λαών μας".

Το Μουσείο Παλατιού Αλ-Μπάσα, γνωστό και ως Παλάτι του Πασά ή Κάσρ Αλ-Μπάσα, αποτελούσε κτίσμα της περιόδου των Μαμελούκων του 13ου αιώνα.

 Χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο, κατοικία διοικητών και αργότερα ως μουσείο, φιλοξενώντας αντικείμενα που χρονολογούνταν κυρίως από τις περιόδους των Μαμελούκων, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Βυζαντινής και της Ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και από προϊστορικές εποχές.

Μετά την καταστροφή του χώρου, μόνο 20 αντικείμενα ανακτήθηκαν από τα ερείπια. Το μουσείο φιλοξενούσε στις συλλογές του κεραμικά, νομίσματα και κειμήλια από διάφορες ιστορικές περιόδους.

Οι Ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Παλαιστίνης, βομβάρδισαν τον χώρο τον Δεκέμβριο του 2023 και προχώρησαν σε κατεδάφιση με μπουλντόζες, μετατρέποντας το μνημείο σε ερείπια. 

Το υπουργείο υποστηρίζει πως έχουν καταστραφεί εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι στη Γάζα, με στόχο την εξάλειψη της παλαιστινιακής ταυτότητας και της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Ο πρόεδρος Σάρα ζητά συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ

Ο Σύρος πρόεδρος Αχμάντ αλ Σάρα δήλωσε στο Al Jazeera πως η Συρία επιδιώκει συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ και άλλες χώρες, χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα στα Υψίπεδα του Γκολάν, ενώ λαμβάνει μέτρα στα σύνορα με το Ιράκ.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ισραηλινές επιχειρήσεις εμποδίζουν τον στρατό να αναπτυχθεί

Ο στρατός του Λιβάνου καταγγέλλει ότι οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον νότο παραβιάζουν τη συμφωνία του Ιουνίου και εμποδίζουν την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων, ενώ κάνουν λόγο για επιθέσεις κοντά σε λιβανέζικες θέσεις.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, ενώ αστειεύτηκε αποκαλώντας κατά λάθος τον γερουσιαστή Τσακ Σούμερ Παλαιστίνιο.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της απομάκρυνσης Χαν ψήφισαν τα κράτη-μέλη του ΔΠΔ, δηλώνει ο Ισραηλινός πρέσβης

Τα μέλη του ΔΠΔ ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του Καρίμ Χαν μετά από καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση, τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Οι ΗΠΑ, που δεν ανήκουν στο ΔΠΔ, του επέβαλαν κυρώσεις λόγω των ενταλμάτων κατά Ισραηλινών αξιωματούχων.
Δεξαμενές και αεροπλάνα Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έτοιμος ο στρατός για μεγάλη επιχείρηση στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη, μετά από αιματηρές συγκρούσεις. Ανακλήθηκαν οι άδειες στρατιωτών, ενώ ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ισχυρή αντίδραση.